Tudományos hírek

Hőszabályzóként működik a lundák csőre

E sarki madarak repülése sok energiát igényel s ezzel együttesen rengeteg hőfelesleg keletkezik.

“Milliók kérik, hogy tegyenek többet a klímavészhelyzet ellen”

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25)…

Rávehetők-e a politikusok, hogy igazat mondjanak?

Az igazmondás nem feltétele annak, hogy valaki sikeres politikus legyen, sőt. Viselkedéskutatók nonprofit kezdeményezése azt szeretné elérni, hogy a tények több tiszteletet kapjanak.

Milyen hangot ad ki egy korallzátony?

Rakéta
-
16:29

Valószínűleg nem sokan gondolkoznak el erről a kérdésről, kivéve a tudósokat, akik most egészséges korallzátonyok zajait lejátszva próbálják visszacsalogatni a halpopulációt a kihalt területekre. Elő a hangosbeszélőkkel!

Megváltoztatja az agyat a fogamzásgátló tabletta

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

Klímavédelmi fórumot hozott létre a volt amerikai külügyminiszter

John Kerry volt amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy politikusok és a szórakoztatóipar sztárjai részvételével klímakoalíciónak nevezett fórumot hozott létre, amely a klímaválság ellen kíván fellépni.

Eltűnhet Magyarországról a lucfenyő

Aki karácsonyfát vesz Magyarországon, nagy eséllyel lucfenyőt választ. A fajt erősen fenyegeti a klímaváltozás, kiszorulhat az ország erdeiből. Elképzelhető, hogy a jövőben a termesztése sem lesz gazdaságos.

Meg is ölheti a madarakat, ha nem jól etet télen

24
-
11:49

Fontos, mit teszünk a madáretetőbe az énekeseknek, és hogy a vízi madarakat nem szabad etetni.

Az Ikea a Marson is piacvezető babérokra törne

Rakéta
-
15:26

Az Ikea tervezői beszabadultak egy kísérleti Mars kutatóbázisra, és ha már ott jártak, természetesen pazarul berendezték.

“Hiányos információk alapján szavazunk bizalmat”

Az Index interjújában Rachel Botsman bizalomkutató beszél manipulációról, a tények tiszteletéről, oltásellenes tévhitekről és a kritikai gondolkodás fontosságáról.

A science fiction ma már a valóság – gigahálózatok határozzák meg mindennapjainkat

Technológiai, kulturális, esetleg evolúciós átalakulást jelent az emberiség életében a digitalizáció? Merre vezet az út a homo sapienstől a homo digitalisig? Hogyan válnak életünk részévé a gigahálózatok által életre hívott lehetőségek, az…

Forradalmian új raklapok jönnek

Szomorú tény, hogy évente 15,3 milliárd fát vágunk ki, és a világ fáinak mintegy 46 százalékát kiirtottuk az elmúlt 12 000 évben. Szerencsére a Holland CocoPallet nevű startup ötletének segítségével ez a folyamat jelentősen fékezhető.

Toplista