Tudományos hírek

Génkezeléssel részlegesen visszanyerhető a vakok látása

Liner
-
22:19

A Nanoscope vállalat kutatói egy olyan speciális génterápiát fejlesztettek ki, melynek segítségével helyreállíthatják a fényérzékenységre képtelen, károsult sejteket a teljesen vak kísérleti egerekben.

Aggodalomra ad okot a svájci gleccserek gyors olvadása

Szimpatika
-
20:36

A svájci gleccserek 2020-ban is rohamosan olvadtak, miközben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében.

Vizet találtak a Hold napos oldalán

Korábban úgy gondolták, hogy a napos területeken a víz nem maradhat meg, mert elpárolog.

Milyen jövő vár a krillre?

Az antarktiszi vizekben honos apró rákocska nemcsak az ökoszisztéma egyik alappillére, hanem egyre népszerűbb számos emberi felhasználásban is.

Sikerült megalkotni a szobahőmérsékleten is szupravezető anyagot

Köpönyeg
-
16:00

Mióta az elektromosságot használjuk, kénytelenek vagyunk elfogadni azt a tényt, hogy az energia egyik helyről a másikra juttatása veszteséggel...

Koronavírus: együttműködik a WHO a Wikipédiával a hiteles infók terjesztésében

Megállapodást írt alá az Egészségügyi Világszervezet a Wikipédiát üzemeltető alapítvánnyal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hiteles információk terjesztésére.

Már haza is mehetett a kórházból az első beteg, akit a Richter-féle remdesivirrel kezeltek

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben - közölte a…

Napenergiával működő kerékpárút épült Esztergomnál

Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton, először Esztergomnál.

Megszületett az első féltékenységre is képes házi robot Japánban

Egyre nagyobb az igény Japánban az olyan robotok iránt, amelyek enyhíthetik az emberi kapcsolatok hiányát és az elszigetelődés érzését a koronavírus-járvány idején.

Csikófark tőszámokat vizsgáltak a nemzeti parkban

A közönséges csikófarkat háromévente vizsgálják meg a Kiskunsági Nemzeti Parkban. Az idén elvégezett tőszámbecslés során arra keresték a választ, hogy az állományok kiterjedésében történt-e növekedés.

Koronavírus - ennél rosszabb hír a magyarok számára nem érkezhetett

Infostart
-
06:00

Ötven év fölötti életkor, ötnél több tünet a betegség első hetében, asztma vagy túlsúly: mind hajlamosítanak hosszú Covid kialakulására.

Felfedeztek egy új emberi szervet

Egyéb célból végzett vizsgálataik során váratlanul egy eddig ismeretlen emberi szervre bukkantak holland kutatók. A felfedezés ráadásul nemcsak szenzációs, de egyes esetekben az onkológiai sugárkezelést is biztonságosabbá teheti.

Megjelentek az Antarktiszon a vérszívók

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok – jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek. Klepikov szerint ez az emberi…

Egyre több a pingvin a Galápagos-szigeteken

Demokrata
-
14:41

A galápagosi pingvinek csak 35 centiméter magasra nőnek meg, a faj legkisebb képviselői.

Jövőre embereken is elkezdik tesztelni a magyar fejlesztésű izomgörcs-csökkentő gyógyszert

Jövő év elején kezdődhet a klinikai tesztje annak a magyar fejlesztésű gyógyszernek, amely többek között a stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül. A…

Toplista