Találatok: 74 hír

A vámpírok legendájának az alapja - Porpfíria

WebBeteg
-
  Tegnap 22:05 Egészség

Valóban léteztek a vámpírok? Vagy az egész csak mítosz? Nézzük a vámpírok valódi történetét. 1985-ben David Dolphin biokémikus vetette fel először, hogy a vámpírok valójában porfíriában szenvedő emberek voltak.

Miért pont ősszel lesz több gyermek cukorbeteg?

WebBeteg
-
  Tegnap 20:35 Egészség

A gyermekkori cukorbetegség első megjelenése az év során nem egyenletes, bizonyos szezonalitást mutat, sokkal több gyermeket diagnosztizálnak késő ősszel, mint az év más időszakaiban.

Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

WebBeteg
-
  Tegnap 17:05 Egészség

Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk

WebBeteg
-
  Tegnap 16:03 Egészség

Dr. Major Tamás orvosi hivatását az egyetem elvégzése után Európa egyik elismert, vezető egészségügyi intézményében, a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdte, dr. Lampé László professzor igazgatása alatt. A neves szakember azt vallja: egykori professzora vezetése során olyan szintű klinikai és tudományos munka folyt akkori…

Helyes orrfújás - Tanítsuk meg gyermekünknek!

WebBeteg
-
  Tegnap 14:35 Egészség

A felső légúti fertőzések során fellépő orrfolyás, orrdugulás gyakori orrfújásra készteti a beteget. Legalábbis a felnőtteket. A gyermekeket többnyire figyelmeztetni kell, sőt az egészen kicsik még nem is tudják kifújni az orrukat.

Milyen problémák adódhatnak az óraátállításból?

WebBeteg
-
  Tegnap 13:03 Egészség

Az óraátállítás egészségügyi hatása hasonló egy mini jetlaghez.

Koronavírus - 2316 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Konyhanyelven a mellrákról

WebBeteg
-
  Tegnap 07:03 EgészségMellrák

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek kapcsán beszélgettünk Arató Györgyi dietetikussal, akinek sajnos érintettként is van tapasztalata ezzel a betegséggel, így nagyon komplexen látja át ezt a területet. A kórházi folyosókon ülve rengeteg sorstárssal találkozott, és mint az összes többi érintett nő, ő is számtalan jó szándékú tanácsot ka

GOT, GPT - Mit érdemes tudni ezekről a laboratóriumi paraméterekről?

WebBeteg
-
  Tegnap 05:06 Egészség

A vizsgálat során az aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát-aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát-aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából.

Ön megfelelően kezeli a kontaktlencséjét?

WebBeteg
-
  Tegnap 03:07 Egészség

Egy felmérés szerint, bár a kontaktlencsét viselők úgy vélik, megfelelően kezelik a lencséjüket, csupán töredékük jár el valóban gondosan. Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus az alaposságra és a veszélyekre is felhívta a figyelmet.

A hemokromatózis

WebBeteg
-
  20.10.25 22:05 Egészség

A hemokromatózis (haemochromatosis) összefoglaló neve mindazoknak a betegségeknek, amelyekben a szervezetben fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik. A felesleges vas lerakódik a szervekben, melyekben szövetkárosodást és működési zavart okoz.

Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

WebBeteg
-
  20.10.25 19:35 Egészség

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb betegségekre vezethető vissza a reflux kialakulása. A terhesség alatt és csecsemőkorban jelentkező tünetek idővel rendszerint elmúlnak.

Ha COVID-19-fertőzött a gyerek - Hogyan igazolja a szülő a hiányzást?

WebBeteg
-
  20.10.25 15:05 Egészség

Az iskolai igazolások kapcsán foglalta össze a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat legutóbbi hírlevelében dr. Bogdányi Katalin gyermekszakorvos, neonatológus, a 12. kerületi Normafa gyermekrendelő háziorvosa. Mindez nem csak a körzetébe tartozó iskolások, illetve szüleik számára hasznos információ.

Cukorbetegségre utaló laboreltérések

WebBeteg
-
  20.10.25 13:35 Egészség

A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

A depresszió tünet is lehet

WebBeteg
-
  20.10.25 11:35 Egészség

A depresszió olyan betegség, amely a folyamatos szomorúság és érdektelenség miatt az érintettek egész életére rányomja a bélyegét. A megfelelő kezelés fontosságán túl dr. Hubina Erika, endokrinológus azokra a betegségekre hívta fel a figyelmet, amelyek hangulatzavarokat okozhatnak.