Találatok: 37 hír

A fűtési szezon a levegő minőségét is befolyásolja

Visszatérő jelenség, hogy a fűtési szezonban általában romlik a levegőminőség.

A görcsös izommerevséget csökkentő hatóanyagot fejlesztettek ki hazánkban

Szimpatika
-
  Ma 05:36 Tudomány

Málnási-Csizmadia András és kutatócsoportja a világon elsőként olyan gyógyszerjelöltet fejlesztett ki, amely közvetlenül a vázizmokban lévő miozinra hat.

Aggodalomra ad okot a svájci gleccserek gyors olvadása

Szimpatika
-
  Tegnap 20:36 Tudomány

A svájci gleccserek 2020-ban is rohamosan olvadtak, miközben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében.

A szűrhető ellenség: az emlőrák

Szimpatika
-
  Tegnap 18:36 Egészség

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Dr. Lengyel Erzsébet onkológussal, az Onkohelp Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk a betegségről, a kezelési módokról és a szűrések fontosságáról.

Mennyi idő alatt csökkenthető a magas vérnyomás?

Szimpatika
-
  Tegnap 16:36 Egészség

Diagnosztizált magasvérnyomás-betegség esetén több pillére kell épülnie a kezelésnek. De milyen faktorok befolyásolják a vérnyomás csökkentésének gyorsaságát, és miért fontos a gyógyszerszedésen kívül az életmódtanácsokat is megfogadni?

7 dolog, amit megtehetünk tüdőnk egészségéért

Szimpatika
-
  Tegnap 07:06 Egészség

Ha gyakran krákogunk, köhögünk, vagy egyre nehezebben bírjuk a lépcsők megmászását, legtöbbünkben gyorsan felmerül a gyanú, hogy baj van a tüdőnkkel. A tüdőnk teherbírása sajnos nem végtelen, és bizony, nem ritkán alaposan vissza is élünk vele.

Elengedés – anyaszemmel

Szimpatika
-
  Tegnap 06:35 Életmód

Írtam már útmutatószerű, saját tapasztalatból és szülői megélésből származó cikket, de most azt hiszem, szintet kell lépjek. Akkoriban még az írásom inkább a négy nagy gyermekemről szólt és arról, hogyan gyakorlom az elfogadást, illetve hogyan birkózom meg a leválással.

Még mindig sokat mobilozunk közlekedés közben

Szimpatika
-
  20.10.25 19:36 Életmód

Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek – állapította meg egy friss kutatás.

Ökológiai katasztrófa a Kamcsatka-félszigeten

Egészen biztosan nem emberi tényező, hanem „vörös dagály”, azaz mérgező algák elszaporodása okozta a tengeri élőlények tömeges pusztulását a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten.

Új antibiotikum-molekulákat fejlesztettek ki a szuperbaktériumokkal szemben

Szimpatika
-
  20.10.25 14:36 Tudomány

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói új antibiotikum-molekulákat fejlesztettek ki, amelyek hatásosak lehetnek az Mrsa-fertőzéssel szemben.

Az Antarktiszon is megjelentek a közönséges szúnyogok

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok – jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője.

Elméletben már környezettudatosabbak a magyar háztartások

A magyar háztartások elméletben fontosnak tartják a környezetet kímélő megoldásokat, azonban a háztartási eszközeik kiválasztásában és szokásaikban nem mindig tartják szem előtt ezeket az értékeket.

Új szervet azonosítottak az emberi testben

Szimpatika
-
  20.10.24 20:05 Tudomány

A holland rákkutató intézet tudósai új, eddig ismeretlen szervet azonosítottak az emberi testben.

Hazahívják külföldről a szlovák orvosokat

Szimpatika
-
  20.10.24 17:35 Belföld

A szlovák kormány november 1-ig kijárási tilalmat rendelt el, ezzel az intézkedéssel is igyekezek megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. Tilos lesz a temetőlátogatás is.

Négy magyar településen egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (Pm2,5) magas tömegkoncentrációja miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ október 24-én.