Találatok: 134 hír

Bezárta kapuit az Őszi Vásár

Egy év kihagyás után ismét megrendezték szeptember 16–19. között a hagyományos Őszi Vásárt Székelyudvarhelyen, idén immáron a huszonnyolcadikat.

Fél éve álltak össze, hogy Udvarhelyszéket fejlesszék – hol tartanak?

Térségi társulásról írtak alá szándéknyilatkozatot márciusban Székelyudvarhely és az annak harminc kilométeres körzetében lévő települések vezetői. Akkor azt mondták, a tényleges együttműködés elindítása a következő lépés. Azóta eltelt fél év...

Isten áldását kérték a gyermekekre, gazdákra

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány idén is megszervezte a hagyományos tatárdombi tanévnyitó ünnepséget Gyergyószárhegy határában. Az eseményhez társult a Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepe is.

Betekintés az örmény kultúrába a meséken keresztül

Ezek a népmesék az 1915-ös örmény népirtás után kerültek elő az Oszmán Birodalomból egy nyers fordításban megírt gyűjteményből, és ebből válogatták ki azokat a darabokat, amelyek együttese végül megalkotta A csalogány című örmény népmesegyűjteményt.

Küldetésük a kortárs magyar irodalom megismertetése

A Csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában tartott 6. Csíkszeredai Könyvvásár részeként, szombat délután zajlott a KMI 12 Antológiabemutató és egyben a Magyar Kultúra folyóirat ismertetése Oberczián Géza moderálásában.

A megoldás sokszor a szomszédban van

Nem hiába adták az I. Erdélyi Gazdasági Fórum nevet a hétvégi marosvásárhelyi gazdasági eseménynek, hiszen mindenképp jelezni akartak egyfajta folyamatosságot, vagyis azt, hogy az első alkalom mindig egy munkának a kezdete, amit folytatni kell.

Országos járványnapló: továbbra is aggasztók a mutatók

Négyezer alá csökkent az egy nap alatt regisztrált megbetegedések száma az országban. Noha ez javulást jelent a szombaton regisztrált esetszámhoz (5388) képest, az elvégzett tesztek és a pozitív esetek aránya 10,2-ről 10,8-ra emelkedett vasárnapra.

Felszentelték a reformátusok és unitáriusok közös templomát Fiatfalván

A fiatfalvi templom igazi ritkaság, hiszen azt több évszázada használják a mindkét felekezethez tartozó hívek, a két egyház közösen gondozza azt. A két évig tartó felújítást követően vasárnap szentelték fel.

A csíkszeredai tömegközlekedés minőségi javulását várják  

Előreláthatóan csak több mint két év múlva jelenhetnek meg az új, sűrített gázüzemű autóbuszok Csíkszereda utcáin, amelyek üzembe helyezése előtt el kell készülnie a telephelynek és a töltőállomásnak, illetve a városi buszpályaudvart is fel kell újítani.

Sokszínű és minőségi koncertet adott a Csík Zenekar Csíkszentsimonban

Varázslatos hangulatot teremtett a Csík Zenekar szombat este a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra által szervezett Tiltott Fesztiválon. A magyar népzenei élet egyik legmeghatározóbb együttese egyedi stílusával és dallamvilágával kápráztatta el a közönséget.

Oltásigazolási kötelezettséget vezetnének be a szociális otthonokban dolgozók esetében

Bevezetnék a szociális ellátórendszerben az oltásigazolási kötelezettséget. Az erről szóló tervezet szerint oltásigazolás vagy a korábbi fertőzést igazoló dokumentum hiányában az alkalmazottaknak saját költségükre kellene teszteltessék magukat.

Csíkban együtt maradhat újszülöttjével a koronavírusos kismama, Marosvásárhelyen elválasztják őket

Székelyhon
-
 Tegnap 20:15Határtalan

Kevés volt a koronavírusos kismama Székelyföldön a járvány kezdete óta, de míg Csíkszeredában együtt lehet a koronavírusos édesanya az újszülöttel, addig a vásárhelyi régi szülészeten elválasztják a nem koronavírusos csecsemőt a fertőzött kismamától.

Színes programok az Urmánczy-kastélyban

Családi programra hív a maroshévízi Urmánczy-kastély. Most vasárnap az Európai Kulturális Örökség Napjához kapcsolódva gyerekeknek és felnőtteknek is minőségi kikapcsolódást kínálnak.

Az első magyar költőnő története

Székelyhon
-
 Tegnap 17:15Határtalan

Petrőczy Kata Szidónia, az első magyar költőnő megpróbáltatásokkal teli és példaértékű életére emlékeztek szombaton, a kutyfalvi Degenfeld-kastélyban megnyitott kiállításon.

Ekkora dugót okoz Székelyudvarhelyen, ha egy körforgalomnál szombat délben dolgoznak

Székelyhon
-
 Tegnap 16:15Határtalan

Hatalmas autósor alakult ki szombaton délben Székelyudvarhely közlekedési ütőerén, a városból kivezető Bethlen utcán, miután a Haáz Rezső Múzeum melletti körforgalomnál nekiálltak dolgozni a gázvezetékek miatt feltört részen.