Találatok: 104 hír

Hány millió szelfit töltenek föl naponta a netre?

A szelfizés korunk tömegjelensége lett. Belgrádban múzeuma is van már a telefonos önarcképeknek. Balkáni szerkesztőségünk riportja arra keresi a választ, miért szeretjük ennyire fotózni magunkat.

A „szélsőségesség-törvény”: brutális eszköz, amivel elhallgattatják Navalnijt 

A szélsőségességről szóló orosz törvény 2002-ben lépett életbe. Azóta többször módosították, egyre több ember és szervezet ellen alkalmazzák: például vallási csoportok, szatirikus videók és bibliafordítások esetében. Most pedig a Kreml legnagyobb bírálója, Alekszej Navalnij ellen is.

Az átalakuló egészségügy biztos vesztesei az „endósok”

Fantomdokumentumokkal kezdődött a hét, fantomképviselőkkel folytatódott, hogy aztán fantomvétóval záruljon. Legfontosabb cikkeinket ajánljuk az elmúlt hétről.

Miről szólnak a most induló amerikai és NATO-hadgyakorlatok?

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy gyakorlatozni kezdenek a hadseregek. Ez 2021-ben sincs másképp, még annak ellenére sem, hogy Európa a pandémiával küzd. Áttekintjük, mire is készül májusban és júniusban – különösen a fekete-tengeri és balkáni régióban – az amerikai hadsereg és a NATO.

Két hónapos terhesen kergette a halálba a családja a fiatal feleséget

Holtan találták a 19 éves lányt, akit szülei szerint férje családja bántalmazott. Ők viszont azt állítják, öngyilkos lett. Üzbegisztánban a családon belüli bántalmazást magánügynek tekintik, és csak ritkán ítélik el az elkövetőket.

Lukasenka aláírta az elnöki hatáskörök átruházásáról szóló rendkívüli rendeletet

A rendeletet lehetővé teszi az elnöki hatáskörök átruházását az ország Biztonsági Tanácsára, ha Lukasenkát megölik vagy más okból nem tudná ellátni feladatait.

Egy ország tűkön ül

Az ember lassan már nem is emlékszik arra, milyen volt, amikor Prágában csak úgy bement egy üzletbe és vett mondjuk magának egy cipőt. Vagy egy nadrágot. Vagy bármit, ami nem élelmiszer. Nem csoda, ha egy ország várja, hogy május 10-én, hétfőn kinyissanak az üzletek, rá egy hétre pedig megnyíljanak a teraszok. Prágai levél.

Teljhatalom: Nicolae Ceaușescu meghitt pillanatai

Egy családi fotóarchívum bepillantást enged az egykori román kommunista diktátor, Nicolae Ceaușescu és felesége mindennapjaiba. A vadászat volt a házaspár, és belső köre, egyik kedvenc időtöltése. Az archívumban sok kép található arról a megalázó rituáléról is, amelyet "vadász-keresztelőnek" hívtak.

Covid – Száz alatt a halálos áldozatok száma, csütörtöktől oltják a 16-18 éveseket

Az elmúlt 24 órában 1145 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, velük 791 709 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 beteg, velük a járvány halálos áldozatainak száma 28 602 főre emelkedett.

Sadiq Khan újrázhat Londonban

Az előrejelzéseknek megfelelően az eddigi polgármester, a munkáspárti Sadiq Khan nyerte a londoni főpolgármester-választást, miközben pártja más helyi választásokon csalódást keltő eredményeket ért el. Sadiq Khannak, akinek másodszor szavaztak bizalmat a választók, Karácsony Gergely is gratulált.

"Kérdésekkel provokált" - a sajtószabadság világnapja

Szabad Európa
-
 Tegnap 17:09Kultúra

Meggyilkolt afgán kollégánkra is emlékeztünk a sajtószabadság világnapján. Egy budapesti taxisofőr elmesélte nekünk, hogy lett belőle előbb bokszoló, majd író. A kirgiz-tadzsik konfliktusról exkluzív képekkel jelentkeztünk. A hét videói 1 percben.

A Nagy Orosz Olajsvindli: hogyan lopják a fekete aranyat?

Az olaj az orosz gazdaság éltető eleme, de kincs a bűnbandáknak is, amelyek évente több tonnányit csapolnak le az vezetékekből, a zsákmányt pedig a feketepiacon adják el. Mindehhez pedig gyakran korrupt hivatalnokok is asszisztálnak.

Elöntötték a könyvek egy iráni börtönt a szufi könyvmoly kérésére

Egy Iránban bebörtönzött szufi férfi arra kérte a külvilágot, hogy küldjenek könyveket a raboknak. Napokon belül több ezer kötet érkezett a Teherán közelében található fegyházba, ahol sok kormányellenes tüntetőt is fogva tartanak.

Robotok végezhetik el helyettünk a veszélyes munkát

A robotok egyre több területen lehetnek segítségünkre. Egy különlegesen érzékeny robotkar például elvégezhet több piszkos vagy veszélyes munkát is az emberek helyett.

Belebukhat fiatal nők futtatásába a szerb elnök szövetségese

Dragan 'Palma' Marković sok tisztséget töltött már be három évtizedes szerbiai politikai pályafutása során. Most azonban véget érhet a karrier, ha rábizonyítják, hogy kiskorú lányokat és fiatal nőket futtatva, ’bunga-bunga’ szexpartikat szervezett.