Találatok: 47 hír

Fűszeres húsgolyók tejszínes gombamártásban – Ínycsiklandó vacsora fél óra alatt

Só&Bors
-
  Ma 11:30 Recept

A fűszeres húsgombócok tejszínes, gombás mártásban mártóznak meg, és tökéletesen illenek spagettihez, de bármilyen más köret vagy saláta mellé.  Amilyen hosszú a hozzávalók listája, olyan egyszerű az elkészítése - csak össze kell gyúrni a húsgolyó hozzávalóit, lepirítani a formás gömböket, majd megfőzni őket a tejszínes-gombás…

Bab még nem volt ilyen finom: három összetevő teszi különlegessé

Só&Bors
-
  Ma 10:15 Recept

Az olasz minimalista, három íz alapelv még egy olyan ételt is képes hihetetlen magasságokba emelni, mint egy sima főtt bab. Nem gondoltam volna, hogy egyetlen alapanyagból olyan fogás lesz, amit nem lehet abbahagyni - de így történt. Bár nyáron frissen fejtett babból a legfinomabb ez az étel, fagyasztottból, sőt, akár jobb…

Békebeli mentessüti a pehelykönnyű mákkoch: sült tojáshab a tésztája

Só&Bors
-
  Ma 09:30 Recept

A habkönnyű mákos csoda receptjére a Mama ősöreg, megsárgult főzőkönyvében találtam rá. Bizony, akkoriban sem volt mindenben liszt, tej meg vaj. Ebben a konstrukcióban például egyik sincs. Következésképpen a mákkoch egy tej- és gluténmentes sütemény: ha ez utóbbi valóban fontos, figyeljünk a keresztszennyeződésekre is. Igaz,…

Klasszikus tojáspörkölt: gyors, olcsó, mégis laktató

Só&Bors
-
  Ma 08:50 Recept

Vannak furcsa ételek. A tojáspörkölt is ilyen. Pedig se a tojásban, se a pörköltben nincs semmi különös, így együtt mégis felettébb sajátosan, izgalmasan hatnak egymásra. A klasszikus pörköltszaftban ugyanis a tojás jellegzetes, karakteres íze enyhén édeskés lesz. Nagyon finom, egyszerű, a húsos pörköltekhez képest könnyű…

Előre darált húst vegyünk vagy helyben daráljuk le? Háziasszonyokat is megkérdeztünk

Só&Bors
-
  Ma 07:50 Recept

Amikor elkezdtem önálló háztartást vezetni, előtte anyukám ellátott több tanáccsal is. Ebből az egyik az volt, hogy ne vegyek előre ledarált húst.  Anyukám saját maga darálja le a frissen vásárolt húst. Nálunk viszonylag sok fogy, a gyerekeim, vagyis az unokák imádják a fasírtot, a "szószos" tésztát, így érdemes volt beruházni egy húsdarálóba. Oly

Kovász-hotel: a hely, ahová leteheted felvigyázásra a kovászodat, amíg nyaralsz

Só&Bors
-
  Tegnap 14:00 Recept

Akik kovásszal kezdenek el dolgozni, azok nagy fába vágják a fejszéjüket: a kovásszal ugyanis foglalkozni kell, folyamatosan etetni kell, különben elveszik az addigi munka. De mit csináljunk, ha elutazunk pár napra vagy hétre? Hova tegyük a gondosan őrzött és nevelgetett kovászunkat? El fog veszni az eddigi munkánk? Svédországban azonban…

Ropogós, fahéjas müzli házilag: kevesebb cukorral, több fahéjjal

Só&Bors
-
  Tegnap 11:30 Recept

A cukros gabonapelyhek villámgyorsan képesek elképesztő függőséget okozni a gyerekeimnél, elég egy gyenge pillanat a boltban, és sosem szabadulok meg tőlük. Pedig drágák és nagyon sok bennük a cukor, ráadásul valamilyen oknál fogva elképesztően kevés ideig töltik meg a kölykök gyomrát, egy órával reggeli után már biztosan kitör az…

Selymes mézes-mustáros öntet: friss zöldsalátához a legfinomabb

Só&Bors
-
  Tegnap 10:15 Recept

Imádom a salátákat, de nem szeretem a túl karakteres önteteket, elvagyok az olívaolaj, citrom, só kombóval. Egy ideje belépett a képbe a balzsamecet is, de például a joghurtos-fokhagymás dresszingeket nem kedvelem.  Tavasszal valahogy jobban kívánjuk a salátákat. Egyrészt, mert vágyunk a könnyedebb ételekre, másrészt a nyárra…

A legizgalmasabb indiai töltött táska: ha sütőben sütjük, hidegen is finom

Só&Bors
-
  Tegnap 09:30 Recept

Az indiai konyha tudja a legizgalmasabb húsmentes ételeket produkálni, ez szinte nem is kérdés, ha vegetáriánus lennék, teljesen átállnék rá. Ennyire izgalmasan fűszerezni, variálni semelyik másik nemzet gasztronómiája nem képes hús nélkül. A samosa egy indiai alapétel, ezért rengeteg különböző variációja létezik. Hajtogatják…

Szilvalekváros gombóc, amihez nem kell nagymamának lenni

Só&Bors
-
  Tegnap 08:50 Recept

Nálunk is eljött az az időszak, amikor reggelől estig Padlást kell hallgatni, megy reggeli és vacsora közben, az úton mindenhová, sőt, már az se baj, ha nem megy, mert akkor is azt énekelik a gyerekek. Mindenki tudja, akinek már volt szerencséje rongyosra hallgatni a Padlás dalait, hogy amikor ezredik alkalommal hangzik el a szilvás gombóc,…

Mit és mennyivel együnk a futás után? Így forgassuk vissza a tápanyagokat

Só&Bors
-
  Tegnap 07:50 Recept

Futás után a testünk úgy tud regenerálódni, ha nemcsak fizikailag pihenünk meg, hanem megfelelő ételekkel látjuk el. Edzés után ezért olyan arányban kell bevinni a tápanyagokat, hogy a szervezetünk jól tudja őket felhasználni. Számszerűsítve: egy edzés után testtömeg kilogrammonként körülbelül 0,4-1 gramm szénhidrátra és…

Gyümölcsös, könnyed borok: a tavasz ízei az italokban is fellelhetőek

Só&Bors
-
  19.05.21 14:00 Recept

Májusban a tavaszi életérzés a tetőfokán van. Minden zöld és virágzik, a nap süt, szívesebben vagyunk a szabadban, mint a négy fal között, szorgalmasan járunk piacra a legfrissebb zöldségekért és gyümölcsökért, és könnyed borokat keresünk a polcokon. Szerencsére évek óta trend, hogy a pincészetek egyszerűen nyitható, csavarzáras,…

Lágy túrókrémmel töltött omlós pite a nagyi konyhájából

Só&Bors
-
  19.05.21 11:30 Recept

Minden háziasszony tarsolyában ott van az az egy-két dobjuk össze típusú sütemény, ami egész egyszerűen szuper finom és megunhatatlan. Amit imád a család, ami minden alkalommal mosolyt csal az arcokra. Az én Nagymamámnak is van ilyen. Nem is egy. De most csak egyet hozok, egy nagy klasszikust, a túróst. Ő mindig így szokta…

Bográcsos sertéspörkölt szabályok nélkül: a füst mindent megváltoztat

Só&Bors
-
  19.05.21 10:15 Recept

Valami olyasmiről akartam eredetileg írni, hogy a bográcsozás ökölszabályai, így ronthatod el, meg úgy lesz a legjobb, de közben, illetve már a legelején rájöttem, hogy nagy butaság lenne megpróbálni szabályokat megfogalmazni ezzel a tevékenységgel kapcsolatban. Mert a jó bográcsban készült pörkölthöz csak néhány dolog kell, és egyik…

Selymes, vajas karfiolpüré - Diétás megoldás pürérajongóknak

Só&Bors
-
  19.05.21 09:30 Életmód

Imádom a krumplipürét, az egyik kedvenc köretem. Sajnos elég sokszor eszem, pedig nem éppen diétás, és ez meg is látszik a kilókon. De mit tehet egy pürérajongó, ha nem tud lemondani a kedvenc köretéről? Szerencsére nem vetem meg a karfiolt sem, sőt, kifejezetten sokat készítem különböző formákban. Amikor rátaláltam erre a selymes…