Találatok: 11 hír

Miért Nem Werk? Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt / Trafó

Revizor
-
 Tegnap 22:54Színpad

Az „élő-adás” a Trafó célkitűzésének megfelelve nem egy élőben streamelt színházi előadás. Interjúk, próbafelvételek és az elméleti háttérmunkába való betekintés segítségével kerülünk közelebb ahhoz, amit az alkotók erről a témáról szeretnének átadni. Felmerül azonban a kérdés: miért nem werkfilm? Keszte Bálint Írása.

Vándorúton Peter Frankopan: Selyemutak

Revizor
-
 Tegnap 22:54Kultúra

Olyan ez a világhistória, mint azok az arab térképek, amelyek a nálunk megszokotthoz képest tótágast állítva ábrázolják a világot. Peter Frankopan Kelet felől szemléli a világ múltbéli történéseit, feje tetejére állítja mindazt, amit gondolunk vagy szeretünk gondolni a nyugati civilizációról. Tóth Iván Recenziója.

Milliók Sorsa Volt Ugyanez Beszélgetés Illés Klárával

Revizor
-
 21.04.12 22:36Könyv

A Tények és Tanúk sorozatában Illés Klára népművelő saját családja múltját tárja fel a szüleivel készített életútinterjú, levelezés és napló közreadásával. A háború, a kitelepítés, a paraszti életforma átalakulása és eltűnése a személyes sorsokban mutatkozik meg. Marton Éva Interjúja.

Nemde? Ájvonne, a berliminszki menyasszony / Reök, Szeged

Revizor
-
 21.04.12 22:36Színpad

„De mi a de?” – kérdezi a szereplők egyike, nem sejtve, hogy az én kérdésemet teszi fel. Biztosan volt valami „de”, ami miatt Herczeg T. Tamás nem az eredeti Yvonne-t, hanem Bodolay (Géza) átiratát vitte színre. Ám e „de” eredője rejtély maradt. Urbán Balázs Kritikája.

Csereszabatos Tételek Anima Musicæ Kamarazenekar lemeze / Hungaroton

Revizor
-
 21.04.11 21:57Zene

Ama szerencsések, akiknek gimnazistaként sikerült kifogniuk egy szerethető osztályfőnököt, nyilván emlékeznek, milyen érzés volt érettségi után, egy langyos májusi estén szerenádot adni a közkedvelt Melinda néni vagy Imre bácsi ablaka alatt. Ezúttal a műfaj kései, hangszeres leszármazottairól lesz szó. Csengery Kristóf Írása.

Létezik Egyáltalán Magyar Krimi? N. Nagy Zoltán: Keselyű - A Babits-gyilkosságok

Revizor
-
 21.04.11 21:54Könyv

Baljósan forró nyári este a Trombitás-kertben. A kések a kolbászos pizzába hasítanak, a limonádé pezseg a poharakban. Hét magyar krimiíró ül egy asztal körül. A gyilkosság módját latolgatják. A célkeresztben egy kritikus. Bűne, hogy megint feltette az unalomig ismételt kérdést: létezik-e magyar krimi? Cserháti Éva Recenziója.

Az Ismeretlen Katona Emlékére Lola Arias: Theatre of War / Digitaler Mousonturm

Revizor
-
 21.04.08 23:24Színpad

Öregfiúk garázsbandája játszik, később látjuk a terepasztal lovagjait apró játékszereikkel, meg azt is, ahogy lágy, óvatos mozdulatokkal halált koreografálnak egymásnak. Színház az egész háború. Jászay Tamás Kritikája.

Találkozások Fiatalemberekkel Szöllősi Mátyás: Illegál. Két pénteki történet

Revizor
-
 21.04.08 23:24Könyv

Honnan ismerős vajon ez a világ? Aztán beugrik: Hitchcock! Az ő műveiben ennyire izgalmas a profi történetmesélés, a feszültségek felvezetése, kitartása, lecsengetése, miközben a (mozgóképi) szöveg mélyén ott rejlik az emberi tudat és világ nyugtalanító bizonytalansága. Szarka Judit Recenziója.

Elszenvedik, És Ennyi Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak / VígStreamház

Revizor
-
 21.04.08 23:18Színpad

A képminőség feledteti az online színház korlátait, de a regény hű adaptálásánál messzebbre így sem jutnak A rendes lányok. Gergics Enikő Kritikája.

Gettóhuszárok Városi cowboy / Netflix

Revizor
-
 21.04.08 01:42Film

Philadelphia lebetonozott utcái között van egy szűk füves legelő, ahol Idris Elba tanítja lovagolni a környék fekete fiataljait. A városi cowboy legnagyobb feladata mégis saját fia betörése lesz. Nagy Tibor Kritikája.

Óda Az Árvákhoz Papíréletek

Revizor
-
 21.04.08 01:42Film

A könny és nevetés között ingázik a Netflix török filmje, amely az isztambuli, guberálásból élő utcagyerekek életébe nyújt bepillantást. Ám a nagy igyekezet és hatásvadász jelenetek ellenére a Papíréletek az marad, amit a cím sugall: papírra vetett, a könnyektől gyorsan elázó, kecskerímes költészet. Papp Sándor Zsigmond Kritikája.