Találatok: 26 hír

17 csodás magyar társasjáték a Qubit ajánlásával

Qubit
-
  Tegnap 17:28 Állatvilág

Augusztus 20-a alkalmából itt van újabb társasjáték-ajánlónk kizárólag magyar fejlesztésű játékokkal. A listán szereplő játékokat egytől egyig teszteltük, és ígérjük, nem okoznak csalódást.

Szent Istvánt a kiegyezés előtt a nemzetiségek is ünnepelték, ma kölcsönösen idegenek nekünk egymás szentjei

Qubit
-
  Tegnap 06:21 Tudomány

Mitől vált az ünnep nemzetivé? Kiket tudott megszólítani a Szent István-kultusz, és kiket nem? Milyen nemzeti szentekkel versengett az államalapító király a 19. századi többnemzetiségű Magyar Királyságban?

Ész Ventura: Észrevettétek, hogy milyen gyors a vízhordó nő, és milyen magas a hegy?

Qubit
-
  19.08.19 16:58 Tudomány

Az volt a kérdés, hogy adott feltételek mellett megtelik-e a korsó az esőben. De vajon rájöttél-e, milyen irreális ez az egész történet?

Magyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldala

Qubit
-
  19.08.19 08:59 Tudomány

A 10 éve indult Khan Academy pontgyűjtős, videós, önálló tanulást támogató platformja a gamifikációt használja a tanulók motiválására. Támogatók híján a magyar oldalon egyelőre sovány az átböngészhető anyag, és a hazai oktatás állapota is kérdésessé teszi, mennyire egészítheti ki ez a szolgáltatás az iskolai munkát.

Az atombomba elszabadította a paranoiát, és máig megoldatlan etikai dilemmát hagyott az emberiségre

Qubit
-
  19.08.18 08:09 Tudomány

Az atomfegyver kidolgozására irányuló Manhattan terv magyar tudósai, a marslakók olyan etikai dilemmát hoztak létre, amely a mai napig fennáll: általuk vált az emberiség az apokalipszis urává. Azóta is folyik a vita, hogy mennyiben szárad a tudósok lelkén a két bomba 185 ezer japán áldozata.

Így találhatnánk legkönnyebben földön kívüli életet a Naprendszerben

Qubit
-
  19.08.17 07:24 Tudomány

A Szaturnusz holdjának gejzírjeiből való mintavétel páratlan lehetőséget kínál annak eldöntésére, hogy létezik-e élet az Enceladus jégkérge alatti óceánban.

Csodálatos részletességgel maradt fenn egy 54 millió éves összetett szem

Qubit
-
  19.08.16 17:46 Tudomány

Az ízeltlábúak már 515 millió évvel ezelőtt hatszögletű lencséken át nézték a világot, ám az eddig nem volt teljesen világos, hogy a kövületként megmaradt ősi összetett szemeket felépítő anyagok is ugyanolyanok voltak-e mint a mai rovarokban.

A párizsi egyezmény a legjobb esetben is alkalmatlan a klímacélok elérésére

Qubit
-
  19.08.16 16:05 Tudomány

A Barcelonai Egyetem friss kutatása szerint az egyezmény a legjobb esetben is fölösleges, mert nem átlátható, ha pedig az egyes országok vállalásait nézzük, sehogy sem jön ki a matek, nem teljesül a kitűzött 2 fokos cél betartása.

Már a barlangi medvét is az ember pusztította ki 24 ezer éve

Qubit
-
  19.08.16 14:50 Tudomány

Egy nemzetközi archeogenetikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a 40 ezer évvel ezelőtt Európát megszálló modern ember módszeres vadászhadjárata tüntette el a Földről a hatalmas, de békés Ursus spelaeust.

Látványosat bukott a nemzetközi aukciós piac az év első felében

17,4 százalékkal csökkent a forgalom az előző év hasonló időszakához képest, a nemzetközi képzőművészeti piac mégsem látszik betegnek. A csökkenést akár az is kiválthatta, hogy idén szűkült a csúcsművek kínálata.

Világelső a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

Qubit
-
  19.08.16 11:51 Tudomány

Átfogó kartográfiai sokszínűségével emelkedett versenytársai fölé a Magyarország természeti környezetét bemutató atlasz.

Évtizedek óta rejtőzködött a múzeumi gyűjteményekben az újonnan azonosított amerikai piócafaj

Qubit
-
  19.08.16 11:20 Tudomány

A Macrobdella mimicus több mint hét évtizedig titkolta kilétét.

Itt a 18 atomból épített széngyűrű, amit akár tranzisztorként is lehet használni

Qubit
-
  19.08.16 10:05 Tudomány

Az Oxfordi Egyetem és az IBM Research kutatói által mesterségesen létrehozott nanogyűrű az első stabil ciklokarbon-molekula.

Már a mesterséges intelligencia is előítéletes, és ez az ember hibája

Qubit
-
  19.08.16 09:34 Infotech

A diszkrimináció emberi hagyományát egyelőre a teljesen racionális algoritmusok is folytatják. Miért érdemes tenni ez ellen, és miért nehéz elérni, hogy a gép mindenkit egyenlő bánásmódban részesítsen?

Szuperfertőző gomba nyírhatja ki a banán legismertebb fajtáját

Qubit
-
  19.08.15 17:40 Tudomány

Vészhelyzetet hirdettek Kolumbiában, miután Dél-Amerikában is megjelent a banángyilkos gomba, a Fusarium oxysporum trópusi négyes rassza, a TR4.