Találatok: 51 hír

Tintahalak mentek át a teszten, amin a gyerekek sorra elbuknak

Qubit
-
 Ma 15:26Tudomány

A pillecukorteszt néven ismert önuralmi kísérlet egy bizonyos korig sok emberen kifog, de a köztudottan intelligens majmokon és varjakon túl most a közönséges tintahalak is sikerrel végezték el.

Már az 1940-es évek reklámjai is az önvezető és repülő autók eljövetelét hirdették

Qubit
-
 Ma 14:42Infotech

A Ford, a General Motors és a Chrysler már a húszas-harmincas években kísérletezni kezdett a repülő és önvezető autókkal, és a második világháború környékén futurisztikus kisfilmekben fantáziáltak a közlekedés jövőjéről. A fantasztikus találmányokról a korabeli magyar sajtó is beszámolt.

A Föld belső magjának lehet egy még belsőbb magja

Az ausztrál kutatók felfedezése újraírhatja a tankönyveket, amelyek még csak külső és belső magról számolnak be a Föld struktúrájának taglalásánál. Itt a legbelsőbb belső mag!

Miért nyújtjuk mindig kellemetlenül hosszúra a beszélgetéseket?

Qubit
-
 Ma 12:51Tudomány

Tudományos kísérletben bizonyították, hogy az esetek 98 százalékában legalább az egyik fél hamarabb szeretne lelépni egy beszélgetésből, ami kutatók szerint arra utal, hogy az emberek sokkal rosszabbak mások gondolatainak kitalálásában, mint hinnénk.

Nagy felbontású képeket küldött a Marsról a kínai Tienven–1 űrszonda

Kína egyelőre az űrből tanulmányozza az Utopia Planitia régiót, ahol már májusban landolhat a misszió, hogy feltárja a Marson eddig észlelt legnagyobb felszín alatti vízkészletet.

Valóban véd a számítógép képernyőjétől az év slágere, a kék fényt szűrő védőszemüveg?

Qubit
-
 Ma 08:16Infotech

A képernyőbámulás és a digitális eszközök túlzásba vitt használata rontja a látást, az alvás minőségét és az egészséget. A kijelzők kék fényének hullámhosszát megszűrő speciális szemüvegek népszerűsége a járvány idején jelentősen megugrott, pedig nincs rá egyértelmű tudományos bizonyíték, hogy valóban hasznosak lennének.

Bántalmazás, bizonytalan munkahelyek és egyenlőtlenség az európai nők osztályrésze a pandémia alatt

Qubit
-
 Tegnap 18:10Gazdaság

Az Európai Parlament friss jelentése szerint a járványnak leginkább kitett 49 millió ápoló 76 százaléka nő, de az is kiderül az adatokból, hogy az Európai Unióban hetente körülbelül 50 nő veszíti életét családon belüli erőszak következtében, és ez a szám a korlátozások idején tovább nőtt.

Idegen lények, kősziklák és az a Bizonyos Harvardi Csillagász

Qubit
-
 Tegnap 16:44Tudomány

Ideológiák csapnak össze egymással a csillagászatban: követelnek-e még rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat, vagy ez puszta szemellenzősség, és inkább nyitott szemmel kell keresni a különlegeset mindenhol? A csillagász Avi Loeb, a mérési hibákba pont beleférő ufók és egy űrben keringő teáskanna története.

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat, vigyázzunk a sünökre!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a magyarokat, hogy még véletlenül se kezdjék nevelgetni a fészkekben talált a védett keleti sün kölyköket, de ne is gyújtsák fel az őszről maradt zöld hulladékot.

A világ legnagyobb orvosi célú ikeradatbázisa készül a Semmelweis Egyetemen

A program keretében a következő hetekben körülbelül 160 ezer egypetéjű magyarországi ikerpár kap tájékoztatót a szigorúan önkéntes csatlakozásról.

Példátlan sikersztori: Izraelben megállította a brit vírusvariánst a villámgyors vakcináció

Qubit
-
 Tegnap 13:02Tudomány

Az ambiciózus és fegyelmezett oltási kampány Benjamin Netanjahu miniszterelnök beoltásával kezdődött, és mára már minden második izraeli megkapta a vakcinát. Az ország mostanra ott tart, hogy az oltásigazolással, rendelkezők számára visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de a sikerért komoly árat kellett fizetni.

Magyar kutató talált magyarázatot arra, miért erősebb az anyatejes babák immunrendszere

Qubit
-
 Tegnap 12:35Tudomány

Toldi Gergely, a Birminghami Egyetem kórházának neonatológusa a Conversation című nemzetközi tudományos magazinban számolt be kutatócsoportjának legfrissebb eredményeiről.

Az elhúzódó járványhelyzet komoly mentálhigiénés kihívás elé állította az emberiséget

Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője és Király Orsolya, a tanszék adjunktusa a Magyar Tudományos Akadémia honlapján foglalta össze a pandémia alatt készült magyar és nemzetközi kutatások eddigi eredményeit.

Amíg nem jött az állami szigorítás, nem maradtunk többet otthon a járvány harmadik hullámában

Qubit
-
 Tegnap 10:37Tudomány

A techcégek mobilitási adatain az látszik, hogy a múlt héten Magyarországon enyhén, de még csökkent is a lakóhelyen és nőtt a munkahelyen töltött idő. Élelmiszerboltba és patikába is többet járunk, mint egy hónapja, amit még a tavaszias időjárás sem indokol.

69 milliárd forintnyi tőkét kalapozott össze a kifli.hu cseh tulajdonosa

A 2014-ben Tomáš Čupr által alapított Rohlik Group 750 ezer vásárlójával piacvezető az online élelmiszerboltok között Közép-Európában. A mostani tőkebevonás a tavaly 101 százalékos bevételnövekedést produkáló cég további terjeszkedését szolgálja.