Találatok: 39 hír

Ez itt a kiégés társadalma, a mókuskerékben önmagunk hajcsárai lettünk

Qubit
-
  Ma 09:15 Tudomány

Byung-Chul Han dél-koreai származású német filozófus szerint teljesen természetes folyamatok eredménye, hogy a társadalom mostanra kiégett: a korábbi immunológiai paradigmát felváltotta az az állapot, amelyben a tévesen szabadságként megélt individualizmusban saját magunk hajcsárai lettünk. Han szerint az egyik fő baj, hogy nem…

Ha nem fogadjuk el az ősrobbanás elméletét, még mindig van egy másik lehetőség

Qubit
-
  Tegnap 09:15 Tudomány

Az ősrobbanás elmélete legalább annyi megoldatlan kérdést vet fel, mint amennyire válaszolni tud. Induljunk el most egy másik irányból: hátha mi magunk vagyunk a zsugorodó óriások, és a növekvő univerzumról alkotott képünk csupán látszat. Mi mindenre adhat magyarázatot a ciklikusan változó fénysebesség koncepciója?

Megérkeztek az eddigi legnagyobb felbontású képek a Hold túlsó oldaláról

Qubit
-
  20.01.24 17:53 Tudomány

A Csang'o-4 eddigi legélesebb fényképein a holdi horizont és a zord regolit is szinte tapinthatóvá válik, de a Hold túlsó oldalát járó két jármű egymást is szívesen fotózgatja.

A Földbe csapódó kisbolygó végzett a dinoszauruszokkal 66 millió évvel ezelőtt

Qubit
-
  20.01.24 16:51 Tudomány

Régóta vita tárgya, hogy a kisbolygó-becsapódás mellett mekkora szerepe volt a vulkáni tevékenységnek a nem madár dinoszauruszokat is elsöprő 66 millió évvel ezelőtti nagy kihalásban. Egy új kutatás alapján úgy tűnik, hogy lényegében semmi.

Londonban bevezetik az arcfelismerésre képes térfigyelő kamerákat

Qubit
-
  20.01.24 15:56 Infotech

A londoni rendőrség szerint megérett a technológia az éles bevetésre, de a tesztek független elemzései szerint még mindig nem elég megbízható a rendszer. Volt olyan teszt, ahol a riasztások 81 százaléka téves volt.

Brit tudósok megszólaltattak egy 3000 éves egyiptomi múmiát

Qubit
-
  20.01.24 15:02 Tudomány

A ókori temetkezési szertartások szerint eltemetett múmia hangképzőszervei olyan állapotban maradtak meg, hogy a számítógépes technológia segítségével emberi hangon szólalt meg.

Kína öt nap alatt épít kórházat a 26 halálos áldozatot szedő koronavírus fertőzöttjeinek

Qubit
-
  20.01.24 14:36 Tudomány

Az ezer férőhelyes kórház építését csütörtök este kezdték, de hétfőre már át is adnák. Már legalább öt országban tűnt fel a vírus, de a WHO szerint addig nincs globális vészhelyzet, amíg nem terjed emberről emberre a Kínában egyre több halálos áldozatot szedő koronavírus.

Donald Trump jelentősen meggyengítette a vízvédelmet, 117 millió amerikai ivóvízforrása került veszélybe

A kormányzat döntése több millió kilométernyi folyót, csatornát, patakot és mocsárvidéket érint, és az amerikaiak egyharmada által használt ivóvíz forrásainak tisztasága kerül veszélybe. Cserébe jól jár az építő-, a gáz- és az olajipar.

Mennyire szennyezett a levegő? Mérd meg magad!

Qubit
-
  20.01.24 09:36 Tudomány

Stuttgarttól Szófiáig, Brindisitől Budapestig több mint 10 ezer európai háztartás csatlakozott ahhoz a német kezdeményezéshez, amely olcsó eszközökkel méri az aktuális légszennyezettséget. A házilag összeállítható, hálózatba kötött szenzorok sokszor magasabb szennyezettséget mutatnak a hivatalosan közölt adatoknál.

Minden eddiginél régebbi gombafosszíliát találtak Afrikában

Qubit
-
  20.01.24 09:34 Tudomány

A Kongói Demokratikus Köztársaságban vett talajminták vizsgálatakor előkerült megkövesedett gombafajta 250 millió évvel régebbi, mint az eddig legkorábbi azonosítható gomba.

A posztszovjet üzleti modell felé tart a magyar foci

Qubit
-
  20.01.23 18:24 Gazdaság

Egy átlagos cseh klub 2018-ban fele annyi bevételből gazdálkodott, mint egy magyar, Szlovákia esetében pedig háromszoros a különbség, derül ki az UEFA friss üzleti jelentéséből. Ha ehhez hozzávesszük az érintett országok csapatainak eredményességét, akkor a horvátok például lényegesen kevesebb pénzből értek el jobb eredményeket…

Magyar kutatók találtak újabb közös vonást a főemlősök és az ember kommunikációjában

Qubit
-
  20.01.23 17:12 Tudomány

Nemcsak az ember, de más főemlősök is képesek tárgyakra való rámutatással kommunikálni – derítették ki csimpánzokkal, bonobókkal, gorillákkal és orangutánokkal végzett kísérletekkel a CEU és a Max Planck Intézet kutatói.

Te mit tudsz a gyilkos robotokról? Mondd el róluk a véleményed!

Qubit
-
  20.01.23 15:56 Infotech

A mesterséges intelligencia vezérelte, önhatalmú fegyverek fejlesztése mára valós fenyegetéssé vált, a gyilkos robotok betiltásáért küzdő kampány magyar aktivistái most a 14 és 23 év közötti fiatalok véleményére kíváncsiak az ügyben. Kérdőív a cikkben!

Az akut stressz felgyorsítja az őszülést

Qubit
-
  20.01.23 15:14 Tudomány

Harvardi kutatók egereken végzett kísérletben bizonyították, hogy stressz hatására a szőrtüszőkben leáll a színért felelős pigmentanyag termelődése. Az öregedéskutatók szerint a stressz felfogható egyfajta gyorsított öregedési folyamatként is.

Eurostat: Magyarországon 2015 óta csökken a megújulók aránya

Az uniós tagállamok közül Svédország használ legnagyobb arányban megújuló energiaforrásokat, a legrosszabb helyzetben pedig Hollandia van. Magyarország már majdnem elérte a 2020-ra kitűzött 13 százalékos arányt, de 2015-ben még ennél is jobban állt. Itthon a megújuló energiaforrások között 93 százalékos részesedéssel a biomassza…