Találatok: 43 hír

Egy ütemre ver a szívük azoknak, akik ugyanazt a mesét hallgatják

Qubit
-
 Ma 14:36Tudomány

A koncentráció befolyásolja az ember szívverését és légzését is, így lehetséges, hogy még csak nem is kell egy helyen és időben lenni másokkal ahhoz, hogy létrejöjjön a szívverés szinkronja.

Végleg befellegzett az 5000 forintos repülőjegynek?

Qubit
-
 Ma 14:10Gazdaság

A koronavírus-járvány előtt a repülőgépek üzemanyaga, a kerozin volt az olajipar egyik utolsó fénylő csillaga, most viszont úgy tűnik, hogy a légi közlekedés tér vissza a leglassabban a járvány előtti növekedési trendhez. A károsanyag-kibocsátást célzó környezetvédelmi szabályok ráadásul jelentősen növelhetik a finomítók költségeit és ezzel…

Évente százezrek fertőződnek meg SARS-vírussal, mégis ritkán lesz belőle világjárvány

Qubit
-
 Ma 12:32Tudomány

Egy frissen megjelent preprint tanulmány szerint meglepően sokan fertőződnek meg denevérektől származó koronavírusokkal, de csak ritkán lesz nagyobb baj belőle. Az elmúlt húsz évben csak a SARS-CoV és a COVID-19 hívta fel magára a figyelmet, de könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Rókák, sakálok és vadmacskák bőrét viselték a kőkorszaki szakik

Qubit
-
 Ma 10:07Tudomány

Minden eddiginél régebbi, bőrfeldolgozáshoz használatos eszközöket találtak a régészek egy marokkói barlangban. Az eszközök és az állati maradványok alapján úgy gondolják, hogy 120 ezer évvel ezelőtt már bőrruhát viseltek az emberek, a ragadozókat pedig direkt a bőrükért vadászták.

Tíz éven belül jön a mesterséges matematikus, amit a Google magyar kutatója fejleszt

Qubit
-
 Ma 08:40Tudomány

Christian Szegedy, a Google Research magyar kutatója csapatával olyan rendszert épít, ami nemsokára túlszárnyalhatja a matematikusok legvadabb álmait: rutinból ellenőrzi majd azokat a bizonyításokat, amelyeket csak néhány ember képes megérteni a Földön, új sejtéseket jósol meg, és olyan távlatokat nyit a matematikában, amelyekről ma…

Egy magyar hallgató fényképét is kiemelték a legrangosabb mikrofotós versenyen

Qubit
-
 Tegnap 19:26Tudomány

A Nikon Small World a legjobb mikroszkopikus méretű felvételeit díjazza, idén szuperközeli bögölyszemtől szivárványszínű meteoritmetszeten át egy tetű légúti rendszeréig terjedt a skála. Becz Barnabás Álmos, az ELTE Doktori Iskola hallgatóját is kiemelte a zsűri.

Több száz millió éven átívelő szupervulkán-kitörések alakították a Mars klímáját

A NASA kutatói bizonyították, hogy az Arabia Terra nevű marsi régiót 500 millió éven keresztül gyötörte a vulkánkitörések legerősebb formája, és ez az aktivitás alaposan átrajzolta a bolygó légkörét.

Rekonstruálták a több mint 50 ezer éve élt fiatal neandervölgyi arcát

A Krijn névvel illetett ősember arcát a tenger mélyén talált koponyacsontja alapján alkották meg – a neandervölgyi az Európát egykor Anglia keleti részével összekötő Dogger-földön élhetett.

Annak, aki jól figyel, mesés titkokat árul el a kert

Qubit
-
 Tegnap 14:19Tudomány

A német erdészceleb, Peter Wohlleben új könyve, A természet jelbeszéde az erdő után ezúttal a kertet és környékét mutatja be. Mit üzen, ha megváltozik a pacsirta dala, és hogyan kertészkednek a hangyák?

Online is ingyen elérhető Magyarország új, társadalmi-életminőségi térképe

Bemutatták Magyarország Nemzeti Atlaszának Társadalom című új kötetét, ezzel együtt annak digitális, interaktív változatát, amely többek között olyan népességi adatokat visz az ország térképére, mint a várható élettartam, a daganatos halálozások, az iskolázottság, a munkanélküliség vagy a személyi jövedelem.

Az EU betiltja a kényszermunkával előállított termékeket, és csipgyártó nagyhatalommá válna

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében hívta fel a figyelmet arra, hogy meg kell szabadulni a Kínától és az ázsiai félvezetőipartól való függéstől, és újra kell gondolni az ellátási láncot – az európai autóipar például nem igazán bírna el még egy, a tavalyihoz hasonló csiphiányt.

Minél távolabbról, minél pontosabban: precíziós csapásmérés 11 ezer kilométerről

Qubit
-
 Tegnap 08:28Infotech

Az afgán terroristákra lecsapó nindzsabomba nem új fejlemény a hadiiparban, a távirányítású robotrepülőgépek technológiáját csaknem egy évszázada csiszolgatják. De hogy jutottunk el a pilóta nélküli repülőgépektől a Föld túloldaláról végrehajtott dróntámadásokig?

A kicsinyeit védte a borostyánba kövült, 99 millió éves pókanyuka

A Mianmarban feltárt leletek arra utalnak, hogy a Lagonomegopidae családba tartozó egyedek a kikelésük után is gondoskodtak az utódaikról.

Nanoféreg-alapú maszkbevonatot fejlesztettek a koronavírus ellen

Az arcmaszkra és a felületekre permetezhető antivirális készítményt az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói fejlesztették. A szer nemcsak a koronavírus, hanem a közönséges A típusú influenza ellen is védelmet nyújt, de más vírustörzsekkel szembeni védekezéshez is továbbfejleszthető.

Az ősi mítoszok és legendák segíthetnek megküzdeni a klímaváltozás következményeivel

Qubit
-
 21.09.15 14:20Tudomány

A geomitológusok igyekeznek összegyűjteni a történelmi özönvizekről szóló történeteket, és azokat az írásbeliség előtti kor embere által megfigyelt természeti jelenségekként olvasni, hogy az elődök tapasztalatai a mostani klímaváltozás idején is értelmezhetővé és használhatóvá váljanak. Az ősi történetek a mai kor emberének is segíthetnek…