Találatok: 40 hír

A legfrissebb kutatások szerint a kölnivíz ölte meg Napóleont

Qubit
-
 Ma 07:56Tudomány

Egy brit biokémikus szerint Napóleon közismert kölniimádata vezethetett a császár súlyos betegségéhez és halálához. Napóleon valóságos megszállottja volt a kölninek, üvegszámra locsolta magára, sőt, meg is itta. Úgy tűnik, ez nem volt túl jó ötlet.

Alexander Petőfivel jól elbántak, de Móricz Zsigmond a sarkára állt, és nem hagyta, hogy Siegmundot csináljanak belőle

Qubit
-
 Tegnap 07:53Tudomány

Andreas Ady, Lorenz Szabó, Desider Kosztolányi, Michael Babits, Julius Illyés, Eugen Heltai, Ernst Szép, Aaron Tamási, Ludwig Nagy vagy Franz Móra – ezeken a neveken publikálta a magyar irodalom nagyjainak írásait a német nyelvű Pester Lloyd. A makacs Móricz azonban zokon vette az átnémetesítést, és ezzel évtizedekig tartó vitát…

Segíts megrajzolni Magyarország légszennyezettségi térképét!

A Levegő Munkacsoport és a MetNet meteorológiai szervezet közös kampányának célja, hogy a légszennyezettségi adatok ugyanolyan alapinformációk legyenek, mint a napi hőmérsékletek.

27 fokot mértek az északi sarkkörön túl

Az oroszországi Nyizsnaja Pesa mérőállomáson csütörtökön mért érték több mint 20 fokkal haladja meg a sokévi átlagot.

Jóval erősebb antitestes védelmet váltott ki időseknél, ha 12 hetet vártak a Pfizer két adagja között

Qubit
-
 21.05.14 15:41Tudomány

Az Egyesült Királyságban nem 3, nem 5, hanem 12 hetet várnak az oltás két adagja között. Először vizsgálták meg, milyen hatással van a hosszabb kihagyás az antitestek és a T-sejtek számára a legidősebbek körében. Kiderült, hogy nemcsak a vakcinák szűkössége miatt lehet helyes a brit stratégia.

Amfórákban földelték el a halottakat az ókori Korzikán

Qubit
-
 21.05.14 14:30Tudomány

A gyerek és felnőtt maradványokat tartalmazó, nagyméretű cserépedényeket kialakításuk alapján Karthágóban gyártották, de a régészek szerint az elhunytak helyiek lehettek.

A Bitcoin babérjaira tör a környezetbarát kriptopénz, ami egy hét alatt bedöntötte a merevlemezpiacot

Qubit
-
 21.05.14 13:50Gazdaság

A videokártyák számítási kapacitása helyett a tárhelyet használó Chia Networköt a torrentezés feltalálója alkotta meg azzal a céllal, hogy zöld alternatívát nyújtson az áramzabáló Bitcoin és társai mellett. Egy hét alatt hiány alakult ki a legnagyobb kapacitású merevlemezek piacán, Magyarországon pedig 50-szeresére nőtt a HDD-k forgalma.

A Covid az épületek szellőztetését is megváltoztatja

A Science-ben pénteken megjelent felhívás szerint a SARS-CoV-2 koronavírus terjedéséről és fertőzési sajátosságairól végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy a rossz szellőzésű belterek potenciális fertőzési gócpontok a víruspartikulák felhalmozódásának magas kockázata miatt.

Kézírásra gondolt a mozgássérült férfi, és a szöveg megjelent a képernyőn

A BrainGate agy-számítógép interfésze segítségével a korábbi módszereknél kétszer gyorsabban, percenként 90 karaktert tudott írni a gondolataival a kísérletben részt vevő, nyaktól lefelé bénult 65 éves férfi. Az agyba ültetett szenzor a kézírással kapcsolatot agyi jeleket érzékeli, és azokat digitális adattá, majd szöveggé formálja.

Új magyar kutatás: Tényleg összefügg a személyiségeddel, hogy milyen zenét szeretsz?

Qubit
-
 21.05.14 10:33Tudomány

Valóban extrovertáltabbak, akik punkot hallgatnak? És milyen politikai tendenciákat mutatnak a countrykedvelők? Egy hiánypótló kérdőíves kutatás a személyiségvonások és a zenei ízlés összefüggéseit keresi. A végén te is képet kapsz a zenei ízlésedről.

Elhagyhatják a maszkviselést a beoltottak Amerikában

Qubit
-
 21.05.14 08:56Tudomány

Az Egyesült Államok járványügyi központjának csütörtökön kihirdetett protokollja szerint a maszkviselési és távolságtartási mentesség két héttel az utolsó oltás felvétele után lép életbe.

2030-ig fejenként 1 négyzetméterrel nőhet a zöld terület Budapesten, és azért is vért fog izzadni a város

Qubit
-
 21.05.14 08:00Gazdaság

A járvány jó lehetőség lenne arra, hogy Budapest fejlődését egészen új, fenntartható útra állítsák át, de nem sok minden mutat arra. hogy ez sikerülj is. Külföldön bőven vannak jó példák a közösséget is bevonó fejlesztésekre, itthon azonban egyelőre a féktelen építkezés és autózás dívik, a kormány és a kerületek megmakacsolják magukat, a…

Itt a világ legkörnyezetkímélőbb sportcipője, a Futurecraft Footprint

Qubit
-
 21.05.13 16:20Infotech

Az Adidas és az Allbirds közös fejlesztése alig egy év alatt jutott el a tervezőasztaltól a megvalósulásig. A 154 gramm tömegű sportcipő szénlábnyoma a teljes élettartama során alig 3 kilogramm.

A városi forgalom zaja rontja az énekesmadarak dallamtanulási képességeit

Qubit
-
 21.05.13 14:52Tudomány

A gyerekekhez hasonlóan a fiatal zebrapintyek is krónikus stresszel, megváltozott immunválasszal és nyelvtanulási zavarokkal reagálnak a megnövekedett forgalomzajra.

Karácsony Gergely esete Orbán Viktor testalkatával és a nyelvészeti pragmatikával

A magyar miniszterelnök kövérségére tett megjegyzés vizsgálatakor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szövegkörnyezetet és a nyelvészeti pragmatika alaptételeit. Nem mondhatjuk azt, hogy „semmi baj ezzel, megkérdezték, hogy mi a különbség, és ő tényszerűen igazat válaszolt”.