Találatok: 11 hír

Gyógyszertörzs-változás 2019. június 1-től (előzetes)

Pharmindex
-
  19.05.17 21:14 Egészség

A NEAK által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2019. június 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében a fejlett országokban

Egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint.

Sürgősségi orvostani fórum kezdődött Debrecenben

Kétszáz hazai, a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvos, szakdolgozó, mentőtiszt részvételével kétnapos sürgősségi orvostani fórum kezdődött pénteken Debrecenben - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón.

Vénykötelessé válnak bizonyos ibuprofén tartalmú készítmények

Receptkötelessé válik néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer, mivel az Európai Bizottság által végeztetett független tanulmány igazolta, hogy napi 2400 mg-nál magasabb dózisban az ibuprofén a trombózisos események fokozott kockázatával társulhat. 

Az MTA SZTAKI munkatársai szimulációs szoftvert dolgoztak ki az adaptív immunválasz tanulmányozására

Pharmindex
-
  19.05.15 14:16 EgészségMTA

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói által kidolgozott szimulációs szoftver alkalmas az adaptív immunválasz saját/nem-saját megkülönböztetésének elemzésére.

Meghalt az 1984 óta más szívével élő cseh férfi

Meghalt az a férfi, aki a leghosszabb ideje élt transzplantált szívvel Csehországban - jelentette kedden a cseh média.

Az elhízás káros hatással van a kognitív képességekre

Pharmindex
-
  19.05.14 11:53 Egészség

Egy új kutatás szerint az elhízás károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző kognitív képességek, például tanulási képességek és memória romlásához vezethet.

Egy új hatóanyag 60 százalékkal csökkenti a szívinfarktus utáni károsodást

Pharmindex
-
  19.05.14 11:06 Egészség

Az Imperial College kutatói felfedeztek egy olyan potenciális új hatóanyagot, amely segítségével szignifikáns mértékben csökkenthető a szívinfarktus által okozott szívizomkárosodás. Az új molekula a stresszre adott válaszreakció befolyásolásán keresztül fejti ki a hatását.

Az aszpirin javíthatja a vastagbélrák szűrés hatékonyságát

Pharmindex
-
  19.05.14 09:07 Egészség

A kolorektális daganat világszerte a harmadik leggyakoribb rákos betegség, amely évente 900 ezer halálesetet okoz. Ezeknek a haláleseteknek a többsége kolonoszkópiás szűréssel, korai diagnózissal és műtéttel megelőzhető lenne.

Állásfoglalást tett közzé az MTA a XXI. századi egészségügyi kihívásokról

Pharmindex
-
  19.05.13 13:07 EgészségMTA

Az egészségügy korszakhatárhoz érkezett a fejlett államokban. Az orvosi technológia robbanásszerűen fejlődik, a gyógyítás, valamint a megelőzés forrásigénye pedig egyre növekszik.

Veszélyben a fővárosi sürgősségi ellátás

A főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget a hétvégén. Ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát - írta a Népszava.