Találatok: 11 hír

Ilyen lesz a Zsolnay-díszkút a József nádor téren

PestBuda
-
  Tegnap 14:00 Kultúra

A belvárosi József nádor tér megújítása folyamatban van, már felállították a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített szökőkutat is, amely a híres herkulesfürdői díszkút másolata.

Alagút épül a Duna alatt – Összekötik a csepeli, a ráckevei és a szentendrei Hév-et

PestBuda
-
  19.08.23 14:30 Kultúra

Elkezdődik a tervezés az északi és a déli HÉV-vonalak korszerűsítésére és a pályák összekötésére. A csepeli és ráckevei gyorsvasutat a Kálvin térig meghosszabbítanák, a három HÉV-pályát pedig egy Duna alatti alagúttal összekapcsolnák.

A nagy pesti árvíz után nyílt meg a szegény gyermekek kórháza

PestBuda
-
  19.08.23 09:00 Kultúra

A mai Puskin utcában 180 évvel ezelőtt nyílt meg a Pesti Szegénygyermek Kórház. Létrehozását több százan segítették adományaikkal, emberbaráti szeretetből, a főnemesektől a koronaőrökön át a pesti iparosokig.

Az első pesti színház 245 évvel ezelőtt nyílt meg

PestBuda
-
  19.08.22 15:00 Kultúra

Mit lehet kezdeni egy olyan bástyával, amire épp nincs szükségünk, viszont még nem akarjuk vagy nem tudjuk lebontani? A XVIII. század utolsó harmadában ezzel szembesültek Pest városában. A megoldás egyszerű: bérbe kell adni, például színháznak.

Szent István-nap 78 évvel ezelőtt Budapesten (videó)

Az alábbi 1941-ben készült filmhíradóban a 78 évvel ezelőtti Szent István-napi ünnepség és a Várban tartott Szent Jobb-körmenet képeiből láthatunk ízelítőt.

Ismeri a Budai sétaösvényt?

PestBuda
-
  19.08.22 11:00 Kultúra

A tíz állomásból álló Budai sétaösvény az Elvis Presley tér és Elek apó kútja között vezeti végig a sétálókat olyan tereket érintve, amelyeket érdemes felfedezni a városlakóknak.

Felmérik a fővárosi idősödő fák állapotát

PestBuda
-
  19.08.21 13:00 Kultúra

Nyilvántartásba veszi a lakóházak és az utak melletti, idősödő fáit a Budapesti Erdészet. Minden fa pontos GPS-koordinátája, fajtája, mérete és egy 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozott állapota egyetlen adatbázisba kerül.

A Simplontól a Bartókig – 85 éve nyílt meg az elegáns mozi

PestBuda
-
  19.08.21 08:00 Kultúra

A XI. kerületi középkorúak számára még meghatározó élmény volt a Bartók mozi, amely immár 20 éve nem működik. Nem volt olcsó hely, de az 1980-as években vagy az 1990-es évek elején elegáns, jól felszerelt filmszínháznak számított. Akárcsak megnyitásakor, 1934-ben.

Díszítőérzékkel átszőtt tudás – Kiállítás Kőrössy Albert Kálmán művészetéről

PestBuda
-
  19.08.20 15:00 Kultúra

A Városligeti fasorban található Ráth György-villában szeptember közepéig látható a Lechner Ödön magyaros formanyelvét követő, de kevésbé ismert műépítész, Kőrössy Albert Kálmán életművét bemutató kiállítás. A művész születésének 150. évfordulójára is emlékező tárlatot a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs…

Hét helyszínen adnak át családi szabadidőparkokat Budapesten

PestBuda
-
  19.08.20 08:00 Kultúra

A Tabántól Csepelig összesen hét új családi szabadidőparkot alakítanak ki a fővárosban, megújulnak a zöldterületek, a játszóterek, amelyek sport- és rekreációs funkciókkal is bővülnek.

Így emelték be a budai Vár egyik legkülönlegesebb szobrát, a Csikós-szobrot (videó)

PestBuda
-
  19.08.19 15:00 Kultúra

Augusztus 14-én a restaurált Csikós-szobor hosszú évtizedek után visszakerült eredeti helyére, az újraépített Lovarda előtti térre.