Találatok: 17 hír

Nyilvánosságra hozták, mely épületekben indul a második félév a Színművészetin

Februártól felújított, modern oktatási helyszínekkel és új intézetnevekkel várja a hallgatókat és az oktatókat a Színház- és Filmművészeti Egyetem – közölte az intézmény vezetése.

Megkezdődik az utascentrum építése a Keleti pályaudvaron

Indulhat az utascentrum építése az évente csaknem 11 millió embert fogadó, 137 éves Keleti pályaudvaron. Az aluljáró teljesen új külsőt kap, akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljárószint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften. A fejlesztés az utasok eddiginél komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé. A…

Ferenc József is támogatta a leghíresebb magyarokat bemutató kiállítást

Egy hiánypótlónak ítélt tárlat nyílt meg a Várkert Bazárban 135 évvel ezelőtt, mégpedig a Magyar Történelmi Arcképcsarnok, amely a magyar történelem nagy alakjainak képét mutatta be időrendben. A vállalkozást a legfelső szintről is támogatták, és létrehozásában nem csak kulturális, de tudományos célt is láttak.

Keresztény fiataloké volt a Színművészeti épülete és templom volt az Ódry Színpad

Budapest épületei számos titkot rejtenek. A főváros még azoknak is tud meglepetést okozni, akik évek óta kutatják a házak történetét. Sok esetben nyújtanak segítséget a homlokzaton elhelyezett emléktáblák, amelyek érdekes részleteket emelnek ki egy-egy ház sorsából. Ilyet találhatunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utca 2/C…

Emléktáblát helyeztek el a Maros utcai vérengzés áldozatainak emlékére

A XII. kerületi Maros utcai rendelőintézet, az egykori zsidókórház udvarán emléktáblát avattak az 1945. január 12-én lezajlott nyilas tömegmészárlás évfordulóján. Ezen a helyen 40 férfit és 44 nőt öltek meg, ápolókat, orvosokat, betegeket egyaránt.

Budán és Pesten is épült templom a Szent Család tiszteletére

PestBuda
-
 21.01.13 13:00Kultúra

Ferenc pápa tavaly december 27-én jelentette be Rómában, hogy 2021. március 19-ei kezdettel a családnak szentelt különleges évet fog tartani a katolikus egyház. A család fogalmáról zajlott viták az utóbbi időben hazánkban is előtérbe állították a kérdést, így A család éve nálunk is különösen időszerű kezdeményezés. Budapesten jelenleg három…

Lebontják a régi iskolát az I. kerületben, lakóház lesz a helyén

Lebontják a Szent Gellért Iskola egykori, Gellérthegy utca 7. szám alatti épületét, a helyén egy 44 lakásos lakóház épül az I. kerületben. A bontási munkálatok a napokban megkezdődtek.

Felújítják a várfalakat és a sétányokat a budai Várban

A Budavári Palotanegyedben folytatódik a történelmi kertek és parkok rendbetétele, elkezdődik a várfalaknak és támfalaknak az állagmegóvása és felújítása. A tervek szerint az egykor elegáns történelmi kertek és sétányok újra visszanyerik régi fényüket.

Ivóvizet a Várba: 165 éve készült a Clark Ádám tervezte vízmű

PestBuda
-
 21.01.12 12:00Kultúra

Egy település nem lehet meg víz nélkül. Budán már a középkorban működött egyfajta vízellátás. A várost a Svábhegyen lévő forrásokból és a Dunából is ellátták vízzel, amelyet egészen a XIX. század közepéig állati erővel hajtott szivattyúval juttattak fel a hegyre. Az első gépi szivattyúmű 165 éve létesült a fővárosban, az 1856-ban nyílt meg Budán, t

Fejlesztik a Keleti pályaudvar környezetét

PestBuda
-
 21.01.11 20:00Kultúra

Ingatlanfejlesztési program indul a Keleti pályaudvar területén és közvetlen környezetében, amelynek előkészítésére 800 millió forintot biztosít a kormány.

Legendás mozdonyok érkeztek a közlekedési múzeum leendő otthonába – Kiállításon mutatják be a járműveket és az é…

Nagyszabású időszaki kiállítást készít elő a Közlekedési Múzeum, amelynek már a múzeum új helyszíne, az egykori Északi Járműjavító ad helyet. Bár az új Közlekedési Múzeum megnyitása még messze van, de a múzeum a kiállítással az új helyszín múltját és jövőjét kívánja bemutatni a nagyközönségnek. Az új időszaki kiállítás megnyitása a…

Letölthető album jelent meg a 90 éves csepeli szabadkikötőről

PestBuda
-
 21.01.11 13:11Kultúra

A 260 oldalas, ingyenesen letölthető kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 90 esztendejének történetét. A különleges kortörténeti dokumentum mellett fotók, újságkivágások, térképek és tervrajzok is szerepelnek az albumban.

Felújítottak két villamosmegállót Óbudán

PestBuda
-
 21.01.10 18:00Kultúra

Teljesen megújult a Selmeci utcai és a Szent Margit Kórháznál lévő két villamosmegálló: a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos utasai már akadálymentesen tudnak le- és felszállni. Átalakították a peronokat és rámpás jelzőlámpás gyalogátkelőket építettek.

Szent István tiszteletére emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Új emlékérme-sorozatot indít a Magyar Nemzeti Bank „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” címmel. A legértékesebb darabot Szent István király tiszteletére bocsátják ki, ez 500 ezer forint névértékű arany emlékérme lesz.

Csoda nyolc hónap alatt – Bontott anyagokból épült a 75 éve átadott Kossuth híd

PestBuda
-
 21.01.10 12:00Kultúra

A PestBuda oldalain már írtunk arról, hogy miután a visszavonuló német csapatok az összes budapesti Duna-hidat felrobbantották, milyen ideiglenes szerkezetek épültek Pest és Buda közé az átkelés biztosítására. Mindenki tudta azonban, hogy az átmeneti megoldások mellett egy valamennyire állandó hídra is szükség van. Ezért épült a Kossuth…