Találatok: 47 hír

Tizenöt éves korától nem talált kihívóra a „norvég jégkirálynő”, Sonja Henie

Múlt-kor
-
  Tegnap 19:40 Kultúra

50 éve, 1969. október 12-én halt meg Sonja Henie háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok norvég műkorcsolyázó, akiből visszavonulása után népszerű hollywoodi filmcsillag lett.

Elhunyt az első űrséta végrehajtója, Alekszej Leonov

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:38 Kultúra

Elhunyt Alekszej Leonov szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe - közölte pénteken a Jurij Gagarin nevét viselő űrhajós-felkészítő központ sajtószolgálata.

Máig kérdéses, hogy Hitler átmeneti vakságát a harci gáz vagy pszichés betegség okozta

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:27 Kultúra

A tábori lelkész letörten lépett be a pasewalki kórház első világháborús sebesültekkel teli kórtermébe. Szomorú hírt kellett közölnie a katonákkal. Németország elvesztette az első világháborút, és csak a győztesek jóindulatában bízhat, ráadásul megszűnt a császárság, amelynek helyét a köztársasági államforma vette át.

Személyesen élhetik át a látogatók Tutanhamon sírjának felfedezését Budapesten

Több mint ezer replikán keresztül mutatja be Egyiptom titokzatos világát a Tutanhamon rejtélye és kincsei című kiállítás, amely november 8-án nyílik Budapesten a Király utcában található Komplexben.

Hitler parancsára lett öngyilkos, majd hősnek kijáró temetést kapott Erwin Rommel

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:43 Kultúra

75 éve, 1944. október 14-én lett öngyilkos a Führer parancsára a Hitler elleni sikertelen merényletbe belekeveredett Erwin Rommel tábornok, a második világháború egyik legismertebb katonája, a páncélos hadviselés forradalmasítója, az észak-afrikai Afrikakorps parancsnoka, a "Sivatagi Róka".

Szépségeszményét a hagyományban találta meg a Hősök terét megtervező Schickedanz Albert

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:20 Kultúra

173 éve, 1846. október 14-én született Schickedanz Albert építész, a Millenniumi emlékmű, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum tervezője. Kevés építésznek adatott meg, hogy architektonikus keretbe foglaljon egy teret, amely egy ország egyik legfontosabb, emblematikus történelmi, kulturális, idegenforgalmi színtere.

Fotók: gladiátorok küzdelmét ábrázoló szenzációs freskót fedeztek fel Pompejiben

Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskót fedeztek fel a pompeji 5-ös körzetben folyó ásatáson Olaszországban. Dario Franceschini példátlan régészeti leletként említette az alkotást, amelyet olyan területen találtak, ahol még soha nem folyt ásatás.

Pikáns középkori vers „cenzúrázott” töredéke került elő Angliában

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:32 Kultúra

A rózsa románca című 13. századi francia vers félreérthetetlenül erotikus nyelvezetű végkifejletére bukkant egy kutató a worcesteri egyházmegye levéltárában. A későbbi fordításokból rendre kihagyott verstöredék úgy maradt fenn, hogy a kor szokásának megfelelően a pergament, amelyre íródott, később újrahasznosították könyvkötésként,…

Egész napos csatával foglalta el Anglia trónját Hódító Vilmos

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:34 Kultúra

953 éve, 1066. október 14-én mértek vereséget a hastingsi csatában a hódító normannok az angolszászokra. A csatatéren holtan maradt az utolsó angolszász király, II. Harald, a győztes Vilmos normandiai herceg pedig Hódító Vilmos néven vonult be a történelembe.

Fényes győzelmet arattak Kinizsiék Kenyérmezőnél a portyázó törökök felett

Múlt-kor
-
  19.10.13 08:38 Kultúra

540 éve, 1479. október 13-án Kinizsi Pál temesi ispán és Báthori István erdélyi vajda hadai döntő győzelmet arattak Kenyérmezőnél a törökök felett. A Maros két partján Alkenyér (Alvinc) és Szászváros között fekvő teraszos vidéken az Erdély ellen támadó török hadakat Báthorinak először nem sikerült feltartóztatnia, de amikor a Kinizsi Pál vezette te

Aki a paradicsomból poklot varázsolt: Kolumbusz Kristóf

Múlt-kor
-
  19.10.12 11:10 Kultúra

527 éve, 1492. október 12-én érte el Kolumbusz Kristóf San Salvadore szigetét, és ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz. Kolumbusz nevét mindenki ismeri, regények, filmek főszereplője, a közvélekedés bátor és rettenthetetlen hősként tartja számon. Ugyanakkor az amerikai bennszülöttek képviselői hódítónak, a fehér…

Auschwitz gázkamrájában fejezte be életét az ateistából szentté vált Edith Stein

Múlt-kor
-
  19.10.12 09:42 Kultúra

Százhuszonnyolc éve, 1891. október 12-én született Edith Stein német filozófus, apáca, Keresztről nevezett Szent Teréz Benedikta néven Európa egyik társvédőszentje, egyben az őskereszténység kora óta a katolikus egyház első zsidó származású szentje.

Ahol egy fekete árán mindenkiből uraság lehetett – Budapest, a kávéházak fővárosa

Múlt-kor
-
  19.10.12 08:32 Kultúra

Budapest kávéházi élete legendás. A századfordulótól a második világháborúig a cifra berendezésű, füstös levegőjű termekben gyűlt össze a fővárosi irodalmi értelmiség, Ady Endrétől kezdve Karinthy Frigyesig. A ma is fényűzéséről híres New York Kávéház berendezése maga mögé utasította a főúri szalonokat, és még a legelőkelőbb helyen is alig…

Új, különleges interaktív állandó tárlat nyílt az esztergomi Duna Múzeumban

Múlt-kor
-
  19.10.11 16:26 Kultúra

A fiatalok érdeklődését is felkeltő, az élményeken keresztüli ismeretszerzést támogató új állandó kiállítás nyílt meg VÍZeum címmel csütörtökön az esztergomi Duna Múzeumban.