Találatok: 44 hír

Lenyűgöző portréfotók idős asszonyokról, akik az 1700-as (!) években születtek

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:36 Kultúra 

Különleges és ritka fényképsorozatot bányászott elő a Vintage Everyday. Az 1840-1850-es években készült dagerrotípiákon idős asszonyok láthatók. A 60-70 év körüli hölgyek valószínűleg a valaha élt legidősebb generáció női tagjai, akik portréját megörökítették az utókornak.

Prága tulajdonában maradt Alfons Mucha monumentális festményciklusa, a Szláv eposz

Múlt-kor
-
  Tegnap 15:34 Kultúra 

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a Mucha család - döntött csütörtökön a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

„A csecsemőfarmer” – egy angol ápolónő és 300 halott kisbaba vérfagyasztó története

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:35 Kultúra 

Amelia Dyer esete megrázta a viktoriánus kori Angliát. Az ápolónő évtizedeken keresztül pénzért cserébe vállalta, hogy gondozásába veszi a nem kívánt gyermekeket. A valóságban azonban az így megszerzett csecsemőket rituálisan megfojtotta, majd a testüket a Temzébe hajította.

Egy „második kiegyezés” juttatta hatalomba a Generálist és mamelukjait

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:09 Kultúra 

142 éve, 1875. október 20-án vette át a kormányfői tisztséget Tisza Kálmán szabadelvű politikus, aki megszakítás nélkül tizenöt éven keresztül volt Magyarország miniszterelnöke, s ezzel ma is ő a leghosszabb ideig hivatalban volt magyar miniszterelnök.

Még nincs magyarázat a Németországban talált tízmillió éves fogak rejtélyére

Titokzatos, emberszabású majmoktól származó 9,7 millió éves fogakat találtak a Rajna egykori medrének területén Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A rajnai fogak nem hasonlítanak egyetlen Európában vagy Ázsiában talált lelethez sem.

„Soha nem iszom bort” – Drakula jelmezében temették el Lugosi Bélát

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:11 Kultúra 

Lugosi Béla magyar-amerikai színész, minden idők legjobb Drakulája, 135 éve, 1882. október 20-án született. Azok közé a színészek közé tartozott, akik megteremtették Hollywoodot. A siker azonban tragédiát is jelentett számára, mert soha többé nem tudott kibújni a horrorfilmes skatulyából.

Madarász Viktor egész életművére rányomta bélyegét a Habsburg-ellenes szemlélet

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából csütörtökön a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Megújul a cserkeszőlői Szinyei Merse-kastély

Megújul a cserkeszőlői Szinyei Merse-kastély, a műemlékvédelem alatt álló épület felújítására 200 millió pályázati forrást nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere csütörtökön.

Trónfosztáshoz vezetett IV. Károly második visszatérési kísérlete

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:21 Kultúra 

96 éve, 1921. október 20-án másodszor kísérelte meg immár fegyveres erővel IV. Károly király a magyar trón visszaszerzését. Aznap este felesége társaságában repülőgéppel érkezett a Sopron közeli Dénesfára.

Gazember, mégis hatékony elnök – Amerika reakciója a Clinton-Lewinsky ügyre

Múlt-kor
-
  17.10.19 17:09 Kultúra 

A kilencvenes évek Amerikájának egyik legnagyobb politikai botránya tört ki, amikor felröppent a hír, hogy Bill Clinton elnök intim viszonyt folytatott egy fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Eskü alatt tagadta a vádakat, később mégis beismerte tettét. Hogyan nyerte vissza mindennek ellenére Amerika bizalmát az elnök?

Amerikai hadifogságban is járt a szedimentológia magyarországi meghonosítója

Múlt-kor
-
  17.10.19 16:09 Kultúra 

102 éve, 1915. október 19-én született Kolozsvárott Balogh Kálmán Széchenyi-díjas geológus, a modern üledékes kőzettani kutatások magyarországi megalapítója. Balogh Kálmánt több hazai és nemzetközi szakmai szervezet választotta tagjai sorába. 

Tíz találmány a történelemből, amelynek működését máig sem sikerült megfejteni

Múlt-kor
-
  17.10.19 14:51 Kultúra 

Bár a modern kor embere általában rendkívül büszke az elmúlt évszázadokban végbement technológiai fejlődésére, azért már az ókori és középkori emberek is meglehetősen fifikásak tudtak lenni. Nem egy régen használt eszköz vagy technika pontos működési elve vagy rendeltetése máig ismeretlen a kutatók előtt.

90 saját szobrát is megsemmisítette Rodin őrületbe merülő múzsája, Camille Claudel

Múlt-kor
-
  17.10.19 14:07 Kultúra 

74 éve, 1943. október 19-én halt meg Camille Claudel francia szobrásznő, Rodin múzsája. A tragikus sorsú művésznő életéről több film készült, alakját 1988-ban Isabelle Adjani, 2011-ben Merce Montala, 2013-ban Juliette Binoche keltette életre. 

A barlang természetes állapota lehet szükséges Lascaux őskori festményeinek megóvásához

Múlt-kor
-
  17.10.19 14:06 Kultúra  2 hír a témában

A lascaux-i őskori barlangfestmények túl sokat szenvedtek az emberi beavatkozás miatt: vissza kell adni a természetnek a jogait a híres őstörténeti helyszín körül – vélik francia tudósok. 

II. Pepi fáraó édesanyjának szobrára bukkantak egyiptomi régészek a piramisok közelében

Múlt-kor
-
  17.10.19 12:42 Kultúra  Egyiptom

Az óbirodalom hatodik dinasztiájának királynéját ábrázolhatja az a több mint négyezer éves egyiptomi faszobortöredék, amelyet régészek találtak Szakkara térségében, a gízai piriamisok közelében.