Találatok: 52 hír

Amikor Scottot és csapatát a világ legelhagyatottabb helyén a norvég zászló várta

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:20 Kultúra

„Azt hiszem, nem tudok tovább írni. Zárszó: Az Isten szerelmére, gondoskodjanak szeretteinkről” – olvasható Robert Falcon Scott utolsó, 1912. március 29-én kelt naplóbejegyzésében, amelyben a „feleségem” szót „özvegyemre” javította. A felfedező és társai két hónappal korábban, 1912. január 17-én érték el a Déli-sarkot abban a…

Így tért haza Sopron és környéke 1921 decemberében

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:18 Kultúra

98 éve, 1921. december 14-én kezdődött az a népszavazás Sopronban és környékén, amelyen a lakosság 65 százaléka a Magyarországhoz való tartozásra szavazott. Ez volt az egyetlen esemény, amely a trianoni szerződést módosította: a kormány 2001-ben a népszavazás emlékére december 14-ét a Hűség Napjává nyilvánította.

Mi áll a péntek 13-ával kapcsolatos babonák hátterében?

Múlt-kor
-
  19.12.13 15:33 Kultúra

Kevés babona vált annyira részévé a modern nyugati ember hétköznapjainak, mint a péntek 13-ával kapcsolatos elképzelések. Ezen kivételes nap története rávilágít arra, hogy a régi, elfeledett hiedelmek miképpen alakulnak át új és elterjedt tévhitekké.

A gáláns vevő visszaadta Olivia Newton-Johnnak a Pomádéból ismert bőrdzsekit

Olivia Newton-John visszakapta a november elején elárverezett legendás fekete bőrdzsekijét a vevőtől, aki 243 ezer dollárt (72,3 millió forint) fizetett a Pomádé (Grease) című világhírű, 1978-as musicalfilm zárójelenetében viselt ruhadarabért.

Nagy Ramszesz egyiptomi fáraó ritka szobrára bukkantak egy illegális ásatáson

Múlt-kor
-
  19.12.13 13:42 Kultúra

Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodójaként számon tartott II. Ramszesz ritka szobrát fedezték fel régészek Kairótól nyugatra, a gízai piramisok szomszédságában - jelentette be a héten az észak-afrikai ország régészeti minisztériuma.

Karl May is lelkes olvasója volt Xántus János vadnyugati beszámolóinak

Xántus János néprajzkutató, akadémikus, a budapesti állatkert első igazgatója 125 éve, 1894. december 13-án hunyt el Budapesten. Munkásságának eredményeit a néprajztudomány, a muzeológia, a természettudomány és a geográfia is számon tartja.

Megtalálták a borosjenői szirén „társait” Erdélyben

Különleges 12. századi kőleleteket tártak fel az erdélyi Borosjenőn. A leletegyüttest egy szakmai szimpóziumon mutatták be a Batthyány Lajos Alapítvány fővárosi székházában szerdán - közölte a Teleki László Alapítvány az MTI-vel.

Donatello híres Dávid-szobrát eredetileg a firenzei dómba szánták

Múlt-kor
-
  19.12.13 10:47 Kultúra

553 éve, 1466. december 13-án halt meg Donatello, a 15. század legnagyobb olasz szobrásza, akinek legismertebb műve a Dávid-szobor. Pályájáról sokat tudunk, de személyiségéről, jelleméről szinte semmit.

Zrínyi Miklós 1664-es téli hadjáratával megmentette hazáját, ám elveszítette várát

Múlt-kor
-
  19.12.13 09:47 Kultúra

A politikus, katona és költő nevezetes téli hadjáratával régóta foglalkozik a magyar történetírás. A legfrissebb kutatások jelentősen árnyalják a haditett eddig ismert históriáját, és új megvilágításba helyezik annak szerepét az 1663–1664. évi nagy török háborúban, miközben magának Zrínyi Miklósnak az identitásait is jelentősen újraértelmezik.

Siemenst is megelőzte „egysarki villámindítójával” Jedlik Ányos

Múlt-kor
-
  19.12.13 08:39 Kultúra

124 éve, 1895. december 13-án halt meg Győrben Jedlik Ányos természettudós, akadémikus, az „elektromótor”, „a csöves villamszedő”, a „dinamo” és még jó néhány „készület” feltalálója. Fizikai, kémiai és matematikai szókincsünk nagy része tőle ered, ő vezette be például a dugattyú, eredő, összetevő, huzal, merőleges, nyomaték, vetület…

Házasságba kényszerítéssel és terrorakcióval is próbálkoztak túlvilági szellemek az újkori Nagy-Britanniában

Múlt-kor
-
  19.12.12 17:45 Kultúra

A természetfeletti erőkben való hit, és a tőlük való félelem igen elterjedt volt a 18. és 19. századi Nagy-Britannia lakosságának körében. Ebből kifolyólag előfordult, hogy különféle törvényszegők kovácsoltak a babonákból előnyt, és túlvilági szellemek vagy más paranormális jelenségek „bevetésével” félemlítették meg, illetve verték át áldozataikat.

A fejlett művészi kultúra minden jelét mutatja a világ legősibb barlangfestménye

Múlt-kor
-
  19.12.12 16:56 Kultúra

A világ legősibb, 44 ezer éves, vadászjelenetet ábrázoló barlangfestményét fedezték fel Indonéziában. A kép egy csoport félig ember, félig állat figurát ábrázol, amely emlősökre vadászik lándzsákkal vagy kötelekkel.

A galéria mellett találta meg a kertész az 1997-ben ellopott Klimt-festményt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban - írta a BBC hírportálja szerdán.

A legjobb karácsonyi ajándék: Múlt-kor társasjáték

Múlt-kor
-
  19.12.12 14:37 Kultúra

A Múlt-kor nemrég megjelent társasjátéka tökéletes karácsonyi ajándék. Egy izgalmas, nevettető, mégis minőségi műveltségi partikellék, amely az egész családot és a baráti társaságokat összehozza az ünnepek alatt. Nem kell mindent tudnotok a történelem, a művészet és az irodalom világából ahhoz, hogy élvezzétek a játékot. Ha a tudásotok…

Állandóan viták kereszttüzében álltak Edvard Munch alkotásai

Múlt-kor
-
  19.12.12 14:03 Kultúra

156 éve, 1863. december 12-én született Løtenben Edvard Munch norvég festő, grafikus, A sikoly című kép alkotója. Képeinek visszatérő motívuma a halál, az elmúlás: a Halottas ágynál, a Halál a betegszobában, a Halott anya és gyermeke című képein gyerekkori élményeit dolgozta fel. Az expresszionizmus előfutáraként számon tartott művész…