Találatok: 53 hír

Nem igaz, hogy senki sem mosolygott a 19. századi fényképeken

Múlt-kor
-
  Tegnap 19:58 Kultúra

A 19. századi emberekről alkotott mai képet nagyban befolyásolja a fényképészet akkoriban új technikája, amely először tette lehetővé a hétköznapi emberek ábrázolását teljes valójukban. A manapság készült fotókhoz képest a legfeltűnőbb különbség az, hogy e képek alanyai szigorú, érzelemmentes arckifejezéssel néznek a kamerába. Ez azonban…

Elhunyt Ellis Marsalis Jr., a dzsessz újjáéledésének kiemelkedő alakja

Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár. A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt és a koronavírus következtében halt meg szerdán egy New Orleans-i kórházban.

Milyen nyelven beszélt Jézus?

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:04 Kultúra

Habár a történészek többnyire egyetértenek abban, hogy Názáreti Jézus létező történelmi személy volt, régóta zajlanak viták életének pontos menetéről, illetve arról, ez mennyire felelhet meg a Bibliában leírtaknak. E viták egyik aspektusa annak kérdése is, hogy az 1. századi Júdea római provincia lakosaként milyen nyelvet beszélhetett.

Tíz különös maszk a történelemből

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:42 Kultúra

Védelem, megfélemlítés, büntetés, betegségmegelőzés, utazás és játék – a történelem során számos okból öltöttek maszkot az emberek. Összeállításunkban tíz különös álarcot mutatunk be.

Ritka képeken az Apollo-11 űrhajósai, miután hazatérve a Holdról karanténba kerültek

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:42 Kultúra

A NASA kutatói már az Apollo-11 történelmi űrutazásának tervezésekor számos forgatókönyvet átgondoltak a Hold meghódításával kapcsolatosan. Mivel fogalmuk sem volt arról, hogy égi kísérőnkön milyen állapotok uralkodnak, beleértve az esetleges fertőzéseket, a Földön ismeretlen baktériumokat, megbetegedéseket, hamar eldőlt, hogy az…

50 éves a fővárosi metróközlekedés, a közösségi oldalak segítségével ünnepel a BKV

Online pályázattal, minikoncertekkel és a metróról szóló virtuális múzeummal köszönti a héten 50 éves budapesti metróközlekedést a BKV.

Feltárul az SS egyetlen brit földön működtetett koncentrációs táborának története

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:00 Kultúra

Hosszú évtizedek passzív feledése és szándékos titkolózása után végre fény derül a második világháború egyik rejtve maradt borzalmára: a koncentrációs táborra, amelyet brit földön hozott létre a Harmadik Birodalom.

A DC Comics képregények 80 évnyi anyaga kerül eladásra New Yorkban

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:06 Kultúra

Egy több mint negyvenezer DC Comics képregényből álló gyűjtemény vár új gazdára New Yorkban – közölte hétfőn a Sotheby’s aukciósház, amely a képregénygyűjtemények Szent Gráljaként harangozta be a kollekciót. Ian Levine brit zenész gyűjteménye a legendás amerikai képregénykiadó minden egyes számát tartalmazza az 1934 és 2014…

Csupán néhány számot ért meg az első, nagy reményekkel indult erdélyi magyar hírlap

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:39 Kultúra

230 éve, 1790. április 3-án jelent meg az első erdélyi magyar újság, az Erdélyi Magyar Hírvivő első száma. A kis alakú újság négy levélből állt, amelyhez többnyire kétlevélnyi toldalék is járult. A lap a török háború hírein kívül sok helyi eseményről szóló tudósításnak is helyt adott, emellett külföldi híreket is közölt.

Férjénél is sokoldalúbb életet élt Charles Lindbergh felesége

Múlt-kor
-
  20.04.02 18:54 Kultúra

Anne Morrow Lindbergh – az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő Charles Lindbergh felesége – férje mellett maga is a repülés szerelmese lett, képzett pilótává és rádiókezelővé vált, mindemellett pedig környezetvédő aktivista és rendkívül népszerű író is volt.

Építését követően sokan rá sem tudtak nézni Párizs ikonikus tornyára

Múlt-kor
-
  20.04.02 17:33 Kultúra

A kovácsoltvas rácsozattal díszített Eiffel-torony a mai párizsi látkép egyik neves és elmaradhatatlan része, a 19. század végén azonban rengetegen felszólaltak a megépítése ellen, és sokaknak hosszú időbe telt, hogy megszokják a város fölé magasodó szerkezetet. Az ellenzők szerint az Eiffel-torony „szemet bántó” építményként csúfította a párizsi…

Elhunyt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző

Múlt-kor
-
  20.04.02 16:48 Kultúra

Életének 84. évében meghalt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző, a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) egykori zeneigazgatója.

Az elmúlt évtizedekben háromszor maradt el az olimpia, ám még sohasem halasztották el

Múlt-kor
-
  20.04.02 16:06 Kultúra

Az első modernkori olimpia, az 1896-os, Athénban megrendezett nyári olimpiai játékok óta idáig három alkalommal kellett törölni a világ legjelentősebb nemzetközi sporteseményét: 1916-ban az első világháború, valamint 1940-ben és 1944-ben a második világháború miatt. Bár az olimpiai játékok megrendezését a második világégés…

Érettségi? A Múlt-kor segít!

Múlt-kor
-
  20.04.02 13:51 Kultúra

A világméretű veszélyhelyzet igencsak megbonyolította mindennapjainkat, a kicsiktől a nagyokig minden korosztály megérzi a korlátozásokat. Tanulmányaik előmenetele szempontjából talán a végzősök vannak a legkomplikáltabb helyzetben, hiszen otthonuk magányában kell felkészülniük az élet egyik első nagy megmérettetésére. A Múlt-kor…

A spanyolnáthával is fel tudta venni a harcot a vérplazmás kezelés

Múlt-kor
-
  20.04.02 13:45 Kultúra

A 20. század folyamán a diftéria, a spanyolnátha, a kanyaró és a hantavírus ellen is a legkorábbi sikeresen bevetett eljárás az úgynevezett vérplazmás kezelés volt, amely ugyan hatékonyságban nem érhet fel egy vakcinával, azonban jelentősen képes növelni a túlélés esélyét a fertőzöttekben.