Találatok: 47 hír

II. Frigyes porosz királyt trónörökösként halálra ítélték, mert Angliába akart szökni

Múlt-kor
-
  Ma 11:32 Kultúra

233 éve, 1786. augusztus 17-én halt meg II. Frigyes, Poroszország harmadik királya. A porosz nagyhatalmi állást megalapozó, a hétéves háborúban egész Európa ellen egyedül harcoló és végül diadalmaskodó királyt a propaganda rendszertől és ideológiától függetlenül állította példaképül a német nép elé.

Honnan származik és mióta használatos a „középkor” kifejezés?

Múlt-kor
-
  Ma 10:24 Kultúra

Az európai történetírásban a középkor hagyományosan a Nyugatrómai Birodalom 5. századi formális megszűnése és a reneszánsz, illetve a felfedezések korának kezdete közötti időszakot jelöli – definíciói szinte országról országra változnak.

Éppen az óriási siker jelentette a csődöt Woodstock szervezőinek

50 éve, 1969. augusztus 15-én kezdődött a legendássá vált woodstocki fesztivál, a hippikorszak legnagyobb hatású rendezvénye.

Építésekor azt kifogásolták a Keleti pályaudvar látogatói, hogy messze van a várostól

Múlt-kor
-
  Tegnap 19:40 Kultúra

135 éve, 1884. augusztus 16-án adták át az utazó közönségnek a Keleti pályaudvart, akkori nevén a Központi pályaudvart. A legnagyobb szenzációt az akkoriban technikai csúcsteljesítménynek számító elektromos világítás keltette, az irodákban izzólámpákat, az állomáscsarnokban pedig ívlámpákat szereltek fel.

Fél évszázad után újabb nagyméretű Vénusz-figura került elő Szerbiában

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:38 Kultúra

Egy újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Župski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Ellenzői egy alkalommal még rá is lőttek az elesetteket felkaroló Don Boscóra

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:40 Kultúra

204 éve, 1815. augusztus 16-án született Bosco Szent János, ismertebb nevén Don Bosco olasz katolikus pap, a Szalézi Szent Ferenc Társaság megalapítója, a katolikus népnevelés és szociális gondoskodás nagy alakja.

Olyan sok időt tölthettek vízben a neandervölgyiek, hogy sokuknál „úszófül” alakult ki

Meglepően sok neandervölgyi ember szenvedett az úszófül vagy szörfös fül nevű betegségtől, ami csontkinövéseket okoz a hallójáratban - állapította meg egy új kutatás.

Clark Gable-nél is több női rajongótól kapott levelet Lugosi Béla

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:46 Kultúra

Lugosi Béla magyar-amerikai színész, minden idők legjobb Drakulája, 63 éve, 1956. augusztus 16-án halt meg. Azok közé a színészek közé tartozott, akik megteremtették Hollywoodot. A siker azonban tragédiát is jelentett számára, mert soha többé nem tudott kibújni a horrorfilmes skatulyából.

Ki tálalt tarhonyát a sziámi királynak?

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:58 Kultúra

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban őrzünk hatkötetnyi aranyozott bőrkötésű, kéziratos menügyűjteményt, amelyet Müller Antal (1860–1918), az Országos Kaszinó vendéglőse ajándékozott a Budapesti Pincér Kör könyvtárának. (Igen, volt ilyen kör és ilyen könyvtár). Ezekben az 1895 és 1906 között felszolgált ételsorok olvashatók…

Magángyűjteményben találták meg Antoine de Saint-Exupéry vázlatait A kis herceghez

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:41 KultúraSvájc

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

Saját életét áldozta fel holland civilek védelmében egy brit katona 1944-ben

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:21 Kultúra

75 évvel az események után megemlékezésre kerül sor egy életébe kerülő hőstettet végrehajtó brit katonáról. Albert Willingham közlegény 1944. szeptember 21-én a hollandiai Oosterbeekben egy pincében rejtőzött el két sebesült brit tiszttel és mintegy 20 holland civillel, amikor egy német kézigránát hullott a helyiségbe. Willingham a gránát elé ugrot

Az arcfelismerő rendszerekkel kapcsolatos aggodalmakat a kriminalisztika sötét múltja indokolja

Múlt-kor
-
  Tegnap 09:35 Kultúra

Meg lehet-e mondani valakiről csupán az arca alapján, hogy bűnöző? Természetesen nem, ez azonban nem akadályozta meg e nézet széleskörű elterjedését a 19. század végén. Európában és az Egyesült Államokban a kriminalisztika hajnalán komoly viták zajlottak arról, hogy vajon a bűnözők megkülönböztethetők-e egyes arcvonásaik alapján…

Menedzsere valósággal kiszipolyozta Elvis Presley-t

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:15 Kultúra

42 éve, 1977. augusztus 16-án halt meg Elvis Presley, minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb előadóművésze, akinek népszerűsége halála után sem csökkent. Senki máshoz nem hasonlítható hatást gyakorolt a populáris kultúrára és a rockzenére, de a countryra és a gospelre is.

Minden követ megmozgatott az ártatlanok védelmében Giorgio Perlasca, az „olasz Wallenberg”

Múlt-kor
-
  19.08.15 19:40 Kultúra

27 éve, 1992. augusztus 15-én halt meg az "olasz Wallenbergként" is emlegetett Giorgio Perlasca, aki 5200 magyarországi zsidót mentett meg a koncentrációs tábortól és a kivégzéstől. Életéről könyveket írtak, tetteiről filmet forgattak Perlasca - Egy igaz ember története címmel.

Egyensúlyteremtő képességében rejlett Szent István sikereinek titka

Múlt-kor
-
  19.08.15 18:45 Kultúra

Első királyunk, Szent István, a magyar állam alapítója 981 éve, 1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott. Alakja immár egy évezrede a magyar államiság jelképe. Személyéhez legendák sora kötődik, kis és nagy legendáriuma a szentté avatás előzménye volt. Jobb karja egyházi kultusz tárgya, akárcsak koponyacsontjai. Első királyunk…