Találatok: 59 hír

Az ördög jele vagy varázslatos gyógyír? Így gondolkodtak a pókokról a középkorban

Múlt-kor
-
  Tegnap 17:54 Kultúra

Napjainkban már a kóros félelmek közt is széles körben ismert az arachnofóbia, azaz a pókoktól való irracionális rettegés. Kétségtelen, hogy a legtöbb emberben – ha nem is kóros mértékben – bizonyos fokú riadalmat okoz a nyolclábúak látványa. A középkorban sem volt ez másként, azonban ennek más okai voltak, ráadásul pozitív értelmezései…

Akinek a hamutartója után is kutatómunkát kezdtek: minden ikonikussá vált, amihez Jimi Hendrix hozzáért

A 27 évesen meghalt Jimi Hendrix nemcsak zenei tehetségével, de életvitelével is merőben elütött az átlagtól. Ékszereitől lakása szőnyegein át minden tárgy jelentéssel bírt körülötte. 

Feltárulnak a Zsolnay család titkai a hétvégén Pécsett

Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén tízéves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb történetek is szeptember 19-én és 20-án Pécsen, a kulturális örökség napjai programsorozaton. A hétvégén a pécsi világöröksági helyszíneken antik koncerttel, interaktív…

Útnak indult a puritán telepesek hajójának önvezető változata

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:54 Kultúra

Kihajózott az angliai Plymouthból a Mayflower Autonomous Ship nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak – adta hírül a BBC News.

Élete utolsó fél évszázadát teljes remeteségben töltötte Greta Garbo

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:00 Kultúra

Minden idők egyik legnagyobb és legtitokzatosabb filmsztárja Greta Louisa Gustafsson néven, 115 éve, 1905. szeptember 18-án született Stockholm szegénynegyedében. Iskoláit 13 évesen, apja elvesztése után abbahagyta, ezután a vendégeket szappanozta egy fodrászatban, majd masamód és ruhamodell lett.

Génjeik alapján a vikingek nem voltak annyira skandinávok, mint eddig gondoltuk

Vikingek maradványainak DNS-elemzése arra utal, hogy nem voltak annyira skandinávok, mint eddig vélték - írták kutatók a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Koncertélmény otthon: raktárkoncert a könnyűzenei ipar támogatására

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:30 Kultúra

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított koncertsorozat, a Raktárkoncert felvételei már augusztus közepe óta zajlanak, szeptember 21-étől pedig bárki saját otthona kényelméből élvezheti a közel 200 koncert bármelyikét. A projekt egyik koordináló cégcsoportjának, a Lounge Groupnak köszönhetően, a közvetítések kezdetéig sem marad…

Békét hozott Napóleon után, de 1848 forradalmainak is megágyazott a bécsi kongresszus

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:59 Kultúra

206 éve, 1814. szeptember 18-án ült össze az Európa arculatát a napóleoni háborúk után majd fél évszázadra meghatározó, egy új nemzetközi rendszer alapjait lerakó bécsi kongresszus.

1943-ban eltűnt amerikai tengeralattjárót találtak meg Délkelet-Ázsiában

Az amerikai haditengerészet egy 77 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjárójának roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában. A felfedezés felszínre hozta a második világháború egyik kevéssé ismert történetét.

„Az egyetlen férfi a parlamentben” – szénásszekéren kellett Ausztriába menekülnie Slachta Margitnak

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:42 Kultúra

136 éve, 1884. szeptember 18-án született Slachta Margit, az első magyar parlamenti képviselőnő, aki első két parlamenti éve alatt elmondott 28 beszédével sokszor kavart vihart a férfiak között. Nyíltan fellépett az erősödő nemzetiszocializmus ellen, és a keresztény értékrend terjesztésével próbálta ellensúlyozni a hitleri propagandát.

Öt különös tény Nagy Sándorról

Múlt-kor
-
  20.09.17 18:16 Kultúra

III. Alexandrosz makedón király, ismertebb nevét Nagy Sándor alig több mint egy évtized alatt hozta létre az ókori világ egyik legnagyobb, 5,2 millió négyzetkilométer területű birodalmát, amely a Balkántól Egyiptomon és a Közel-Keleten át egészen a mai Pakisztánig, India határáig húzódott, és három kontinensre terjedt ki. De vajon tudta Ön, hogy…

„Emberelkapó” ráccsal próbálták elkerülni a halálos gázolásokat a korai autókon

Múlt-kor
-
  20.09.17 17:39 Kultúra

Az autók elterjedése a különböző balesetek, így a gázolások gyakoriságát is megnövelte a 20. század folyamán. Az autózás hajnalán néhány egészen különös szerkezettel is megpróbáltak életeket menteni találékony elmék.

Két évtized után újra hivatalos könyv jelenik meg a Beatles együttesről

Húsz év óta az első hivatalos Beatles-könyv jelenik meg jövő év augusztusában Nagy-Britanniában: a The Beatles: Get Back című kötet az együttes utolsó albuma, a Let It Be történetét meséli el.

Amikor Lengyelország harapófogóban találta magát

Múlt-kor
-
  20.09.17 16:21 Kultúra

„A leszerepelt lengyel kormány magára hagyta a lengyel lakosságot. […] A szovjet kormány ezért szent kötelességének tartja, hogy segítő kezet nyújtson lengyelországi ukrán és fehérorosz testvéreiknek” – ezzel a „baráti és önzetlen gesztussal” magyarázta Vjacseszlav Molotov, a Szovjetunió külügyminisztere a Lengyelország ellen 1939. szeptember…

Új részletekre bukkantak Michelangelo egyik Pietà-szobrán

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.