Találatok: 58 hír

Mikortól számított valaki felnőttnek a középkorban?

Sokan gondolnánk a jelenkorra jellemző tendenciának azt, hogy az ifjúsági kultúra és a következő nemzedék „minősége” felől aggódnak sokan a közbeszédben. Ez azonban a középkorban sem volt másként: John Lydgate angol költő (1370k. – 1451k.) is figyelmeztetett: „Ó vággyal teli gavallérok, ifjúságotokban / Amikor önző szemtelenségre…

Online koncerttel kapcsolja össze a világot Leslie Mándoki és barátai zenéje

Április 17-én lesz a magyarországi premierje 2021 legnagyobb online zenei show-jának, a Hungarian Pictures/ Magyar Képek koncertnek. A magyar származású Leslie Mandoki és zenésztársai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös zenélésre, hogy együtt emeljék fel a hangjukat az összetartozásért. A pandémia miatti koncertstop egy…

Francisco Goya a korabeli prüdéria nyomására öltöztette fel A meztelen Mayát

Francisco José de Goya y Lucientes spanyol festő és grafikus 193 éve, 1828. április 16-án halt meg Bordeaux-ban. Goyát sokáig nem ismerték hazáján kívül, az európai nagyközönség csak a XIX. század végén fedezte fel, amikor Velázquez születésének 300. évfordulója alkalmából az ő műveit is újrarendezve állították ki a Pradóban.

Hamarosan bejárhatják a turisták a Julius Caesar elleni merénylet helyszínét Rómában

A látogatók előtti is megnyílik az Area Sacra, ahol Kr. e. 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

Idén is online formában emlékezünk a holokauszt magyarországi áldozataira

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezik ma az ország. A koronavírus-járvány miatt a központi programokat idén is az online térben tartják meg.

Eleinte a sajtó is kételkedett a Wright-fivérek első motoros repülésében

154 éve, 1867. április 16-án született Wilbur Wright amerikai feltaláló, aki Orville testvérével együtt először emelkedett a levegőbe a Wright Flyer névre keresztelt motoros repülőgéppel.

A francia elnök a helyszínen méltatta a helyreállítási munkákat a Notre-Dame tűzvészének évforulóján

A párizsi Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvész második évfordulóján Emmanuel Macron francia államfő a helyszínen méltatta „az eddig elvégzett hatalmas munkát” a katedrális helyreállítására, amely a tervek szerint 2024. április 16-án ismét templomként működhet, jóllehet a külső munkálatok addigra még nem fognak befejeződni.

Deák Ferenc húsvéti cikke volt az osztrák-magyar kiegyezés legfőbb eszmei megalapozója

156 éve, 1865. április 16-án, húsvét vasárnapján jelent meg a Pesti Naplóban az a névtelen cikk, amely az osztrák-magyar kiegyezés egyik fontos előkészítő dokumentuma lett és hamarosan kiderült róla, hogy Deák Ferenc írta.

Élete 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és művésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja – közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

A földönkívüliek, a KGB és a jeti sem bizonyultak kielégítő válasznak a hírhedt Gyatlov-rejtélyre

Alsóneműre vetkőzött, cipő nélküli áldozatok, külsérelmi nyomok nélkül elmozdult belső szervek, levágott testrészek és idegen vérnyomok. 1959 januárjában tíz fiatal vágott neki az Urál északi lejtőinek, ám közülük csupán egy élte túl a krimibe illő furcsaságokkal teli kalandot. A mínusz harminc fokos hidegben, lakatlan területen eltűnt turistacsopo

A spagettitől a vadnyugatig: Claudia Cardinale több évtizedes tündöklése

Múlt-kor
-
 Tegnap 19:13Film

„Claudia, a spagetti mellett te vagy a másik legnagyszerűbb dolog, amit a világ Itáliától kapott!” – így dicsérte David Niven, Oscar-díjas angol színész Claudia Cardinalét „A Rózsaszín Párduc” című, 1963-as film egyik forgatási szünetében. A spagetti magasságába emelt, 1938. április 15-én született Cardinale, aki mai nap ünnepli 83.…

Nem történt felelősségrevonás az angol futball legsúlyosabb katasztrófája után

Múlt-kor
-
 Tegnap 13:29Kultúra

32 éve, 1989. április 15-én élte át legszörnyűbb tragédiáját az angol labdarúgás, amikor a Liverpool-Nottingham FA Kupa-elődöntőben a sheffieldi Hillsborough-stadionban 96 szurkolót tapostak halálra. A tragédia után szinte azonnal elindult a szigetországi futballpályák modernizációja.

Van Halentől a Metallicáig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1984-ben

Múlt-kor
-
 Tegnap 12:22Kultúra

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 15-én az 1984-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

Csaknem másfél évszázada nem emeltek a brit tengerészek fizetésén, a háború közepén lázadtak fel

Múlt-kor
-
 Tegnap 11:35Kultúra

A forradalmi Franciaország ellen vívott nehézkesen haladó háború közepette 224 éve, 1797. április 15-én, a Portsmouth-hoz közeli Spitheadnél nagyszabású zendülés tört ki a brit Csatorna-flottában. A zendülés további elégedetlenséget és újabb felkeléseket is inspirált a brit haditengerészetben, igen komoly aggodalmat váltva ki a kormányból és…