Találatok: 15 hír

Betegszabadságon az elnök

moszkvater
-
  Ma 09:12 Vélemény

Miközben Moszkvára figyel a világ, Groznijban átmeneti munkaképtelenségre hivatkozva Ramzan Kadirov csecsen elnököt ideiglenesen a kormányfő helyettesíti. Még az is lehet, hogy mindez összefüggésben van a föderáció központjában zajló átalakulással.

Európa ismét magára hagyta a Balkánt

moszkvater
-
  Ma 09:00 Vélemény

Látványosan levette kezét a Balkánról Európa, így a régió nyugati integrációja egyre inkább délibábbá válik. Ráadásul most egészen új „integrációk” vannak születőben, ami nem fog tetszeni Európának.

Sztálin és a Bolsoj

moszkvater
-
  Ma 05:44 Vélemény

A moszkvai Bolsoj színház napjainkban Oroszország egyik legkomolyabb brandje. A nevét a világ egyik táján sem kell lefordítani, mindenki ismeri. Persze, nem volt ez mindig így! A Bolsoj alapításának évét 1776-ra teszik, de ez a dátum egy kicsit mesterkélt. Hosszú éveken, de inkább évtizedeken keresztül ugyanis a moszkvai kulturális élet eléggé…

A svábbogár, mint pozitív hős

moszkvater
-
  Tegnap 05:30 Vélemény

Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal a gorbacsovi peresztrojka egyik vezéralakjának, az ukrán-orosz Vitalij Korotyicsnak furcsán megbicsakló életútjából villant fel egy tanulságos történetet.

Lemondott, mégis marad az ukrán kormányfő

moszkvater
-
  Tegnap 05:17 Külföld

Az elmúlt napok híreit az orosz kormány lemondása uralta. Aznap estére azonban már az ukrán kormány távozása is felmerült. Méghozzá néhány hangfelvétel napvilágra kerülése miatt, amelyen Olekszij Honcsaruk kormányfő és miniszterei nem túl nagy hozzáértésről tanúbizonyságot téve az ország gazdasági helyzetét vitatják meg.

Putyin megértéséhez a kulcsszó a stabilitás

moszkvater
-
  20.01.16 17:02 Vélemény

Hogyan lehet a stabilitást megőrizve nemcsak átmenteni, de dinamizálni, a 21. század második évtizedének kihívásaihoz igazítani az orosz politikai berendezkedést? Erről szól Vlagyimir Putyinnak az alkotmány módosításáról szóló, szociális intézkedésekkel megágyazott bejelentése, amellyel megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban.

A szabadság égő fáklyája

moszkvater
-
  20.01.16 05:30 Vélemény

A prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát 1969. január 16-án Jan Palach. Drámai cselekedete – három nappal később belehalt sérüléseibe – hatalmas visszhangot váltott ki a szabad világban, és a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás jelképévé tette a fiatal egyetemistát.

Ki ölte meg Arkan kapitányt?

moszkvater
-
  20.01.15 09:59 Vélemény

Húsz éve likvidálta egy belgrádi szállodában egy fegyveres csoport Zseljko Razsnatovicsot, a rettegett szerb háborús bűnös Arkan kapitányt. Ma még mindig talány: ki adta a parancsot a kivégzésre?

Kellenek-e amerikai rakéták Európába?

moszkvater
-
  20.01.13 06:14 Határtalan

Washington európai fegyveres erőinek átcsoportosításán dolgozik, amely oroszellenes élével növeli a feszültséget a régióban.

Régi újév

moszkvater
-
  20.01.13 05:33 Gazdaság

Az újév megünneplése az egyik legősibb ünnep, amely legalább háromezer évre vezethető vissza. Nincs a világon olyan nép, amely ne tartaná kiemelten fontos ünnepnek, és számosan közülük évente többször is ünneplik, ami első hangzásra igen furcsának tűnhet. A nyugati világ csak egyszer, a Gergely-naptár szerint ünnepli a szilvesztert,…

A szovjet űrprogram atyja

moszkvater
-
  20.01.12 06:32 Vélemény

A világ egyik legjobban titkolt személye, Szergej Pavlovics Koroljov 113 évvel ezelőtt, 1907. január 12-én ezen a napon született. Őt tartják a szovjet űrprogram atyjának, akinek tevékenységéről, szerepéről csak halála után értesült a nagyvilág.

„Oroszország okosan tölti ki a vákuumot”

moszkvater
-
  20.01.12 05:19 Határtalan

Miközben a világ a harmadik világháború kitörése miatt aggódott, a Közel-Keleten Irántól, Szírián és Irakon át Líbiáig kiteljesedő zűrzavar a mindenkivel tárgylóképes Moszkva pozícióit erősítette. Ezt is megértük, Oroszország lett a visszafogott, mérsékelt, higgadságra intő erő.

Az oroszokhoz Európa áll a legközelebb

moszkvater
-
  20.01.12 05:00 Vélemény

Kik állnak a legközelebb az oroszokhoz? Mennyire esik egybe a politikai és a társadalmi szimpátia? Hogy látják az oroszok a ’90-es évek westernizációja után megjelent kínaiakat? Hogyan változott a viszonyulás a világhoz? Ilja Grascsenkovval, a Regionális Politikai Fejlődés Központjának igazgatójával beszélgettünk.

Raszputyin és az utolsó Romanov cár halála

moszkvater
-
  20.01.11 09:38 Kultúra

A Viasat History két filmje, amelyben az ismeretterjesztő szándék helyenként megbicsaklik a szerkesztők szenzációhajhász törekvésén, és kissé hiányos történelmi ismeretein.

Ráncfelvarrott történelem

moszkvater
-
  20.01.11 09:26 Vélemény

Folytatódik a II. világháború újraértelmezése. A szejm határozatban tette egyenlővé a Szovjetuniót a náci Németországgal