Találatok: 19 hír

A Magyar Museum terjesztésének nehézségei

MNL
-
 Tegnap 13:39Kultúra

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ezen a héten az első önálló, magyar nyelvű folyóirat megjelenése körüli nehézségeket mutatjuk be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött iratok segítségével.

Magyar Kultúra Napja

MNL
-
 Tegnap 12:40Kultúra

A Magyar Kultúra Napja alkalmából prof. dr. Csorba Sándor irodalomtörténész, egyetemi tanár iratajándékára hívjuk fel az érdeklődők figyelmét. Hosszú éveken át Tanár úr emlékezetes előadásainak köszönhetően ismerhettünk meg újabb és újabb fejezeteket Kölcsey Ferenc életéről, munkásságáról.

Veszprém megye kincsestára 14. – Az opálos Balaton nyomában, avagy hány kiló zsírt ért egy regény kézirata 1946-ba…

MNL
-
 Tegnap 09:08Kultúra

Karika Tímea levéltáros asszisztensA Magyar Kultúra Napja alkalmából egy olyan levelezést mutatunk be levéltárunk anyagából, amelynek segítségével képet kaphatunk egy máig kiadatlan irodalmi mű sorsának bizonyos részleteiről.

Habsburg Ottó és az államhatalom – Online kötetbemutató

MNL
-
 Tegnap 08:11Kultúra

A Magyar Nemzeti Levéltár a magyar kultúra napját ezúttal - a megszokottól eltérő módon - egy online kötetbemutatóval ünnepli meg. Idei megemlékezésünk a Habsburg Ottó Alapítvány forráskiadványán keresztül mutatja be az utolsó magyar trónörökös történelmi alakját, aki befolyásos európai politikusként elkötelezetten kiállt a magyar kultúra…

Száz éve indult el a megyeszékhelyen a menetrend szerinti buszközlekedés

MNL
-
 21.01.21 12:18Kultúra

Az első helyi járat a vasútállomás, a városközpont és a közkórház között üzemelt

Megújul és bővül a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

2020. december 23-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok a levéltári munka megújítása szempontjából a következő évtizedekben meghatározó jelentőséggel bírnak. A határozatok értelmében döntés született a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utcai létesítményének korszerűsítéséről és bővítéséről. A Nemzeti…

Online beíratkozás a levéltárba

MNL
-
 21.01.20 09:37Kultúra

Tájékoztatjuk Tisztelt Kutatóinkat, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárba 2021. január 1-től az Elektronikus Levéltári Portálon vagy a személyes ügyfélkapun keresztül is regisztrálhatnak, éves kutatási kérelmüket ezen a felületen is benyújthatják.

Hónapokig rejtély maradt, miért kellett meghalnia a kislánynak

MNL
-
 21.01.19 10:00Kultúra

Száz esztendeje egy brutális gyermekgyilkosság tartotta lázban a közvéleményt