Találatok: 35 hír

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

Könyves Magazin
-
  Tegnap 16:59 Könyv

Képzeljünk el egy országot, ahol az olvasás iránytű. Másfélmillió oldal Magyarországon, amit most írók mutatnak meg nekünk. Városok, folyók, tavak, erdők, amiket történetek alakítanak. Autózás és irodalom, ez a Vaktérkép.

Meghalt a Találd ki, mennyire szeretlek szerzője

Könyves Magazin
-
  Tegnap 13:04 Könyv

Elhunyt a Találd ki, mennyire szeretlek című gyerekklasszikus szerzője. Sam McBratney kötete a mai napig nagyon népszerű világszerte; szeptemberben posztumusz jelenik meg a mesekönyv folytatása.

Faludy György a vagabund, aki akarva-akaratlan történelmet írt

110 éve, 1910. szeptember 22-én született Faludy György költő és műfordító. Élete bővelkedett fordulatokban, egzotikus utazásokban, olykor szó szerint pokoli kalandokban, ezekről a Pokolbeli víg napjaimban olvashatunk.  Az ország a Villon-átiratai révén ismerte meg őt. Élete során többször is arra kényszerült, hogy elhagyja Magyarországot. A…

Cso Namdzsu és Linda Boström Knausgård is esélyes az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

Könyves Magazin
-
  20.09.21 16:46 Könyv

Itt az ősz, folyamatasoan érkeznek az irodalmi díjak rövid-és hosszúlistái. A napokban kihidrették az amerikai Nemzeti Könyvdíj esélyeseinek névsorát is. Az idegen nyelvű könyvek kategóriájában - amelyet tavaly Krasznahorkai László nyert Báró Wenckheim hazatér című könyvével - idén nem találunk magyar írót. Erős viszont a női jelenlét:…

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.    

Elhunyt Bihari György, Stephen King fordítója

2020. szeptember 19-én, 68 éves korában elhunyt Bihari György műfordító – adta hírül az Európa Könyvkiadó.

Arra kényszerít minket, hogy éljen tovább bennünk a szöveg #olvassnádast

Könyves Magazin
-
  20.09.21 10:55 Könyv

Hetek óta tart az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége legutóbb Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó egykori igazgatója volt. Az alábbi három fejezetről…

Tompa Andrea és Reisz Gábor keresi ma este az Én határait a Hadikban

Könyves Magazin
-
  20.09.21 10:03 Könyv

Tompa Andrea és Reisz Gábor keresi ma este az Én határait a Hadikban

Hamarosan szabadon kalandozhatunk Harry Potter varázsvilágában - itt a Hogwarts Legacy videojáték előzetese

Könyves Magazin
-
  20.09.21 09:53 Könyv

Talán te is ábrándoztál már a Harry Potter-könyvek olvasása közben arról, milyen jó lenne talárba bújva és varázspálcát ragadva a varázsvilág részesévé válni? A Warner Bros a Playstation 5 bemutatója kapcsán állt elő az új, nyílt világú szerepjátékával, a Hogwarts Legacy-vel.

Milan Kundera kapja idén a Franz Kafka-díjat

Milan Kundera, a Franciaországban élő cseh származású író kapja idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 20. alkalommal adományozott elismerésről egy nemzetközi zsűri döntött - közölte vasárnap Vladimír Zelezny, a prágai Franz Kafka Társaság elnöke.

A technológiai fejlődés új kihívások elé állítja a sci-fi írókat is

Könyves Magazin
-
  20.09.21 09:14 Könyv

A sci-fi műfaj ma már új kihívásokkal találkozik, hiszen kezd olyan lenni a jelenünk, mintha megvalósult disztópiák és utópiák találkozási pontján élnénk. Többek közt ezt a témát is körbejárja az Egy galaxissal odébb című kötet. Olvass bele!

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

Szöllősi Mátyás három éve nyerte el a Margó-díjat a Váltóáram című elbeszéléskötetével, azóta megjelent a főváros arcait felvillantó Budapest Katalógusa és a Simon Péter című regénye. Új kötetébe, az Illegálba két kisregény került, melyek cselekményívüket tekintve nem is lehetnének messzebb egymástól, a történetek alanya és origója…

100 kedvenc filmjéhez képzelt el vintage könyvborítót egy tervező

Könyves Magazin
-
  20.09.21 09:12 Film

Milyenek lennének a jó filmek, ha régi, papírkötésű könyvekként kellene elképzelni őket? Matt Stevens grafikus megálmodta: 100 filmhez 100 szuper vintage borítót talált ki. Érdemes böngészni az alkotásai közt!

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

Könyves Magazin
-
  20.09.21 09:11 Könyv

Ahogy korábban hírt adtunk róla, idén Tóth Kingát is jelölték a Pompidou Központ kísérletező költészetet elismerő irodalmi díjára. A hétvégén ki is hirdették a nyerteseket, és a magyar költőnek ítélték a Bernhard Heidsieck-díjat.

Ajtód vagyok. Nyithatsz, csukhatsz

Könyves Magazin
-
  20.09.20 16:51 Könyv

Ajtód vagyok. Nyithatsz, csukhatsz