Találatok: 51 hír

A kígyó a hetvenes években Ázsia „hippiösvényén” szedte áldozatait

1979-ben jelent meg először Richard Clive Neville amerikai író és Julie Clarke ausztrál újságíró közös munkája, A kígyó, a főként nyugati turistákra vadászó sorozatgyilkos, Charles Sobhraj életrajza. A könyv alapján készített sorozat áprilistól a Netflixen látható.

A legpusztítóbb járványokat nem vírusok okozzák, hanem mi magunk

Könyves Magazin
-
 Tegnap 20:38Könyv

Vivek Murthy A közösség hatalma című könyvében pontosan megrajzolt, átfogó képet nyújt napjaink egyik legalattomosabb és egyben legpusztítóbb járványáról, a magányosságról, és ráébreszt minket arra, hogy a kézzelfogható megoldás ott hever az orrunk előtt.

Semmi sem fekete vagy fehér, még egy bántalmazó kapcsolatban sem

Könyves Magazin
-
 Tegnap 20:07Könyv

Mindenki sérült, így vagy úgy. Ki úgy, hogy bánt, ki úgy, hogy hagyja, hogy bántsák. Ki végzetesebben, ki kevésbé, ki gyógyíthatóan, ki gyógyíthatatlanul.  Van, aki öl a végén, és van, akit megölnek. Talán csak szerencse kérdése az egész…? Dobray Sarolta Üvegfal című könyve valódi írói bravúrral szolgál: megpróbálja párhuzamosan a két főszereplő,…

A kormány homofób intézkedései ellen tiltakozik a Szépírók Társasága

A napokban magyar, angol, német, spanyol, katalán, olasz és szlovák nyelven jelenik meg a Szépírók Társasága tiltakozása a magyar kormány homofób, kirekesztő intézkedései ellen.

Mesés idegenvezető a sötétben

Könyves Magazin
-
 Tegnap 11:18Könyv

Az éjszaka félelmetes: a sötétség sok gyerekben szorongást vagy frusztrációt vált ki, de legalábbis rossz érzést kelt. A szörnyek előbújnak rejtekükből, és sosem tudhatjuk, mi néz velünk farkasszemet. Ezt a gyermekkori félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

A nácik elől bújtatták a fiatal lányt, később mégis megszakítottak vele minden kapcsolatot

Bart van Es dokumentumregényének fő kiindulópontja és szervezőelve a hiány – egészen pontosan egy fiatal nő hiánya, egy Lien nevű lányé, akit befogadó családja végleg kitörölt a közös emlékezetből. Ez a család történetesen a könyvet jegyző Van Esé, a nő pedig egy zsidó árva, akit negyven évvel korábban a nácik elől bújtattak az író…

Nádasdy Ádám: A pedofíliát nem szabad összemosni a melegséggel

Könyves Magazin
-
 Tegnap 11:11Könyv

Nádasdy Ádám a PartizánPride vendégeként gyerekkoráról, magánéletéről, rendszerváltás előtti és utáni tapasztalatairól mesélt. Az interjú végén pedig a kormányzat szexuális kisebbségeket támadó, a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényére is reagált. 

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Könyves Magazin
-
 Tegnap 10:08Könyv

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

Július elsejétől lehet folyóirattámogatásra pályázni

A nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói számára hirdet pályázatokat a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Versterápia: “Ahol nem üldöz, nem gyötör majd/ Sem gyűlölet, sem szerelem!”

Könyves Magazin
-
 Tegnap 08:31Könyv

A mai Versterápiában Szendrey Júlia El, messze innen! című versét ajánljuk. 

Hilary Mantel megint duplázott

Könyves Magazin
-
 Tegnap 08:29Könyv

Tizenegy évvel azután, hogy a Farkasbőrben elnyerte a történelmi regényeknek járó Walter Scott-díjat, Hilary Mantel a Tudor-korban játszódó harmadik regényével, a Tükör és fénnyel, ismét behúzta a 25 ezer fonttal járó elismerést.

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

Könyves Magazin
-
 Tegnap 07:57Könyv

Brit könyvtárak és múzeumok fogtak össze és próbálják közösen megvásárolni az Elveszett könyvtárként emlegetett gyűjtemény darabjait. A cél, hogy az irodalmi ritkaságok ne magánkézbe, hanem közgyűjteményekbe kerüljenek.

Mi is jellemezhetné jobban a tizenéveseket, mint a Rómeó és Júlia?

Könyves Magazin
-
 21.06.22 21:31Könyv

A kötelező olvasmányok az irodalomoktatással kapcsolatos beszélgetésekben folyamatosan középpontban vannak. Az valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy szükség van a rájuk. Fontos, hogy legyen egy nagy közös tudásanyag, legyen ismeretünk az irodalom mérföldkőnek számító irányzatairól, alakjairól és alkotásairól, de ennél…

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

Könyves Magazin
-
 21.06.22 18:20Könyv

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, Ep tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről.  A Könyves Magazin, a Magvető Kiadó támogatásával május végén egyszeri és megismételhetetlen kiadványt jelentetett meg az…

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Könyves Magazin
-
 21.06.22 12:14Színpad

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba.