Találatok: 62 hír

Európa Tanács: javult az emberi jogi bíróság döntéseinek tagállami végrehajtása

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) lezárt ügyek számának csökkenése azt mutatja, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye hosszú távú hatékonyságát biztosító reformok egyértelműen javították a bíróság ítélethozatalát és azok végrehajtását - közölte a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európai Tanács szerdán.

Polt Péter: az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb

A rendkívüli helyzetben "az igazságszolgáltatásban eddig is kulcsszereplő" ügyészség munkája felértékelődött – mondta videóüzenetében a legfőbb ügyész.

A koronavírus idején is érvényesülni kell a demokráciának

Jogászvilág
-
  Ma 14:00 Karrier

Az Európai Unió kedden figyelmeztette Magyarországot, hogy a kormány által a koronavírus-járvány leküzdésére hozott sürgősségi intézkedések nem áshatják alá a demokráciát.

A britek enyhítenék a végrendelkezési szabályokat

Jogászvilág
-
  Ma 13:00 Gazdaság

A brit igazságügyi minisztérium a koronavírus járványra tekintettel eltekintene a két tanú együttes jelenlététől a végrendeletek készítésénél.

Kocsis Márton vezetőként tér vissza a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Irodába

2020 április 1-jétől dr. Kocsis Márton a versenyjogi és compliance csoport vezetőjeként csatlakozik ismételten a Cerha Hempel budapesti irodájának csapatához, a Dezső és Társai Ügyvédi Irodához.

Webáruházakat és weboldalakat ellenőrzött a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a koronavírus járványra tekintettel 2020. március 19-20-án vírusellenesnek hirdetett termékeket, illetve védőmaszkokat kínáló oldalak, online üzletek kereskedelmi kommunikációs gyakorlatait tekintette át internetes ellenőrzés, ún. sweep keretében PC-n, Android- és iOS eszközökön.

6+1 hasznos tudnivaló az otthoni munkavégzés kapcsán

Jár-e ebédszünet, kinek kell megjavítani az elromlott laptopot, ki fizeti a villanyszámlát otthoni munkavégzés esetén?

Vezető állású munkavállaló kártérítési felelőssége

Jogászvilág
-
  Ma 10:00 Gazdaság

Az Mt. 208.§ (1) bekezdése szerinti vezető állású munkavállalókra nézve az általános munkavállalói kártérítési felelősségre vonatkozó szabályok az irányadóak, ezért a munkáltatót terhelte annak bizonyítása, hogy a vezető állású alperes nem úgy járt el, ahogy az az adott esetben általában elvárható.

A hatóságoknak kisebbségi nyelveken is tájékoztatniuk kell

Jogászvilág
-
  Ma 09:30 Gazdaság

Az Európa Tanács felszólította a tagállamokat, hogy a koronavírussal kapcsolatos információkat a kisebbségi és regionális nyelveken is tegyék elérhetővé.

Koronavírus: a tőzsdei cégek sorra mondják le közgyűlésüket

A tőzsdei társaságok sorra halasztják el közgyűlésüket a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt. Mivel a jogszabályok szerint az éves rendes közgyűlést április 30-ig meg kell tartani, és a meghívót legalább 30 nappal korábban közzé kell tenni, több társaság is meghirdette az új időpontot.

Tényleg egyszerűbb? Az egyszerűsített felszámolás fontosabb szabályai

Jogászvilág
-
  Ma 09:00 Karrier

Sok szó esik általánosságban a felszámolási eljárásokról, de csak ritkán vesszük górcső alá az egyszerűsített felszámolást. Pedig a felszámolási eljárások nem ki hányadát ilyen formában folytatják le. Nézzük meg, tényleg egyszerűbb-e ez az eljárási forma, és vannak-e a hitelezők érdekeit védő eljárási lehetőségek.

Koronavírus: elutasították a kiutasított irániak azonnali jogvédelem iránti kérelmét

Elutasította a Magyarországról és az Európai Unió területéről kiutasított, korábban koronavírus miatt karanténban lévő tizenhárom iráni állampolgár azonnali jogvédelem iránti kérelmét kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék. A döntés nem jogerős.

Veszélyhelyzet – a fizetési meghagyásos eljárás és a közjegyzői nemperes eljárások új szabályai

Jogászvilág
-
  Ma 08:05 Gazdaság

A veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) Korm. rendelet számos eltérő szabályt vezet be a fizetési meghagyásos eljárások és a közjegyzői nemperes eljárások területén.

Az iratkarantén szabályai

Jogászvilág
-
  Ma 08:00 Gazdaság

Az iratkaranténra vonatkozó szabályozás értelmében a bíróságra érkezett iratok alapesetben 7 napra karanténba kerülnek, kivéve ha a benyújtó fél a sürgősséget a borítékon feltünteti.

Megjelent az eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet

Megjelent a kormány rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről - közölte kedden a Kormányzati Tájékoztatási Központ.