Találatok: 25 hír

Fény az alagút elején: Ezek lehetnek a koronavírus ellenszerei

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

Miközben a világ egyetemei és kutatóintézetei egymás után álltak le a világjárvány miatt, a vírusellenes kutatások egyre magasabb fokozatba kapcsoltak, és kézzelfogható közelségbe került több hatékony gyógyszer, valamint vakcina felfedezése is.

A BCG-oltás megoldás lehet a koronavírusra?

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

Tudományos megerősítést ugyan még nem nyert, de kutatói körökben is növekvő érdeklődés kíséri azt a feltevést, miszerint a tuberkulózis megelőzésére kifejlesztett BCG-védőoltás enyhítheti a koronavírusos megbetegedéseket.

Radikális abortuszliberalizáció zajlik a koronavírus árnyékában

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

2020 márciusában – miközben a világ figyelme a koronavírus elleni harcra és az életmentésre korlátozódik – szavazta meg az új-zélandi parlament azt a törvényt, mely új jogi kereteket szabott a művi terhességmegszakításnak, és gyakorlatban a világ legliberálisabb abortusztörvényét vezette be az országban.

Minden élet számít: Híres túlélők az anyaméhből

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Életmód

Cristiano Ronaldo, Andrea Bocelli, Steve Jobs. Tudja valaki, mi bennük a közös? Mindhárom hírességnek az élete forgott kockán, mielőtt megszülettek. Szegénység, környezeti nyomás, rossz orvosi diagnózis próbálta az édesanyákat abba az irányba terelni, hogy elvetessék őket.

Terjed az otthontanulás és a virtuális iskola

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Életmód

Az elmúlt hetek történései kapcsán világszerte a legtöbb család ízelítőt kap az otthonoktatás, avagy a virtuális iskola mindennapi valóságából. Az osztálytermekben történő tanítás alternatívái azonban „békeidőben” is egyre nagyobb teret hódítanak, esetenként figyelemre méltó eredménnyel.

Verset olvasni 2020-ban? Igen!

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Életmód

Ha azt kérdezem egy gimnazistától: mit jelent neked a vers, biztosan a végtelennek tűnő irodalomórák borzalmai jutnak eszébe, és azt kéri, ne is beszéljünk erről. Azonban ahogy növünk, érünk, úgy jövünk rá, hogy a vers előbb-utóbb mindenkit megtalál, és aztán már mi magunk akarunk új élményt vele.

Válságálló sikersztorik 2.: Olajkrízisből energiareform

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Életmód

Előző cikkünkben az 1929-es gazdasági világválságra adott sikeres vállalati stratégiákról volt szó, a mostani pedig az 1970-es években kirobbant olajkrízis időszakával foglalkozik. Arab országok olajembergót vetettek ki Izrael szövetségeseire – így komoly kihívással néztek szembe azok a cégek, akiknek fő profilját az olaj felhasználása,…

"Kellenek az idealisták a közéletbe"

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

Punkzenészből lett evangélista, majd nemzeti és európai keresztény politikus. Elkötelezett kommunista család gyermekeként messziről kerülte a vallást és a papokat. Az egyik legkeményebb csehszlovák laktanyában szolgált, amikor Isten megszólította. Azóta is Őt követi. Branislav Škripek története.

„Nem vagyunk hősök, a munkánkat végezzük”

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Belföld

„Tudjuk, hogy ezt nekünk kell végigcsinálni, más nem tudja helyettünk, ezért vagyunk egészségügyisek. Most csökkentett üzemmód van, hogy mindent előkészítsünk azért, hogy elkerüljük a bergamói állapotokat” – mondta el lapunknak egy kórházi orvos, amikor körbekérdeztünk egészségügyi dolgozókat arról, hogyan élik meg a mostani időszakot.

Kéznél lévő bűnbakok

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

Úgy tűnik nincsen húsvét vérvád nélkül. Az európai hagyományban, sajnos, benne gyökeredzik, hogy a zsidóságot húsvét előtt megvádolják a nem zsidók elpusztítására tett kísérlettel. Így van ez az exodus óta.

Felesleges kötözködésre nincs, egészséges kritikára viszont szükség van

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Vélemény

Nehéz időszak előtt áll most a televíziós piac, az ATV azonban a gyors reagálásban és a hitelességben látja a megoldást. A csatorna vezérigazgatója beszélt az Ékszer TV nagy vihart kavart adásáról, az újonnan indult műsorokról és a rekordokat döntő márciusi adatokról is.

A zsarnokság patológiája

Hetek
-
  Tegnap 09:06 Külföld

Pénzügyi körökben ismert az a mondás, miszerint ha az Egyesült Államok tüsszent, a világ többi része megfázik. Most az történt, hogy Kína súlyos vírusos fertőzést „kapott”, és bolygónk – gazdasági és orvosi értelemben is – intenzív osztályra került. Mindez megelőzhető lett volna, ha Kína kommunista kormánya reális képet adott volna a probléma…

A Húsvét magányban is reményt ad

Hetek
-
  Tegnap 09:06 VéleményHúsvétBor

Bizarr atmoszférát kölcsönöz mostani Húsvétunknak a koronavírus világjárvány. A kereszténység legnagyobb ünnepén, magánkörre, családi otthonokra korlátozódnak megemlékezéseink az ilyenkor szokásos nagy közösségi események, ünnepi istentiszteletek helyett.

Hogyan reagáltak a világvallások a járványra?

Hetek
-
  20.04.02 09:45 Vélemény

Súlyos kihívás elé állította a koronavírus-járvány az egyházakat. A korlátozások miatt mindenütt megszűnt a közösségi élet, elnéptelenedtek a vallási központok. Míg a felekezetek nagy többsége – ha nem is azonnal – követi a hatóságok rendelkezéseit, vannak kivételek mindegyik világvallás követői között.

Apollo nyilai: A járványok hatása az ókori politikára

Hetek
-
  20.04.02 09:45 Külföld

Már az ókorban számos hatalomnak kellett megküzdenie kisebb-nagyobb intenzitású járványokkal, amik nem ritkán teljesen átírták egy adott város, nép vagy hadjárat történelmét. A mai helyzet fényében érdemes áttekinteni, milyen politikai következményekkel jártak korábbi korok ragályai.