Találatok: 22 hír

Csontok 3D-nyomtatása kerámia alapú tintával

‎Ausztráliai tudósok kifejlesztettek egy különleges, kerámia alapú tintát, amely a sebészek számára élő sejtekkel teli csontrészek kinyomtatását is lehetővé teszi.

2021: mit hoz a jövő az IT szektornak?

Szakmai jövőkép, nemzetközi irányok és digitalizáció a pandémiás időszakban. Interjú Fauszt Gáborral, az AutSoft értékesítési igazgatójával, amelynek témája a idei trendek és fókuszpontok a szoftverfejlesztésben.

HydroCobotics: automatizált és környezetbarát növénytermesztés

Az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, melynek célja hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált, robotos növénytermesztési eljárás kidolgozása. 

Hidrogén alapú házi energiatároló rendszer

Házi elektrolizáló berendezést bocsát forgalomba egy ausztráliai vállalat. A teljes háztartások működtetésére szánt akkumulátor kapacitása háromszorosa a Tesla lítium alapú, hasonló megoldásának.

Univerzális vandálbiztos kapcsolók

A nyilvános helyeken megjelenő technikai eszközök megkövetelik azellenálló felhasználói interfész alkatrészek alkalmazását.

Világszínvonalú fejlesztések a SZIE-n

A kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködésének, a nemzetközi szinten is versenyképes fejlesztéseknek ad teret nyolc, részben EU-s, részben pedig hazai forrásból létrejött a FIEK, amelyek közül kettőnek a Szent István Egyetem campusai adnak otthont. 

Hűtőközeg újrahasznosítás

Körforgásos gazdasági programot indít a klímák és hőszivattyúk hűtőközegének újrafelhasználására a Daikin. 

Tengeri olajfúrótornyokra tette rá a kezét a SpaceX

Elon Musk cége a tagbaszakadt építményeket azért vásárolta meg, hogy aztán a majdani Mars-missziók „motorjaként” szolgáló Starship űrhajója számára kilövőbázissá alakítsa át őket.

A COVID-19 járvány erős hatással volt az európai gumiabroncs piacra

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége a napokban tette közzé tagjainak 2020 negyedik negyedéves, illetve egész évre vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit.

5 egészségügyi fejlesztés, amelyre érdemes figyelni 2021-ben

Öt olyan innovációt mutatunk most be, amelyek az elkövetkező években nagy hatással lehetnek majd az orvostudomány és az egészségügy jövőjére.

Ilyen egy környezetbarát jacht elektromos hajtása

A legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek megfelelő szuperjacht építéséhez az ABB két 2,5 megawattos Azipod egységet, valamint hajtásláncokat és vezérlőket szállít a luxusjachtokat építő, holland Oceanco cégnek. 

Kiberbiztonsági kihívások a gyártószektorban

Gyártástrend
-
 21.01.25 08:45Tudomány

Interjúnkban, Brechler Attila – a Siemens Digital Industries műszaki szakértője – mondja el, hogy az ipari szektorban jelenleg milyen kiberbiztonsági kihívásokkal találkoznak a gyártók.

Szén-dioxid-mentesítő módszereket díjaz Elon Musk

100 millió dolláros díjat alapított „a világ legjobb szén-dioxid-megkötő technológiájának” elismerésére napjaink egyik legsikeresebb és leggazdagabb vállalkozója.

Terményhiba meghatározás hiperspektrális képalkotással

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és az egyre szigorúbb fogyasztói elvárások következtében egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését is.

Digitalizációval áthidalhatóak a piaci bizonytalanságok

Gyártástrend
-
 21.01.22 09:35Gazdaság

Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.