Találatok: 72 hír

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. 

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a Bmc színpadán

Fidelio
-
  Ma 14:15 Zene

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a Bmc Koncerttermében.

Claude Lanzmann monumentális Shoah filmje is látható a holokauszt nemzetközi emléknapján

75 éve, 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozataiból ajánlunk.

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Fidelio
-
  Ma 10:30 Zene

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Fidelio
-
  Ma 09:55 ZeneGeneráció

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

Fidelio
-
  Tegnap 15:20 Zene

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Fidelio
-
  Tegnap 13:15 ZeneBrazília

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Fidelio
-
  Tegnap 12:15 Zene

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.

„Nincs izgalmasabb, mint ott lenni és látni"

Fidelio
-
  Tegnap 12:00 Film

Müller Péter Sziámi, a Bidf zsűritagjaként a valóságéhség és a filmezés összefüggéseiről, a dokumentumfilm fontosságáról beszél, a K polgártárs, a Bukjon minden! és Az underground kórház című filmek kapcsán. 

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

Fidelio
-
  Tegnap 10:45 Könyv

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Fidelio
-
  20.01.24 18:45 ZeneSnétberger Ferenc

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Fidelio
-
  20.01.24 16:15 Film

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Fidelio
-
  20.01.24 15:40 Zene

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.