Találatok: 112 hír

Honnan kerül az erdőszélre a hulladék?

Ahány ház, annyi szokás és annyiféle szemetelési módszer. Míg van, aki az éj leple alatt talicskával hordja az autógumit, más társaságba verődve zacskókban teszi le a szemetet. Az igazán pofátlanok fényes nappal ügyködnek, jól megpakolt utánfutóval pakolják ki az utca végébe a hulladékot – derül ki az ATV riportjából.

Cédruskupola emlékeztet az erdei esők békéjére

A Matthijs la Roi Architects kreatív építészeti iroda fából készült, kupola alakú amfiteátrumot alkotott a belgiumi Sint-Arnolduspark erdős területén. A projekt legérdekesebb része a mesterséges eső, ami egyedi hangzással egészíti ki a természet csendjét.

Idén se etesd a vízimadarakat!

Az első fagyokkal megkezdődött a madáretetési szezon, amiben sokan aktívan részt vesznek. A Magyar Madártani Egyesület abban segít, mivel, illetve mivel ne etessük a madarakat.

Meghatározták az Európából száműzendő invazív fajok listáját

A betolakodó fajok nemcsak megváltoztathatják más fajok élőhelyét, de közvetlen hatással lehetnek a térség gazdaságára. Némelyek már most nagy pusztítást okoztak egyes régiókban, mások a jövőben okozhatnak, és mind környezeti, mind gazdasági hatásuk is lehet.

Egyre több országban hódít a fordított adventi naptár

Az advent a várakozás időszaka, ugyanakkor a másokra, az ínséget szenvedőre való odafigyelésé is. Ezt a két lelkiállapotot hozza egy nevezőre az a kezdeményezés, amely a gyerekeknek oly kedves adventi kalendáriumba visz egy különleges csavart.

Fogkrémet természetesen!

Sajnos több olyan, boltban kapható fogkrém is van, amely mesterséges édesítőket, fluoridot, triklozánt, glicerint és nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz. Mutatjuk, hogyan lehet pillanatok alatt 100 százalékban természetes fogpasztát készíteni házilag. 

Mikroműanyagot találtak a Déli-sark édesvizeiben

Első alkalommal találtak mikroműanyagot déli-sarkvidéki édesvizekben spanyol kutatók, ráadásul szigorúan védett területen.

Már gyártják a MAN-villanybuszokat

Megkezdődött az elektromos MAN-buszok sorozatgyártása Lengyelországban – a tervek szerint az első csuklósok 2021 első felében gördülhetnek le a Starachowicében található üzem gyártósoráról.

Étellel segítik a rászorulókat

A székesfehérvári Nemszemét étterem a koronavírus-járvány idején is jótékonykodik, így mindennap ingyenesen elvihető meleg étellel várja a rászorulókat.

Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak

Egy 68 millió évvel ezelőtt élt varjúméretű, sarlószerű csőrrel rendelkező madár kitűnő állapotban megmaradt koponyáját fedezték fel a szakemberek, akik szerint az ősmaradvány arról árulkodik, hogy van még mit kutatni a dinoszauruszok korában élt madarak sokszínűségéről.

Fontos árvízvédelmi fejlesztés történt az Alsó-Tisza vidékén

Javult az Alsó-Tisza-völgy árvízvédelmi helyzete, csökkent az árterek elöntésének veszélye, és várhatóan mérséklődnek az árvízvédekezés költségei azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, melyek 12 milliárd forintból, uniós támogatással valósultak meg a Dél-Alföldön.

Új eljárással tudják kimutatni a mézben lévő rovarirtó szert

A házi méhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtó szer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók. A Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből.

Egy nemzetközi kutatócsoport kén-dioxiddal csökkentené a globális felmelegedést és az aszályt

A tudósok napsugárzás-menedzsment (SRM) nevű technika segítségével remélik orvosolni például a Fokváros térségét sújtó állandósult szárazságot.

Hamarosan könnyebb lesz a tartós termékek mellett dönteni

A fogyasztók mellett a környezet érdekét is szolgáló javíthatóság elősegítésére az Európai Unió hamarosan kötelezheti a gyártókat, hogy a csomagoláson külön címkén, egyértelműen és világosan tüntessék fel a szervizelésre vonatkozó legfontosabb információkat.

Sok ezer faj van veszélyben az egyre gyakoribb és pusztítóbb tüzek miatt

A tűzesetek gyakoriságának és intenzitásának változása több mint 4400 faj létét fenyegeti világszerte. Közéjük tartozik a madarak 19, az emlősök 16 és a lepkék 17 százaléka, melyek súlyosan veszélyeztetettek, veszélyeztetettek vagy sebezhetők.