Találatok: 87 hír

Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan

Az élelmiszert kilogrammban, literben, darabban szokás mérni, kilométer ritkán rendelődik hozzá. Mégis napjainkban egyre többet lehet hallani a food miles kifejezést. Mit is jelent ez? Minden alkalommal, amikor egy falat készételt a szánkhoz emelünk, annak összetevői átlagosan 1000 mérföldet tettek meg, ami hatalmas szám. 

Teljes gőzzel zajlik a Fenntarthatósági Témahét

A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. Célja, hogy bemutassa a diákoknak az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon és ráébressze őket egyéni felelősségükre és a cselekvés…

Norvégiában lassan teljesen leszoknak a hagyományos hajtásról

2021 márciusában az eladott új autóknak mindössze 9,5 százaléka volt benzines vagy dízelüzemű Norvégiában. A hagyományos hajtású modellek aránya már 2020 decemberében is tíz százalék alá süllyedt egyszer az északi országban.

Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai

A körforgásos gazdaság világhírű magyar fenegyerekéhez, Tom Szakyhoz köthető cég úttörő megoldásait hazánkba a HybridCycle nevű fenntarthatósági ügynökség hozza el, amely a hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mellett a kutatásfejlesztésre, a termékfejlesztésre, az edukációra, valamint a művészeti projektekre is nagy hangsúlyt fektet…

Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen

Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt péntek délelőtt Hszi Csin-ping kínai államfő, hogy előkészüljenek a jövő héten esedékes klímacsúcsra, melyet Joe Biden amerikai elnök hívott össze.

Nem a műanyagok hibája, hogy nem megfelelő a gyűjtésük

A műanyagok használatának potenciálja még mindig nem érte el a csúcsát, egyre több anyagot fogunk műanyagokkal kiváltani. Ugyanakkor a szelektálásban élen járó Európai Unióban a plasztikhulladék 46 százalékát egyáltalán nem is gyűjtik vissza – hívta fel a figyelmet Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem…

Rövid idő alatt kell jelentős eredményt elérni a Föld napjára időzített klímacsúcson

Biden, Putyin, Hszi Csin-ping, Macron, Merkel és további 35 ország vezetője, miniszterek, cégvezetők tartanak virtuális klímacsúcsot csütörtökön és pénteken. A találkozó a remények szerint mérföldkő lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és felgyorsíthatja a kibocsátáscsökkentési vállalásokat.

A Zöld Föld című könyvet is a hallgatóság figyelmébe ajánlotta Áder János

Az elnöki tanórán a Fenntarthatósági Témahét töretlenül növekvő népszerűségét kiemelve Áder János elmondta: a diákok látványosan növekvő érdeklődéséből azt a következtetést vonták le, itt az ideje, hogy a fenntartható fejlődés kérdésköre önálló iskolai tantárgy legyen.

Pszichológusok segítenek az egészségügyi dolgozóknak

Közel kétszázötven pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember ajánlotta fel ingyenes segítségét – a kríziskezeléstől a gyászterápiáig – azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a járvány frontvonalában dolgoznak, és nap mint nap a betegek életének megmentéséért küzdenek.

Az éghajlatváltozáshoz való viszonyt kutatja a Pannon Egyetem

A Föld napja alkalmából elindított online felmérés a résztvevők éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét vizsgálja.

Az apró autók már környezetbarát műanyagból készülnek

A játékgyártó Mattel vállalta, hogy 100%-ban újrahasznosított, megújuló vagy bioalapú műanyagra tér át az összes Matchbox kisautó, játékszett és csomagolásuk esetében.

Önvezetővel kapcsolatos baleset borzolja a kedélyeket az USA-ban

Két férfi halt meg Texas államban, miután fának csapódott és kigyulladt egy Tesla. Az eset azért került az országos lapok címoldalaira, mert a hivatalos helyi erők arra jutottak, hogy „az autót nem vezette senki”. Elon Musk szerint viszont nem lehetett bekapcsolva az önvezető funkció.

A klímaváltozás hatásai regionálisan és településtípusonként is eltérően érvényesülnek

A Szegedi Tudományegyetem kutatói, Skarbit Nóra, Unger János és Gál Tamás azt vizsgálták, hogy várhatóan milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak térségünkre, ezen belül is a nagyobb településekre, városokra. 

Nyíregyházán egyedi módon vigyáznak a kórházi dolgozók biztonságára

Különleges módját választotta két nyíregyházi cég, a Marso Kft. és a Kleber abroncsmárkát gyártó ­Michelin Hungária Kft., hogy kimutassák megbecsülésüket a kórházi dolgozók iránt. Közös kezdeményezésük keretében az egészségügyi munkatársak közel kétezer gumiabroncshoz juthattak hozzá kedvezményesen.  

Egyre népszerűbbek a fenntartható befektetések

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új útmutatója segítséget nyújt a kibocsátóknak és más cégeknek, hogy sikeresen tudjanak eligazodni a fenntartható befektetések világában – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában a BÉT vezérigazgatója, Végh Richárd.