Találatok: 107 hír

A fehér szarvas (természetfilm)

A Vad Magyarország alkotójának, Török Zoltánnak legújabb varázslatos filmje, A fehér szarvas ünnepélyes bemutatóját ezrek követték – a járvány korlátozásai miatt a képernyő előtt, a fotelból. A rendező a szibériai tajgán élő evenki törzs életét bemutató, nemzetközi fesztiválokon számos díjat nyert produkciót a karantén miatt tette elérhetővé.

Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció

Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték emberi étkezési célra való gyűjtésüket. A törökországi békaexport nagy része EU-tagországokba és az USA-ba kerül. 

Óriási előnyei vannak a napkéménynek

Hűt, fűt, biztonságos és energiatakarékos – a többi között ilyen előnyei vannak annak a napkéménynek, amelyet az RMIT Egyetem kutatói terveztek. A különleges, napenergiával működő találmánynak akár komoly szerepe is lehet a jövőben.

Megújul a tudatos divatbarátok magyar platformja

A Liverobe 2.0 célja a second hand népszerűsítése, valamint helyi butikok, feltörekvő dizájnerek támogatása.

Válasz az afrikai túlnépesedésre: növénytermesztés a sivatagban (videóval)

A Nap energiája nemcsak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is. A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben és a GMO kiváltására állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms is.

A Déli-óceán felett a legtisztább a levegő a Földön

A Déli-óceán feletti atmoszferikus határréteg levegője mentes az emberi tevékenységekből eredő és távoli kontinensekről származó részecskéktől – állapították meg a Coloradói Állami Egyetem kutatói, akik elsőként vizsgálták az Antarktisz körüli víztömeg felett lévő levegő bioaeroszol-összetételét.

1,5 milliós segítség a vírus idején

Ezerötszáznál is több maszkot és kétszáznál is több élelmiszercsomagot osztottak már szét a „dorozsmai angyalok”. Most a nehéz helyzetben élő gyerekeken a sor, könyveket és játékokat visznek nekik.

Az unió zöldtervével hazánk is profitálhat

A nyugat-európai államokhoz képest Magyarország természeti értékekben jelenleg még gazdag, miközben az ország közel felét kitevő szántóföldmennyiséggel is rendelkezik: ezért óriási előnnyel indulhat a fenntartható tájgazdálkodásban. Ehhez azonban élnünk kell a Green Dealben rejlő lehetőségekkel.

Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze

Christo, a tájakat és városokat alkotásokká emelő, a monumentális álmok megvalósításától sem visszariadó művész 84 évet élt.

A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek?

Magyarország az uniós élmezőnybe tartozik a vállalt kibocsátáscsökkentési célok elérése terén, 2030-ra várhatóan az egyike lesz annak a néhány tagállamnak, amely nemcsak eléri az emissziókereskedelmi rendszeren kívüli ágazatok csökkentési céljait, hanem akár még túl is teljesítheti azokat – jelentette ki az Innovációs és Technológiai…

Megnyitotta a zsebeket a koronavírus-járvány

Három hónap alatt több mint hatszázan tettek személyes vagy vállalkozásukon keresztül céges felajánlást a koronavírus-járvány és a karantén negatív hatásainak ellentételezésére. A Tőkeportál által indított Felajánlásmérő szerint az adományok értéke mostanra meghaladta a tízmilliárd forintot.

Kimagasló érdeklődés fogadta Magyarország első nemzetközi zöldkötvényét

Több mint ötszörös volt a befektetői érdeklődés Magyarország első, június 2-án kibocsátott nemzetközi zöldkötvényei iránt.

Európa lehagyta Kínát az elektromobilitás piacán

A Transport and Enviroment adatai szerint Európa 2019-ben 19-szer annyi pénzt fektetett az elektromobilitásba, mint két évvel ezelőtt: akkor ez a szám még csak 3,2 milliárd euró volt. Kína ekkor 22 milliárd eurót költött, tavaly azonban a kínai költségvetés 17,1 milliárd euróra csökkent. 

Kétszáz éve nem volt ekkora szárazság Belgiumban

Az 1833-as év tavaszán tapasztalthoz hasonló szárazsági hullám sújtja Belgiumot. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) szerint az országban áprilisban és májusban mindössze 24,4 milliméter csapadék hullott az ilyenkor szokásos 118 milliméterhez képest.

Újabb siker a fajmegőrzési programban: sárgaszakállas makiikrek születtek Nyíregyházán (képgaléria)

A főemlősöket az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között az európai fajmegőrzési program keretében tervszerűen tenyésszék őket. Európában mindösszesen 43 makit tartanak állatkertekben, nálunk tenyészcsapat csak a Nyíregyházi Állatparkban él belőlük.