Találatok: 13 hír

Visszatérhet a betétdíjas rendszer: a megkérdezettek 85 %-a igent mond rá!

Ecolounge
-
  Tegnap 23:45 Életmód

A Pannon Egyetem által végzett felmérés szerint az emberek döntő többsége örülne a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének. Elsősorban a nagyáruházakban vennék igénybe a lehetőséget.

25 éve a nulla hulladékért! - Online konferenciával ünnepli évfordulóját a Humusz Szövetség

25 éve alapult több környezetvédelmi civil szervezet által a leánykori nevén Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ), amely a mai napig azon dolgozik, hogy hulladékszegény, fenntartható életmódbeli mintákat és megoldásokat mutasson a lakosságnak és döntéshozóknak egyaránt. A szervezetnek a kezdetektől fogva a hulladékmegelőzés,…

Eltűnhet az egyik legnagyobb kagylófaj?

Aggódnak a horvát tengerbiológusok: hiába védett 1970 óta, egy fertőzés miatt kihalhat a nagy sonkakagyló (Pinna nobilis), a Földközi-tenger legnagyobb kagylófaja.

Átlátszó napelem az ablakok helyén

Ecolounge
-
  20.09.20 20:03 Autó-motor

A michigani egyetem kutatói megdöntötték az áttetsző napelemek hatékonysági rekordját. Ez az organikus, szénalapú dizájn 8,1%-os hatékonysággal alakítja át a napsugarakat elektromos árammá.

Évente 176 ezer tonna műanyag textilszál kerül mosás során a szárazföldi környezetbe

Ecolounge
-
  20.09.19 03:30 Tudomány

A szárazföldi műanyagszennyezés hatalmas részét a műszálas textilekről mosáskor leszakadó mikroszálak teszik ki egy új amerikai tanulmány szerint.

Szélturbina a kertben? - Már lehetséges!

Ecolounge
-
  20.09.19 00:39 Autó-motor

A mini szélturbinák egy napon népszerű lehetőséggé válhatnak az otthoni energiatermelésben. A megszokott vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben azonban az IceWind új modellje függőleges tengelyen forog.

Magyar kutatók jöttek rá a titokra: így érzik meg a tél közeledtét a növények

Ecolounge
-
  20.09.18 15:36 Tudomány

Speciális hőmérséklet-érzékelési mechanizmust indít be a növényekben a tél közeledte, amely megméri a tél hosszát, detektálja a tél végét - így tudja az adott növény időzíteni a virágzást tavasszal. Mindezt magyar tudósok fedezték fel, a vizsgálatban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói is részt vettek.

Évente 16 méternyi partszakaszt mos el a víz Szibériában az olvadás hatására

Ecolounge
-
  20.09.18 15:36 Állatvilág

A klímaváltozás miatt egyre több helyen olvad a permafroszt, vagyis az úgynevezett állandóan fagyott talaj, a víz pedig egyre több talajt mos el Szibériában.

Itt az új uniós éghajlatvédelmi tervezet! - Szigorítások jöhetnek

Az Európai Bizottság ma mutatta be új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené 2030-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.

Idén is elárasztotta hazánkat a veszélyes kártevő

Ecolounge
-
  20.09.17 11:06 Tudomány

A szőlőtulajdonosok réme, az apró, különleges külsejű amerikai szőlőkabóca ismét erőre kapott az idei nyár időjárásának köszönhetően. A kártevő a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fő terjesztője, mely fenyegetést jelent a magyar szőlő és borágazat számára.

A megújuló energia olcsóbb a szénnél?

Ecolounge
-
  20.09.16 17:18 Autó-motor

2010 óta a fotovoltaikus napelemprojektek költségei 82%-kal csökkentek. A kormányok elképzelései megoszlanak arról, hogy a gazdasági fellendülést „zöld növekedési irányelvekkel" támogassák (ebbe beleértendőek a megújuló energiákba történő beruházások is).

Tovább zöldül Budapest közlekedése! - Elindult az elektromos buszok tesztelése!

A legkorszerűbb technikával felszerelt, teljesen elektromos hajtásláncú városi autóbusszal a 105-ös autóbusz vonalán találkozhatunk.

110 négyzetkilométernyi jégdarab tört le az Északi-sark legnagyobb selfjegéből!

A Grönland északkeleti részén elterülő 79N vagy Nioghalvfjerdsfjorden nevű selfjegéből levált jégdarab a műholdfelvételek szerint kisebb darabokra törött.