Találatok: 15 hír

Nőtt a megújuló energiaforrások részaránya az unióban - Vezetnek a svédek

Növekedett 2018-ban a megújuló forrásokból termelt energia részaránya a végső felhasználásban az Európai Unióban, és tízből négy tagország túl is teljesítette 2020-ra kitűzött tervét az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

Légtisztító berendezéssel ellátott buszokkal küzdenek a szmog ellen Nagy-Britanniában

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában.

Az USA kormányzata döntött: nem védi tovább a vizek tisztaságát!

Az amerikai kormányzat visszavonta a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados szövetségi rendelkezést - jelentette be az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) csütörtökön.

Tizenháromra nőtt a spanyolországi ítéletidő halálos áldozatainak száma

Ecolounge
-
  20.01.24 18:27 Tudomány

Spanyolországban már tizenhárom halálos áldozata van a napok óta tartó ítéletidőnek, továbbá a hatóságok négy eltűnt személy és egy hatfős legénységű halászhajó után folytatták a kutatást pénteken.

235 intézmény kapta meg a Zöld Óvoda cím elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. A nyertes pályázók közül 48 intézmény először, 78 másodszor, 65 pedig már harmadszor vehette át a Zöld Óvoda címet igazoló oklevelet. Ebben az évben 41-en részesültek Örökös Zöld Óvoda elismerésben, 3 intézmény…

Újabb régészeti leletek bukkantak fel az ausztrál tűzvésznek köszönhetően

Noha nemrég hatalmas károkat okozott a hónapokig tomboló tűzvész a kontinensen, a Budj Bim Nemzeti Parkban az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer részei tárultak fel ott, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált.

A korlátozások ellenére is rekordmértékben nőtt egy üvegházhatású gáz koncentrációja

Ecolounge
-
  20.01.23 15:12 Tudomány

Rekordütemben nő egy erősen üvegházhatású gáz légköri koncentrációja annak ellenére, hogy 2017-es jelentések szerint csaknem teljesen megszűnt a globális kibocsátása - derült ki a Bristoli Egyetem kutatóinak vezetésével készült új tanulmányból.

"Forrástól torkolatig expedíció" - Teljes hosszában feltérképezik idén a Tisza szennyezettségét

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezni látszik, de sok terület vár még beavatkozásra. Nem tudjuk pontosan, mennyi műanyag halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, és csak sejtéseink vannak arról, hogy hol találhatóak az érintett területek. A…

Már Spanyolországban is klímavészhelyzetet hirdettek

Ecolounge
-
  20.01.22 21:09 Tudomány

A spanyol kormány klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el, amelyben a globális felmelegedés elleni sürgős cselekvés szükségességét ismeri el - jelentette a spanyol sajtó szerdán.

Amikor leguánok potyognak az "égből" - Extrém hideg Floridában

Ecolounge
-
  20.01.22 19:09 Tudomány

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Florida déli részén, miután a hőmérséklet a régióban szokatlanul hidegre fordult.

Már az ősemberek is nagy hatással voltak a természetre

Az emberi tevékenység évmilliók óta hatással van a természetre, egy új kutatás szerint ez a hatás jóval jelentősebb és hosszabb ideje tart, mint amit valaha elképzeltek a tudósok.

Hol telelnek a fülesbaglyok? - Indul az országos felmérés!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság számára; a péntek és vasárnap közötti akció célja az erdei fülesbagoly védelme.

Kína betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat!

Ecolounge
-
  20.01.20 16:51 Tudomány

Kína, a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója bejelentette, hogy a tervek szerint 2020 végére nagyvárosaiban, 2022-re pedig minden városában betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat, emellett a kínai vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják.

Divat szerint csiripelnek a madarak

Ecolounge
-
  20.01.20 12:51 Állatvilág

A madárénekek is divatszerűen változhatnak - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A délkelet-ázsiai macskafélék egy részét is a kihalás fenyegeti - megóvásukra akciótervet dolgozott ki a WWF

Ecolounge
-
  20.01.19 12:50 Állatvilág

A világ 36 macskaféléjének egyötöde egyetlen délkelet-ázsiai vidéken található, azonban a WWF friss jelentése szerint ezeknek a fajoknak egy részét is egyre jobban fenyegeti a kihalás.