Találatok: 16 hír

„Új Hullám” projekt - Megépülhet Budapest első gyalogos hídja a Dunán!

Ecolounge
-
  Ma 20:24 Kultúra

A Fővárosi Önkományzat elnyerte a beruházáshoz szükséges uniós forrást, így hamarosan megkezdődhet Budapest első gyalogos hídjának megépítése. Az építkezés várhatóan 2022 márciusában kezdődik, a hidat 2023 februárjában vehetik birtokba a járókelők.

A brit középkor történelmi viharairól, Thomas Becket haláláról is mesélnek a svájci gleccserekbe zárt légbuborékok

A jég rétegei magukba zárva őrzik az évszázadokkal ezelőtti levegő szennyezettségének nyomait. Brit kutatók a svájci-olasz Alpok egy gleccserének jegét vizsgálva találtak értékes adatokat a korabeli brit életmódról és a történelem viharairól.

Hőhullám az Antarktiszon - Soha nem regisztráltak még ilyen meleget!

Először volt hőhullám az Antarktiszon. A kutatók aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy ez a jelenség hosszú távon károsíthatja az állat- és növényvilágot, az egész ökoszisztémát.

Figyelem! Kezdődik a "panelrécék" szezonja!

Március-áprilisban kezdődik a bajba jutott "panelrécék" szezonja, amelynek oka, hogy a költésre készülő tőkésréce-tojókat vonzzák a magas épületek, így nem megfelelő helyekre építik fészkeiket a kikelő fiókák számára - hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kutatók vizsgálják mekkora műanyagokat nyelnek le az állatok

Ecolounge
-
  20.03.30 21:30 Állatvilág

A Cardiffi Egyetem szakértői első alkalommal dolgoztak ki egy olyan módszert, amellyel megbecsülhető, hogy a különböző állatfajok mekkora műanyagokat nyelhetnek le.

Megvannak a hazai nyertesek és a jelöltek az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi díjára

Ecolounge
-
  20.03.30 12:03 Életmód

A 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a nemzeti koordinátori feladatokat ellátó Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemeted!” szlogennel megvalósított hazai akciók közül valamennyi kategóriában tett javaslatot a…

Az óceánokban később kezdődött a földtörténet legnagyobb kihalása, mint a földön

Nem egy időben zajlott le a szárazföldön és az óceánban a földtörténet legsúlyosabb tömeges kihalása 252 millió évvel ezelőtt, a perm időszak alkonyán - állapították meg kutatók a Dél-afrikai Köztársaságból és Ausztráliából származó ősmaradványok korának felülvizsgálata nyomán.

Melegedő óceánok: a sarkvidékek felé vonulnak a tengeri állatok

Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak. Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzés szerint az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik.

A buszmegállók után a háztetők is kizöldülnek Utrechtben!

Ecolounge
-
  20.03.28 21:45 Életmód

A hollandiai Utrechtben egyetlen háztetőt sem akarnak kihasználatlanul hagyni: a tetőket zöld növényekkel és napkollektorokkal népesítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen.

Csend és madárdal Párizsban - Csökken a zajszennyezés a járvány miatt a nagyvárosokban

"Szokatlan csendet" jegyezett fel a párizsi és a francai főváros külvárosaiban lévő mintegy 150 zajmegfigyelő állomás azóta, hogy kijárási korlátozásokat rendeltek el március 17-én Franciaországban a koronavírus-járvány feltartóztatására.

A Föld Órája idén a digitális térbe költözik - Így bárki csatlakozhat hozzá!

A világ legnagyobb önkéntes akciója, a Föld Órája március 28-án idén is arra ösztönzi a magánszemélyeket, településeket, vállalatokat és szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt. Hiszen mi, emberek sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg.

Hurrá! Természetvédelmi területté váltak a Táti-szigetek a Dunán!

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét.

Ingyenesen nézhető díjnyertes természetfilmek karantén idejére!

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Hatással van a meteorológiai mérések pontosságára a légi forgalom koronavírus miatti csökkenése

Ecolounge
-
  20.03.26 00:21 Tudomány

A repülőforgalom koronavírus-járvány miatti csökkenése az időjárás-előrejelzésekre is hatással van - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

Direkt "lépnek félre" egy észak-amerikai békafaj nőstényei más faj hímjeivel

Ecolounge
-
  20.03.25 20:45 Állatvilág

Utódjaik túlélési esélyeinek javítása érdekében párosodnak időről időre egy másik faj hímjeivel az Észak-Amerikában honos lapátlábúbéka-félék egyik fajának nőstényei.