Találatok: 103 hír

Anyatehéntartás támogatás szaporítási események bejelentése

Határidő: 2021. január 30. A termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti anyatehéntartás támogatás esetében a termékenyítési, szaporítási események bejelentésére vonatkozó határidő a támogatási évet követő év január 30.

Milliók szabadulhatnak meg az osztatlan közös tulajdon terhétől

Már kezdeményezhetik az érintettek az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásával kapcsolatos hatósági eljárást. Sokan közel harminc éve várták azt a szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy megszerezzék a földet, amin gazdálkodnak vagy megszabaduljanak elhanyagolható tulajdoni hányaduktól. Az eljárás nem könnyű, külön törvény…

Százezer forintot is fizethet, aki füstöl a portáján

Évtizedek óta bevált – bár számos településen egyes időszakokban tiltott – szokásról kell lemondania minden családi ház, kiskert, nyaraló tulajdonosának, mivel ettől az évtől teljes tilalom alá sorolta egy új szabályozás az avar és a zöldhulladék égetését. A szigorú korlátozást a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet végéig felfüggesztették, íg

Mivel csökkenthető a klímaváltozás káros hatása - öntözéssel!

Az Agrárminisztérium alapvető célként tekint arra, hogy az öntözéses gazdálkodás minél szélesebb körben elterjedjen. A szaktárca alábbi kisfilmje az öntözési közösségeket, közülük is a mintaprojektként működő Hartai Öntözési Közösséget mutatja be.

A jövő hét közepéig marad a hideg

A következő héten is nagyrészt felhős, hideg időben lesz részünk. A nappali maximum hőmérsékletek a kemény hétvégi mínuszok után egy kissé emelkednek, -6 és 11 fok között alakulnak. Az éjszakai minimum hőmérsékletek még -15 és 0 fok körül alakulnak, szerdától azonban jelentős felmelegedésre számíthatunk.

Koronavírus - vasárnapi adatok

1241 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 351 828 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A magyar traktorgyártás története - sorozatzáró

2020 első hetében jelentkeztünk a magyarországi traktorgyártást bemutató technikatörténeti rovatunk első cikkével. A Szent István Egyetem keretében működő Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum kutatásaira alapozva heti rendszerességgel számoltunk be jelentős hazai traktorgyártási mérföldkövekről. A cikksorozat…

Szeles, hideg vasárnapunk lesz

Eleinte még nagyrészt borult idő várható, több helyütt hullhat némi hó, majd délutántól csökken a felhőzet és a csapadék esélye. Az északnyugati szelet a Dunántúlon sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet kora délután +1 és -4, késő este -4 és -10 fok között várható

Magyar kiválóságok között az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, Alkoss, Gyarapíts! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

Ranger – a legfontosabb jellemzők

Agrotrend
-
 Tegnap 14:09Gazdaság

Igaz, hogy ez a típus a legkisebb a Hardi vontatott szántóföldi permetezőgépek családjában, mivel tartályának térfogata 2500 liter. Ellenben a kiváló megoldásokat tartalmazó kompakt permetezőnk nem hazudtolja meg magát így sem, kitűnő választása lehet bármelyik kisgazdálkodónak. A Ranger-t a kiforrott és megbízható vontatott permetezőgép…

Erősödnek az öntözési közösségek: 170 milliárd az agráriumra

Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium közleményében.

Pilisi Parkerdő: ezúttal érdemes lehet a járt utakat a járatlanért elhagyni

25 százalékkal több kiránduló keresi fel a koronavírus-járvány kezdete óta a Pilisi Parkerdő kiemelt célpontjait. Például a Rám-szakadék bejáratánál sorok alakulhatnak ki. Mészáros Péter szóvivő ezért azt javasolja a turistáknak, hogy keressék fel a parkerdő kevésbé látogatott részeit is, fedezzenek fel új túraútvonalakat.

A hermelin lett az Év Emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Szombati adatok: nagyot csökkent az elhunytak napi száma

Bőven száz alatti. 112 ezer aktív fertőzött viszont még mindig van, de az eddig megfertőződötteknek már majdnem a kétharmada meggyógyult.

Csökken a világ almatermelése, a szőlőtermelés stagnál

Agrotrend
-
 Tegnap 09:03Otthon

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) által kiadott jelentés szerint a világ almatermelése 2020-21-ben 4%-kal csökken, míg a globális szőlőtermelés az egy évvel ezelőtti szinten marad.