Találatok: 49 hír

Ekkora kárt tud okozni a kukoricamoly első nemzedéke

Kukoricamoly ellen már az első nemzedéknél kiemelten fontos a védekezés. Ez derült ki az Fmc-Agro kardoskúti üzemi kezeléséből, melynek során az első rajzáscsúcs idején egy táblán teljesen elmaradt a rovarölő szeres kezelés, a második nemzedék ellen pedig csak a terület felét kezelték le.

Maradnak a támogatások – hajnali agrársiker Brüsszelben

Megszületett a  megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter az Mti-vel.

Komposztáljunk, használjunk mulcsot

Október második dekádjában az átlagosnak megfelelő, csendes időjárás volt a jellemző. A korábbi sok csapadékot hozó időjárási frontok elvonultak, helyében túlnyomóan napos idő alakult ki, ami kedvez az esőzések miatt megakadt mezőgazdasági munkálatok folytatásának. Az erősen felázott talaj miatt néhány feladat befejezése csúszik,…

Meghatározó az őszi káposztarepce levéltetű fertőzöttsége

Október második dekádjában folytatódott a viszonylag csendes, őszies időjárás. Most időjárási frontok nem érkeztek, csapadék csak nyomokban volt, viszont a Kékesen lehullott az idei első hó. A felázott talajon sok helyen még most sem lehet kukoricát aratni, talajmunkát végezni meg pláne nem. Kevés az olyan országrész, ahol megindulhattak az…

Az export növekedése miatt drágult a kukorica és a szójabab

A búza ára 1 százalékkal emelkedett Chicagóban, a kukorica hasonlóan, 0,9 százalékkal drágult, ahogy a szójabab ára is. Párizsban a repce, a takarmánybúza és a kukorica is drágult a következő határidőre, azonban a malmi búza tonnánkénti ára nem maradt 212 euró közelében és enyhén csökkent a kurzus.

Angolna, fürge cselle vagy jászkeszeg?

Melyik faj legyen Az Év Hala 2021-ben? Ezt azok döntik el, akik szavaznak a jelöltek valamelyikére a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az akció célja: az őshonos halak népszerűsítése.

Mi ellen hat a gyümölcsfákon elvégzett lemosó kezelés? Mikor és hogyan végezzük el?

Agrofórum
-
  Tegnap 11:48 Otthon

A gyümölcsfák őszi lemosó kezelését a lombozat sárgulásakor, 50%-os lehullása után érdemes megkezdenünk.

Hogyan készítsem fel télre a kerti gyepet? Mik az időszerű tennivalók?

Agrofórum
-
  Tegnap 11:19 Otthon

A hideg idő előtt igyekezni kell minél jobb kondíciót biztosítani a gyepeknek, ezzel tudjuk csökkenteni a téli időjárás okozta károkat.

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

Agrofórum
-
  Tegnap 11:13 Mezőgazdaság

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A Covid-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű…

Vis maiornak számít-e az árvíz?

A támogatásokhoz kapcsolódóan a gazdálkodónak lehetősége van vis maior bejelentésére, ha a 94/2015. (Xii. 23) Korm. rendelet alapján a támogatások feltételeinek teljesítése akadályba ütközik az elismert vis maior-esemény miatt. Minden bejelentéskor érdemes megfontolni, hogy valóban nem lehet-e az esemény miatt a támogatási…

Online agrárplatform hódít Dél-Amerikában

Agrofórum
-
  Tegnap 06:47 Mezőgazdaság

Az Orbia, a német Bayer Ag többségi tulajdonában lévő online mezőgazdasági kereskedelmi platform arra számít, hogy az amerikai gabonakereskedővel, a Bunge Ltd-vel kötött megállapodás megnyitja az utat a nemzetközi terjeszkedés előtt – mondta Ivan Moreno vezérigazgató.

Hatéves csúcs közelében a búza ára

Agrofórum
-
  Tegnap 06:18 Mezőgazdaság

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,4százalékkal drágult. Párizsban is a vevők kerültek túlsúlyba, de miközben a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is drágult, a repce vesztett értékéből.

Henrik Gilstring az új igazgató a Väderstadnál

A Väderstad a világ egyik vezető vállalata a talajművelés és a vetés gépesítése terén. A vállalatnál napirenden van az utódlás kérdése, 2022. februárjában Henrik Gilstring veszi át az elnök-igazgatói pozíciót. Henrik az alapító család harmadik generációjának képviselője, aki jelenleg is tagja a vállalat menedzsmentjének. 

Rövidesen lehet pályázni a 2021. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjaira

Agrofórum
-
  20.10.19 13:14 Mezőgazdaság

A jövő évi AgromashExpo, Magyar Kert, illetve Szőlészet és Pincészet 2021. január 27-30. között kerül megrendezésre. Hungexpo számára fontos a kiállítók, látogatók és kollégáik egészsége, ezért rendezvényeiken szigorú egészségügyi protokollt vezetnek be.

75 éves a JCB

Agrofórum
-
  20.10.19 12:27 Mezőgazdaság

A Jcb társaság fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett események közül kiemelkedik a Staffordshire közeli gabonatarlón egy Fastrac traktoral készített logo megalkotása.