Találatok: 77 hír

Kicsit kienged a tél: fokozatos felmelegedés várható a jövő héten

A következő napokban is havazhat, de emellett esőre, ónos esőre is készülni kell. Mindeközben fokozatosan melegszik majd a levegő, a hét második felében néhol plusz 10 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lesznek, derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az Mti-hez.

Megvan a 2021-es Év Emlőse: idén egy ritkán látott kis ragadozó lett a győztes

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Felfoghatatlan számok: öt Ausztriányi őserdő égett le 2004 és 2018 között

Ausztria területének ötszörösével megegyező térségben, vagyis 43 millió hektáron pusztult el trópusi őserdő 2004 és 2018 között - derül ki a Természetvédelmi Világalap (Wwf) szerdán ismertetett erdőirtási világjelentéséből.

Íme, a legfrissebb becslés: így alakul 2020-21-ben a világ alma- és szőlőtermelése

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (Usda) által kiadott jelentés szerint a világ almatermelése 2020-21-ben 4%-kal csökken, míg a globális szőlőtermelés az egy évvel ezelőtti szinten marad.

Ki nem találod, ki lett az Usa legnagyobb földbirtokosa!

Lehet, hogy Bill Gates már nem a világ leggazdagabb embere, de mostantól új titulussal büszkélkedhet: ő lett ugyanis az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb földesura. Egy jelentés szerint a Microsoft milliárdos társalapítója úgy lett Amerika legnagyobb földbirtokosa, hogy hatalmas területeket vásárolt meg csendesen, szerte az országban.

Szintet léptek a földönkívüli élelmiszerek: hihetetlen, mit hoztak haza az űrhajósok

Kedden mondott búcsút a Nemzetközi Ûrállomás annak a 12 palack francia bordeaux-i bornak és több száz szőlővesszőnek, amelyek egy tudományos kísérletben egy évet töltöttek a Föld körül keringve. A SpaceX Dragon szállítókapszulája szerda éjjel épségben visszatért a Földre.

Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.01.17. vasárnap

Eleinte még nagyrészt borult idő várható, több helyütt hullhat némi hó, majd délutántól csökken a felhőzet és a csapadék esélye - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2021.01.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a…

Ezek most a legjobb ágyas pálinkák Magyarországon: itt a toplista!

Négy magyar ágyas pálinka kapott minősítést 2020-ban a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban, és került be a Pálinkakiválóságok Könyvébe. A legjobb ágyas pálinkák közül az Árpád és Vadász Pálinka tétele megkapta a Top Pálinkakiválóság címet, a másik három főzde pálinkáját pedig a Pálinkakiválóságok közé választották.

Ideje befűteni: vasárnapra több megyére is figyelmeztetést adtak ki a hideg miatt

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerűek az öntözési közösségek a magyar gazdák körében: ennyi jött már létre

Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Megőrülnek ezekért a szuperélelmiszerekért az emberek: veszik őket, mint a cukrot

Glutén-, laktózmentes, kalóriaszegény vagy fehérjében és rostban gazdag, vegán, vegetáriánus vagy szuperételekkel dúsított élelmiszerek (ún. funkcionális élelmiszerek) az utóbbi évek trend-termékei. De egyre inkább újabb ismertetőjelek is fellelhetőek már az élelmiszeripari termékeken, mint a regionális, a fenntartható, a „fair trade” vagy akár a…

Elkerülhető lenne a klímakatasztrófa: reménykeltő kutatás látott napvilágot

Elkerülhető lenne a klímakatasztrófa és néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást - állítja egy, a Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás, amelyről a The Guardian számolt be. A kutatók az eredményekhez elsősorban egyébként a Föld természetes folyamatait vették alapul, így az óceánok és…

Olyan dolog derült ki a baktériumokról, ami a mezőgazdaságra is komoly hatással lehet

Kutatók megállapították, hogy a baktériumoknak is van biológiai órája, ez a felfedezés pedig nemcsak azért fontos mert a baktériumok alkotják a földi biomassza 15 százalékát, de az eredménynek mezőgazdasági, gyógyszerészeti és ipari jelentősége is van.

Megérkezett a szibériai hideg: mínusz 15 fokkal tört be a kemény fagy Magyarországra

Fogcsikorgató hideggel nyitott a hétvége. -15 fokig süllyedt a hőmérséklet hajnalra a Mátra lábánál.

Ezt kell tudni a kuvaszról: új könyvet adott ki a hungarikum bizottság

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával. Ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos sajtótájékoztatóján.