Találatok: 62 hír

A Vérke patak rehabilitációjából az agrárium is profitálhat

Agrárszektor
-
  Tegnap 16:30 Mezőgazdaság

Már évek óta tart a kárpátaljai Vérke patak rehabilitációja, amely a beregszászi és ungvári járás környéki több mint 40 hektárnyi termőföld vízutánpótlását biztosítja. A patak vize az elmúlt évtizedek urbanizálódásának köszönhetően sokat változott, így a beavatkozás egyre időszerűbb.

Mennyire környezetszennyező a mezőgazdaság?- Itt vannak a pontos számok!

Agrárszektor
-
  Tegnap 15:30 Mezőgazdaság

Megjelent a KSH Környezeti helyzetkép tanulmánya, amelyből az is kiderül, hogy a mezőgazdaság összességében kevésbé szennyező ágazat, mint ahogy azt sokan elképzelik, vagy láttatni szeretnék. Tény azonban, hogy a nitrát- és foszfátkibocsátás mértékéről nem rendelkezünk megbízható adatokkal, és az ammónia emissziójáért szinte teljes…

Kiváló minőségű lesz a termés, csak ne lenne benne annyi parlagfű

Befejezték az első napraforgótételek vizsgálatát a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumaiban. Ezek alapján az idei termés minősége kiemelkedő, míg mennyisége átlagos lesz, derült ki a vállalat közleményéből.

Milyen ára lesz a napraforgónak aratás után?

Agrárszektor
-
  Tegnap 13:28 Mezőgazdaság

Az olajosmagvak drágulása időről időre felmerül, mert csökkent az EU28-ak repcetermése, rosszabb lett az ukrán napraforgótermés, mint tavaly volt, és ez majd keresletet generál a magyar olajosmagvak iránt. Rotterdamban most is emelkedik a napraforgó ára, mégis van egy-két intőjel, amit nem árt észben tartanunk.

Agrár-környezetgazdákodók, figyelem: erre kell ügyelni a helyszíni ellenőrzéskor!

Agrárszektor
-
  Tegnap 12:30 Mezőgazdaság

A hatóságok ellenőrizni fogják az integrált növényvédelmi előírások betartását az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevőknél. Az ellenőrzést a Magyar Államkincstár (MÁK) szakmai szervezetek bevonásával fogja ellenőrizni a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 8. melléklete alapján. Cikkünket a NAK…

Már nem kell sokat várnunk: soha nem látott módszerekkel készülhetnek a jövő élelmiszerei

Agrárszektor
-
  Tegnap 11:30 Mezőgazdaság

Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re a Föld népessége meg fogja közelíteni a 10 milliárdot. Ennyi embert számára a jelenlegi módszerekkel nem lehet elegendő és megfelelő élelmet előteremteni, folyamatos újításokra van szükség. Szerencsére Skóciában nincs hiány az ilyen ötletekből. Csokorba szedtük a jövő technológiáit.

Forradalmi újítás: jövőre már méhek permetezik a haszonnövényeket

Agrárszektor
-
  Tegnap 10:30 Állatvilág

Egy kanadai cég a világon elsőként engedélyt kapott rá az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségétől, hogy méhekkel juttasson ki egy gombaölőszert a haszonnövényekre. A torontói központú Bee Vectoring Technologies (BVT) a saját fejlesztésű gombaölőjét használja majd az eljárás során.

Az ír gazdák belepusztulnának egy kemény Brexitbe - Közeleg a megoldás?

Kulcsfontosságú tárgyalásokat tart a jövő héten Johnson brit miniszterelnök Merkel német kancellárral és EU-vezetőkkel a rendezett Brexitet fékező „ír határgarancia” kiváltásáról. A brit terv értelmében Észak-Írország különleges gazdasági térséggé válna a brit államon és az EU-n belül is.

Döbbenetes, de hétvégén 1 fok is lehet: kemény reggelek elé nézünk

A hétvégén is marad a napsütéses idő, de a hajnalok hűvösek lesznek. Többfelé 20 fok alatt alakulnak a maximumok, s helyenként akár 1 fokig is hűlhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.

Óriási hiba a lehullott falevelek kidobása: ezzel a módszerrel értékesek is lehetnek

Agrárszektor
-
  Tegnap 07:15 Otthon

Minden évben az ősz szerves része a falevelek összegyűjtése, a legtöbben azonban vagy zsákba rakják őket, vagy elégetik. Nem mindenkinek jut eszébe, hogy hasznosan is fel lehet használni a lehullott faleveleket, mégpedig úgy, ha a komposztba rakjuk őket.

Vadonatúj, természetes gombaölő hatóanyaggal rukkolt elő a Corteva

Agrárszektor
-
  19.09.19 17:29 Mezőgazdaság

Új, természetes eredetű termékekből, erjesztéssel kinyert hatóanyagot fog piacra dobni a Corteva. Az utóbbi tíz évben ez lesz az első, a kalászosok védelmében kifejlesztett molekula. A ma átadott új, növényvédelmi csomagolóüzemben fogják az Inatreq Active hatóanyagát előállítani. Több millió eurós beruházásról van szó.

Tűzoltókat kellett hívni: talajművelőbe szorult egy veszprémi bikabébi

Talajművelő gépbe szorult egy bikabébi a Veszprém megyei Külsőtavon. Bambi éjszaka gabalyodhatott bele az eszköz vasszerkezetébe, reggel azonban a közelben tartózkodók megtalálták a kétségbeesett állatot, és riasztották a tűzoltókat. Az állatot sikerült kiszabadítani, és hihetetlen módon az ijedtségen kívül semmi baja nem esett.

Ki nem találná, hova kerül a magyar marha: a hazai vágóhidak nem sokat látnak belőle

Agrárszektor
-
  19.09.19 15:34 Állatvilág

Törökország köszöni szépen, de sem a magyaroktól, sem az EU más tagállamaitól nem vásárol annyit marhát, mint pár éve. Eközben a magyar húsmarha-állomány nőtt, egyre nagyobb a fiatal bikák kínálata is. A magyar jószágok ma nyugati irányába indulnak el, ahol olcsóbb is a vágás, mint itthon. Íme a legújabb számok.

Újragondolt munkagépek: bemutatták a jövő traktorait

Agrárszektor
-
  19.09.19 14:34 Mezőgazdaság

Bemutatta a John Deere az újratervezett 6M traktorszériát, amely a 2020-as évben fog a piacra kerülni. A széria nyolc, zárt fülkéjű traktorból áll, amelyek teljesítménye 110-195 lóerő között mozog. Ezek az újragondolt traktorok olyan kényelmi és technológiai fejlesztésekkel fognak rendelkezni, amelyek korábban nem voltak elérhetőek a…

Kiderült a cseh sör titka - így főzik a prágai Staroprament

Agrárszektor
-
  19.09.19 13:30 Mezőgazdaság

A Staropramen brand 150 éves évfordulója alkalmából több mint 1300 vendéget fogadott a prágai Smíchov negyedben működő sörfőzde, ahol koncerttel és sok sörrel fogadták a brandet forgalmazó kereskedelmi partnereket és újságírókat. A program része volt egy gyárlátogatás is, ahol nemcsak a főzés folyamatát lehetett végig követni, de kiderült az…