Találatok: 26 hír

PSD2: zökkenőkkel indul a nyílt bankolás

Adó
-
  Tegnap 13:37 Cégvilág

Az európai pénzintézetek túlnyomó többsége (81%-a) lehetőségként tekint az Európai Unióban szeptember 14-én érvénybe lépett második pénzforgalmi irányelvre (PSD2). A bankok többsége azonban még továbbra is vonakodik aktívan kihasználni az új lehetőségeket: eddig mindössze kb. egyharmaduk (35%) döntött úgy, hogy külső (harmadik…

Brexit: könnyebben kaphatnak vízumot a magasan képzett külföldiek

Adó
-
  Tegnap 09:31 Külföld

Gyorsított eljárással kaphatnak nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási engedélyt a magasan képzett külföldi szakemberek a brit kormány hétfőn közzétett szabályozási tervezete szerint.

NAV-figyelő, 4. hét: típushibák az online számlaadat-szolgáltatásban

Adó
-
  Tegnap 07:00 Gazdaság

Egyszerűsödik a telephely bejelentés. Egy percben a családi kedvezmény közös érvényesítéséről.  2020. év végéig az Egyesült Királyság a vámunió része marad.

Kúriai érdekességek: az adóminimalizálási cél

Adó
-
  Tegnap 06:30 Gazdaság

Az adózás vonatkozásában sokféle fogalommal találkozunk: adóelkerülés, adókijátszás, adótervezés, adóoptimalizálás, adóminimalizálás stb. Jogszabályok, törvények sokszor tartalmaznak bizonyos megnevezéseket, utalnak szavakra, azonban a pontos definíció meghatározása sokszor elmarad. Az, hogy a cselekményeknek lehet büntetőjogi…

Brexit: aláírták a kilépésről szóló megállapodást Brüsszelben

Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.

Cégvezetői várakozások: drámai fordulat – infografika

Adó
-
  20.01.24 07:45 Cégvilág

Minden eddiginél pesszimistábban tekintenek az előttünk álló évre a cégvezetők, több mint felük a világgazdaság lassulására számít. Az InfoTandem infografikája.

Kártalanítás állatbetegségek miatt

Adó
-
  20.01.24 06:30 Gazdaság

A médiák gyakran számolnak be olyan állat- és növénybetegségekről, amelyek akár az emberre is veszélyesek lehetnek. A kerge marhakór, a sertéspestis, a madárinfluenza, a veszettség, vagy a gabonák fuzáriumos megbetegedése is ezek közé tartozik. Az egészségügyi következmények mellett jelentős gazdasági következményei is lehetnek a…

Változik a társadalombiztosítási törvény

Adó
-
  20.01.23 17:09 Gazdaság

Az év végi jogszabályváltoztatások idén kiemelten érintették a társadalombiztosítás területét, változott a TB-törvény - figyelmeztet az RSM blogja.

Varga Mihály egyszerre csökkentene adót és szigorítana a költségvetésen

Adó
-
  20.01.23 15:23 Gazdaság

A pénzügyminiszter szerint Magyarországon adócsökkentés, államadósság-mérséklés, nullás hiányú költségvetés, családvédelmi intézkedések és demográfiai fordulat szükséges szinte egyszerre úgy, hogy közben a jövőjét sem éli fel az ország. Varga Mihály a Mandinernek adott interjúban megerősítette, hogy a szigorúbb költségvetés híve,…

Továbbra is élénk a régiós cégfelvásárlási piac

Adó
-
  20.01.23 11:07 Cégvilág

Bár tavaly az ún. M&A ügyletek (vállalatfelvásárlások és fúziók) ügylet értéke 6,5%-kal csökkent Közép-Kelet Európában, a nemzetközi és a magántőke-befektetések vonzó célpontja maradt a régió – derül ki a CMS Cameron McKenna LLP nemzetközi ügyvédi iroda és az EMIS Emerging Europe M&A Report 2019/2020 című közös…

Bérügyvitel 2020-ban

Adó
-
  20.01.23 10:11 Gazdaság

A bérügyviteli tevékenységeket érintő és 2020. január elsejével életbe lépett legfontosabb jogszabályváltozásokat foglalta össze az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében a Nexon.

Eltörölnék a speciális állami nyugdíjakat Romániában

Adó
-
  20.01.23 09:38 GazdaságRomániaBíróság

Egyre több romániai bíróságon tevékenységük felfüggesztésével tiltakoznak a bírák és ügyészek amiatt, hogy a parlament - az átlagnyugdíj több mint tízszeresére rugó - szolgálati nyugdíjaik megvonásáról készül szavazni a jövő héten.

Dies irae, avagy a felmondás napja

Adó
-
  20.01.23 07:45 Karrier

Ha a felmondás közlésével kapcsolatban jogvita adódik, minden esetben a felmondó félnek kell alátámasztania a közlés megtörténtét, szabályosságát. Az elbocsátást fontolgató munkáltatónak tehát körültekintőnek kell lennie nemcsak a felmondás megfogalmazását, hanem a közlés körülményeinek megteremtését illetően.

Számlaadat-szolgáltatás: vannak még adóegyszerűsítési lehetőségek

Adó
-
  20.01.23 06:30 Gazdaság

A NAV nagyon komoly mennyiségű és minőségű információhoz jut az online számlaadat-szolgáltatás bevezetésével. Cikkünkben a szabályozás újdonságait, és az általuk megnyíló adóegyszerűsítési lehetőségeket ismertetjük.

Tavaly dőlt a pénz a büdzsébe

Adó
-
  20.01.22 14:30 Gazdaság

Érdemben több adóbevételhez jutott a költségvetés 2019-ben, mint egy évvel korábban. Az áfabevételek több mint 15, az szja-bevételek pedig több mint 11 százalékkal nőttek. Társasági adóból érdemben kevesebb folyt be  büdzsébe a kötelező adóelőleg-kiegészítés megszűnése miatt.