Találatok: 32 hír

2021. június 30-ig meghosszabbítják a hitelfelmondási tilalmat és a hiteltörlesztési moratóriumot

Adó
-
  Ma 07:45 Cégvilág

A törvény célja, hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok (például nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak) számára a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozó hiteltörlesztési, fizetési moratórium továbbra is…

Mennyire veti vissza a globális gazdaságot a járvány?

Adó
-
  Ma 06:30 Gazdaság

Cikkünkben a koronavírus-járvány várható gazdasági és adójogi, adópolitikai hatásaival, következményeivel foglalkozunk. Elkerülhetetlennek látszik a közteherviselés és a költségvetési politika radikális újragondolása, ami alapvetően érinteni fogja az adópolitikát is.

155 milliárd forinttal nőtt a lakáshitel-állomány az első félévben

Adó
-
  Tegnap 15:52 Cégvilág

A lakossági lakáshitelek állománya a GDP 8,1 százalékát tette ki, elérte a 3787 milliárd forintot, ami 4,3 százalékos, 155 milliárd forintos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A GDP 2,1 százaléka volt az államháztartás tavalyi hiánya

Adó
-
  Tegnap 13:26 Cégvilág

Az idei prógnózis az ESA 2010-es módszertan szerint a GDP arányában 8,0 százalékos hiányt irányoz elő.

Mágnessel trükköztek a sofőrök

Egy nap alatt ismét két olyan járművezetőt értek tetten a NAV munkatársai Gyulánál, akik a menetíró készüléket kijátszva próbálták pihenés nélkül elérni úti céljukat.

35 milliárd forintot jelent a Szép-kártya 2021-es adócsökkentése

Jövő év június 30-ig maradhat fenn az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után, amennyiben ezt a parlament megszavazza.

NAV-figyelő, 43. hét: újabb adózási kérdésre válaszolt a NAV

Adó
-
  Tegnap 07:00 Gazdaság

A héten az új Tbj. alkalmazása kapcsán válaszolt kérdésekre a NAAV. Halloween közeledtével az ajándékkereskedők és a jelmezkölcsönzők kerülnek az ellenőrzés fókuszába.

Novemberben jön a kiegészítő nyugdíjemelés

Adó
-
  Tegnap 06:30 GazdaságNyugdíj

A már hatályos kormányrenddelet szerint novemberben – januárig visszamenőlegesen – 1,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Más ellátások is ehhez hasonló mértékben emelkednek, és nő a rokkantsági járadék havi összege is.

A vállalkozások kicsit optimistábbak, a fogyasztók pesszimistábbak lettek

A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét.

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az áfa-adminisztráció

Adó
-
  20.10.22 17:39 Gazdaság

A NAV által készített áfabevallás-tervezetek nem csökkentik, hanem inkább növelik a könyvelők adminisztrációs terheit – állítja közleményében az Adótanácsadók Egyesülete.

Csökkennek az áfabevételek

Adó
-
  20.10.22 14:42 Gazdaság

Az államháztartási hiány óriási megugrását leginkább a járvány okozta többletkiadások indokolják. Az áfabevételek csökkentek, több jelentős adónemből több folyt be a büdzsébe szeptember végéig.

További fél évig lehet kedvezőbb adózású a SZÉP-kártyára utalt összeg

Adó
-
  20.10.22 10:48 Gazdaság

Ismételten meghosszabbodhat, 2021. június 30-ig a Széchenyi Pihenő Kártyára (SZÉP-kártya) utalt összeg szociálishozzájárulásiadó-mentessége. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön egy erről szóló változtatást fogadott el a járványügyi intézkedésekhez kapcsolódó törvénycsomaghoz.

Novemberben érkezik az emelt nyugdíj

Adó
-
  20.10.22 10:07 Gazdaság

November 1-jétől − január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a hozzájuk kapcsolódó ellátások – vette észre a friss Magyar Közlönyben a Napi.hu.

A hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium, csak azt kell külön jelezni az érintetteknek, ha mégis tovább fizetnék hitelük törlesztőrészleteit - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az EU áfa rendszerének átfogó reformja – termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása 2020-tól (3. rész)

Adó
-
  20.10.22 07:45 Gazdaság

2020. január 1-től a gyorsintézkedések egyikeként szabályozásra került az EU-tagállamokban a termékek egyik tagállamból másik tagállamba történő kiszállításának igazolására alkalmas dokumentumok köre. A felsorolt dokumentumok megléte esetén az adóhatóságnak vélelmeznie kell a kiszállítás tényét. A vélelem azonban…