Mezőgazdasági hírek

Sűrű sorú neveli, ritka sorú szenvedi – A talajlakó kártevők ellen nehezebbé vált a védekezés

Talán sokak számára ismerős lehet ez a régről eredeztethető mondás! Hogy mire is utal? A drótféregre, amely az egyik legveszélyesebb következő összeállításunk témái, a kapás növények talajlakó kártevői közül.

Magyarországnak 269 millió eurót hozhat a precíziós mezőgazdaság

A villámgyors 5G-s hálózatok folyamatos kiépülése a korábbiaknál lényegesen több gép és szenzor párhuzamos, azonnali és megbízható vezeték nélküli kapcsolatát teszi lehetővé.

Így legyen pihentető kerted

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet kerted pihentető, hogyan képes kikapcsolni? Mostani cikkemben nem csak ezt fogom megválaszolni, de azt is elárulom, hogyan készítheted el az erre a célra szolgáló tökéletes kertet!

Eddig lehet bejelenteni az áprilisi fagykárokat

Május 17-ig jelenthetik be a gazdák az áprilisi fagykárokat - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Bombabiztos tippek az otthoni krumplitermesztéshez

Ez a zöldség szinte minden háztartásban megtalálható, ha konyhakerted van, ne hagyd ki, érdemes belevágni a burgonya termesztésébe!

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Reng Zoltán

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója számára kiemelt jelentőségű az innovatív megoldások bevezetése a hazai mezőgazdaságba.

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Molitórisz Károly

Molitórisz Károly irányításával az Univer Magyarországon az általa képviselt termékkategóriák többségében piacvezető, és exportja is dinamikusan bővül.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Fülöp Gábor

Fülöp Gábor alapító tulajdonos stratégiájának eredményeként az idén 30 éves Agrosprint Zrt. a magyar hűtőipar vezető vállalata.

Öt veszélyes repcetábla, felszámolták

A minták 10%-ánál mutatható ki általában veszélyes mértékben növényvédő szer maradvány.

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az…

Gombatermesztők: hatalmas támogatásra számíthattok!

Agroinform
-
17:35

A pályázati lehetőség célja a gombatermesztő gazdaságokban megtermelt gomba mennyiségének növelése, amely lehetővé teszi a hazai fogyasztás emelése mellett a folyamatosan bővülő exportlehetőségek kihasználását és a…

Kamatmentes hitelek bajban lévő vállalkozásoknak

Több kamatmentes kölcsön is indult a válság hatásainak enyhítésére.

Vis maior bejelentése: mi a teendője a gazdának, ha beüt egy váratlan esemény?

A támogatásokhoz kapcsolódóan előfordulhatnak olyan váratlan események, amelyek ellehetetlenítik a támogatásokban vállaltak teljesítését.

A fagyok miatt várhatóan az idén is alig terem hazai barack

Alig várható hazánkban őszi- és kajszibaracktermés az idén, országszerte óriási pusztítást okoztak a gyümölcsösökben az áprilisi fagyok. Más csonthéjas gyümölcsnél, a cseresznyénél, a meggynél vagy a körténél is tapasztaltak…

Közel 100 éves múltját ünnepli a Pioneer®

Agroinform
-
17:10

A Pioneer® tartós sikere megmutatja a Corteva Agriscience™ azon célkitűzését, hogy az innováció eljusson a mezőgazdasági termelőkhöz, amely növeli a hozamot és javítja gazdálkodás színvonalát Magyarországon.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Valtra traktor: megújulás és nagyszabású premier a 70. évfordulóra időzítve

Agroinform
-
16:08

Bemutatjuk az 5. generációs A, N és T traktorszériákat.

Kiadták a figyelmeztetést: megteltek a csatornák jéggel a borsodi településen

Figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Napközben a gyorsan növekedésnek induló gomolyfelhőkből a záporok mellett előbb valószínűleg az Alföldön majd máshol is kialakulnak zivatarok.

Nincs kizárva, hogy a kajszi- és az őszibarack fele elfagyott

Május 17-ig jelenthetik be a gazdák az áprilisi fagykárokat – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

Fókuszban a Föld napja

A körforgásos gazdasági modell terjedése révén egyre több figyelmet kap a szennyezett csomagolóanyagok komposztálási lehetősége is. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói most egy speciális kísérlet során…

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott…

Egekbe szökhet a hús ára – különösen a csirkehús drágul

A takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat, a hús drágulása elkerülhetetlen - mondták a Portfolio online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.

Mezőgazdasági gépek: kezdődik a drágulás

GépMax
-
14:15

A járvány miatt drágulás várható a mezőgépek piacán, kérdés, enyhítik-e az áremelkedést a támogatások.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Dinnyékben is használható a Mospilan levéltetvek ellen nyár végéig

Magro
-
13:37

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérésére indult eljárásban 2021. április 6. napján kelt határozatában engedélyezte a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását görög-…

Jelentősen megugrott Kínában a sertéshústermelés

Kína első negyedéves sertéshústermelése az egy évvel korábbihoz képest 31,9%-kal 13,69 millió tonnára emelkedett - derült ki a múlt héten közzétett adatokból, ami két éve a legmagasabb negyedéves mennyiség.

Virágzik a törpe mandula a Mezőföldön

Agrotrend
-
13:24

Április végén virágzik a védett törpe mandula, amelynek hazai élőhelyei mára erőteljesen megfogyatkoztak. A törpe mandula szempontjából egy kulcsfontosságú állatfaj is eltűnt, amelynek nagy szerepe volt a növény…

Költésre készülnek a gólyatöcsök

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein található sekélyvizű mocsarakban, régi szikkasztókon és a laposokon visszamaradt vizeken a gólyatöcsök már foglalják költőhelyeiket.

Friss hír! Megjelent a kertészetes pályázat!

Agroinform
-
13:07

Cél a versenyképes kertészeti és gyógynövényültetvények létrehozásának támogatása gépbeszerzések, modern technológiai megoldások megvalósításával.

Profik az Amatőr Gépészek

32 csapat nevezett és az „Amatőr Gépészek” nyerték meg a Letia (Legyél Te is Agrárgépész) Országos Bajnokságát.

VICON Andex rendképzők a minőségi szálastakarmány szolgálatában a Készenlét Zrt.-től

Magro
-
12:42

A VICON zöldtakarmányos gépek 110 éves múlttal rendelkező gyártója a hosszú évek folyamán a gazdákkal együttműködve és ötletelve alakította az Andex rendképző családját, amely a legkisebb egyrotoros rendképzőtől egészen a…

25 százalékkal emelkedik a hús ára – ez áll a háttérben

A takarmány árak növelik a termelők önköltségét és ez a piaci árakra is hatással van. Az ágazat szereplői kénytelenek a költségek egy részét a fogyasztókra áthárítani, így akár a 20-25 százalékos drágulással is találkozhatunk a…

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes…

Megmozdult a föld: a rengést még Sopronban is lehetett érezni

Erős földrengést észleltek éjszaka az alsó-ausztriai Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) és közelében.

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Tóth Péter

Tóth Péter nevéhez fűződik a mangalica génmentése: erőfeszítésének köszönhetően az 1991-es 200 egyedről mára több tízezerre szaporodott az őshonos sertés száma.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az…

Dtu-T860 – A nyolckerekű német traktoróriás

GépMax
-
10:34

12 éve nagy nemzetközi sajtófigyelmet kapott a Deutsche Traktor Union különleges Dtu T860 erőgépe

A globális felmelegedés miatt a terménytárolás költségei is nőni fognak

Agroinform
-
10:34

A Michigan-i Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a globális felmelegedés nemcsak az időjárás kedvezőtlen befolyásolásában okoz gondot, de új problémák elé állítja a betakarítás után azonnali hűtést nem igénylő agrártermékek…

Interjú Daoda Zoltánnal, az Agro.bio Hungary Kft. szakmai igazgatójával

Agrotrend
-
10:27

Az általános agrármérnökként végzett szakember az agroökológiáról, a talajbaktériumokról, a BactoFil termékekről és az idén két évtizedes cég széleskörű tevékenységéről is szólt.

Amikor vetni kell, akkor muszáj elvégezni a feladatot

Jól jött a csapadék, kell a földnek, és a mezőgazdasági munkákhoz.

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Holló Mátyás

Holló Mátyás juhtenyésztő a magyar merinóból Magyarországon egyedüliként mind a 7 még létező vérvonalat tenyészti, amivel hozzájárul a fajta fenntartásához.

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Kiss György

Kiss György a Borotai Sertéshús Zrt. igazgatója: a tenyésztelep országos hírű, húsüzeme tájjellegű, kézműves termékei az ország minden tájára eljutottak.

Elképesztő drágulás várható: akár 2000 ezer forintba is kerülhet egy kiló csirkemell

A takarmányárak annyira megnőttek, hogy a piaci árakat is növelni kell, a drágulás pedig a 20-25 százalékot is elérheti, vagyis a csirkemellfilé kilója közel 2000 forintba is kerülhet majd.

A FAO és az Európai Űrügynökség összefognak a Fenntartható Fejlődési Célok támogatásáért

Az Ensz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Űrügynökség szorosabbra fonja együttműködését a pontosabb adatokért és jobb információmegosztásért, melyek révén támogatják a világ országait a…

Vezetőváltás a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének élén

Kenyeres Sándor termelőt, a Nyírségi Dohánytermelői Csoport Kft. ügyvezető igazgatóját választotta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) elnökének a szervezet küldöttgyűlése – tette közzé honlapján hétfőn a…

Ezt mindenképp olvasd el, mielőtt kombájnt vásárolsz!

Agroinform
-
09:39

Végre kisütött a nap, melegszik az idő, a gazdák a kapások vetésével vannak elfoglalva. Ha a vetési szezon véget ér, a figyelmük a következő nagy munkára, a kalászosok betakarítására fordul. Talán még nem késő néhány gondolatot ejteni…

Sok pénzzel, kevesebb szén-dioxiddal és kínai gyárépítéssel igyekszik a klímasemlegesség felé a BAS…

Magro
-
09:37

Komoly célokat tűzött ki a BASF a klímasemlegesség felé vezető úton: a cég 2050-re nettó zéró kibocsátást kíván elérni. A vállalat az alacsony kibocsátású és CO2 mentes technológiák fejlesztésében elért legfrissebb eredmények alapján…

950 milliárdos program a mezőgazdaságban

Tavaly az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat keretösszegét 50 milliárdról 260 milliárd forintra emelték.

Koronavírus napi adatok: csökken az új fertőzöttek száma

Sok hazai mutató javul, de még mindig kétszáz közelében az egy nap alatt a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma Magyarországon.

Külföldön is híre ment a magyar precíziós gazdálkodási projektnek

A győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara valósít meg egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás és az agráradat áll.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola…

Nyomásfokozás?! Maxolja ki munkagépe hidraulika rendszerét!

Agrotrend
-
08:57

Miért kellene megelégedni munkagépének gyári hidraulikus rendszernyomásával, amely nehezítheti a munkafolyamatokat? A dán miniBooster cég egyedülálló megoldásaival egyszerűen, utólagos beépítés mellett növelheti hidraulikus…

Minőségi permetezőtechnika az Agrokertől

Agrotrend
-
08:12

Az Agroker Holding Zrt. műszaki üzletágvezetője Dojcsák János mutatja be a Boguslav vontatott növényvédő gépeket.

Megbüntetik a kormánypártot a gazdák, ha túlságosan zöld

Mezőhír
-
08:11

A választások előtti felmérés szélsőséges indulatokról árulkodik. 

Hiába károsak, nem szabadulunk meg a GMO-któl, az Európai Bizottság ragaszkodik hozzájuk

ÖkoRoom
-
08:10

Továbbra is folytatja az élelmiszerként és takarmányként felhasznált GMO-k engedélyezését az Európai Bizottság, miközben az

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői"…

Interjú Lengyel Zsolttal, a Pannonia Bio Zrt. kereskedelmi igazgatójával

Agrotrend
-
07:48

Az agrárgépész végzettségű szakember eddigi pályafutásáról, az évente több mint egymillió tonna kukoricát feldolgozó Pannonia Bio tevékenységéről és terveiről, valamint az etalongyártás rejtelmeiről is beszélt.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink Covid19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia…

Megnyitotta kapuit a Tisza-tó legnagyobb tulipános kertje

Az országban mindössze öt TulipGarden várja látogatóit, ebből egy a Tisza-tónál, Abádszalóktól mintegy öt kilométerre.

Én kis kertem – Ha én meg tudtam csinálni, akkor Ti is!

Aszódi János egész életét végigkíséri a kertészkedés, a föld szeretete. Eddig talán csak a televízióból ismertük, most Én kis kertem c. könyvében a kertészt is megismerjük.

Összegyűltek a hazai aláírások a méhek megmentését célzó európai kezdeményezéshez

Összegyűlt kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége az Mti-vel hétfőn. Magyarország a…

Szükséghelyzet: augusztusig fújható gyökérpetrezselyem kultúrában a Select Super

Magro
-
06:37

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére határozatban engedélyezte a Select Super gyomirtó permetezőszer…

Négy százalékkal drágult a repce Európában

Agrofórum
-
06:32

Nem voltak túl nagy mozgások az agártermékek árjegyzésében, de Európában azért akadt egy kivétel, a csaknem 22 euróval dráguló repce. Chicagóban a búza kurzusa 0,1 százalékkal csökkent, de a kukorica 1,3 százalékkal, a szójabab…

Megszereztük a cselekvési tervet: így alakítja át az EU magyar agráriumot

Elkezdődött a biotermékek előállításának és fogyasztásának ösztönzése: az Európai Bizottság nemrég cselekvési tervet terjesztett elő az ökológiai termelés fejlesztése céljából. A stratégiát követve 2030-ra várhatóan az európai…

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok…

Aranyáron jelent meg a piacokon a magyar szamóca: ezért ennyire drága évről évre

A szamóca az egyetlen hazai gyümölcs, amelynek termőterülete az új évezredben idehaza számottevően növekedett. Míg a Ksh adatai szerint 2004-ben 600 hektáron termelték, addig a terület 2019-re 128 hektárral nagyobb lett. (Az…

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is…

Új jelenség: a járványnál is gyorsabban terjedő infodémia

Az információ még a vírusnál is gyorsabban terjed, köszönhetően a többnyire szűretlen közösségi hálózatoknak és alkalmazásoknak.

Meddig és hogyan növelhető a kukoricavetés sebessége? – Amerikai szakértők válaszolnak

Agrofórum
-
04:36

A vetés optimális idősávja igen keskeny, ezért alapvető fontosságú, hogy a művelet végrehajtása beleférjen. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? Lehet, hogy sokan nem vetnek 8 km/h-nál nagyobb sebességgel, de biztosan…

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért…

Képekben a mezőgazdaság – Növényvédelmi Fotópályázat 2020

A „Növényvédelmi fotópályázat” 2020-ban már harmadik alkalommal került meghirdetésre, és ezúttal is sok érdekes és látványos fényképfelvétel érkezett. Az alábbiakban a győztes felvételeket beküldő pályázók bemutatkozása olvasható.

Visszatekintés, avagy növényvédelmi kihívások 2020 – Napraforgó

Visszatekintve az elmúlt napraforgó-termesztési szezonra, először mindenkinek az juthat 
az eszébe, hogy nem volt könnyű év, az indulás kifejezetten rosszul alakult.

Toplista