Találatok: 48 hír

Félelmetes iramban olvad a grönlandi jég, a legdrasztikusabb forgatókönyv fenyeget

Az 1990-es évekhez képest hétszer gyorsabban olvad a jég Grönlandon, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legdrasztikusabb forgatókönyvét követve - derült ki a grönlandi jégveszteségről készült eddigi legátfogóbb tanulmányból, amelyet ötven nemzetközi szervezet 96 sarkkutatója állított össze.

Az űrszemét feltakarítására készül az Európai Űrügynökség

A világon elsőként akar űrmissziót indítani az Európai Űrügynökség (ESA) a világűrben hátrahagyott hulladékok begyűjtésére - jelentették be hétfőn az illetékesek.

Vészjósló gyorsasággal fogy az oxigén a világ óceánjaiból, négyszer annyi halálzóna van, mint ötven évvel ezelőtt

Rendkívüli iramban fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a halálzónák - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, amely a témában az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye.

Disznómajmokat állítottak elő Kínában, de egy hét után sajnos elpusztult mind

168 Óra Online
-
  19.12.07 13:24 Tudomány

Kínai tudósok profi laborkörülmények között újabb furcsa állatokat neveltek ki: malacokba juttattak majmoktól származó sejteket, így elkészülhettek a világ első, disznó-majom kimérái – írta a NewScientist tudományos lap nyomán a hvg.hu

Embert csak 2024-ben küldünk az űrbe, de két magyar műhold ma reggel már megérkezett

Az egy héttel ezelőtt műszaki okokból elhalasztott start után ezúttal sikeresen elindult pénteken, magyar idő szerint 9:22-kor az új-zélandi Mahia-félsziget csúcsán kialakított indítóállásról a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája, hogy a Running Out Of Fingers fantázianevű küldetéssel az űrbe juttasson egy kisebb japán műholdat…

Hat órán át állt a szíve, visszahozták az életbe a brit nőt

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

2018-ban 140 ezer ember halt meg kanyaró miatt a világon

Mintegy 140 ezren haltak meg tavaly világszerte kanyaróban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön ismertetett becslése szerint, főként ötévesnél fiatalabb gyerekek.

A klímaváltozás miatt nincs elég zsákmány, megszállták egy orosz város környékét az éhes jegesmedvék

Az elmúlt napokban elárasztották az éhes jegesmedvék az Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékét – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön. Több mint 50 kóborló jegesmedvét számoltak meg a csukcs-földi város térségében, ahol szokatlanul meleg idén a tél, és a közeli tengeri területeken nincs…

Egy kicsit javult a magyar diákok eredménye a PISA-teszten, de vannak nagyon riasztó jelek

168 Óra Online
-
  19.12.03 10:33 Tudomány

Minimálisan javult a magyar diákok teljesítménye a 2018-as PISA-teszten, de továbbra is minden területen az OECD-átlag alatti van – írja az Azonnali az erről szóló jelentés nyomán.

A jövő megérkezett és nem lesz szép, félelmetes iramban melegedik Németország

Riasztóan gyorsan és nagy mértékben melegedik Németország éghajlata, a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet - mondta a szövetségi kormány környezet- és természetvédelmi minisztere kedden Berlinben a klímaváltozás hatásait értékelő új jelentés bemutatóján.

Megdöbbentő méretű fekete lyukat fedeztek fel

A kutatókat is megdöbbentő méretű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben: a szakértők szerint olyan hatalmas, hogy nem is létezhetne a galaxisban. Az LB-1 jelű fekete lyuk 15 ezer fényévnyi távolságra van a Földtől, tömege 70-szer nagyobb a Napénál – áll a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányban.

Szijjártó Péter: Magyarország 2024-ben űrhajóst akar küldeni a világűrbe

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián Sevillában szerdán.  – Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a…

És akkor Mohács mellett 150 szarvas átrohant az úttesten

A hvg.hu hívja fel a figyelmet arra a november 23-án feltöltött YouTube-videóra, amelynek a tanúsága szerint nemrég egy 150 állatból álló szarvascsorda rohant át az úttesteen Mohács mellett. Szépek voltak.

Malajziában elpusztult az utolsó szumátrai orrszarvú

Rákban pusztult el a szumátrai orrszarvúk fajának utolsó ismert malajziai egyede, egy 25 éves nőstény - írta a BBC hírportálja.

Felszámolható-e az agresszió kultusza? - Interjú Haller József neurobiológussal

168 Óra Online
-
  19.11.11 19:00 Tudomány

Történelmi tapasztalat, hogy az agresszív emberek hírnévre számíthatnak. Szeretjük látni, hogy az egyik legyőzi a másikat, és ezt sok esetben magasztos eszmék sem igazolják. Nehéz kimutatni, hogy a médiában megjelenő erőszak és az agresszió között ok-okozati összefüggés lenne, és az is kérdéses, hogy a probléma társadalmi méretű-e –…