Találatok: 60 hír

Veszélyes inváziós faj terjed Magyarországon

168 Óra Online
-
  19.10.15 11:00 Tudomány

Egy új, veszélyes észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű egyre jelentősebb elterjedését vizsgálják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Debreceni Egyetem (DE) Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kart…

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját - jelentette be Juraszov Andrej Viktorovics, az Orosz Levéltári Ügynökség (Roszarchiv) helyettes vezetője, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság orosz…

Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Három közgazdász, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Magyarországon a szkizofrén betegek egyharmadát nem kezelik, pedig az időben történő felismerés és kezelés akár gyó…

168 Óra Online
-
  19.10.11 21:18 Tudomány

Talán ma a legtöbb stigmával és kirekesztéssel járó betegség. És talán a legtöbb téves információval körüllengett kórkép. Pedig időben felismerve sokak nemcsak élhető életet kaphatnak, de akár el is felejthetik, hogy valaha betegek voltak. Ez a szkizofrénia, amely Magyarországon a becslések szerint mintegy 85 ezer embert érint, de mintegy…

200 diót táraztak be maguknak a mókusok télire egy autó motorházába

168 Óra Online
-
  19.10.10 13:26 Tudomány

Furcsán kezdett viselkedni a pittsburghi Chris Persic családi autója, gyanús hangokat adott ki, az utastérben pedig égett szag terjengett.

Hárman megosztva kapják idén a kémiai Nobel-díjat a lítiumos akkumulátorok fejlesztéséért

John B Goodenough, M. Stanley Whittingham és Akira Yoshino nyerte megosztva a 2019-es kémiai Nobel-díjat – írja a Euronews.

Csillagászati kutatásokért egy amerikai-kanadai és két svájci kutató kapja a fizikai Nobel-díjat

A csillagászati kutatások terén elért úttörő eredményeiért egy kanadai-amerikai és két svájci tudós, James Peebles kozmológus, Michel Mayor asztrofizikus és Didier Queloz csillagász kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint. Idén a világegyetem szerkezetéről és történetéről szóló…

Először figyelték meg, hogy vaddisznók is használnak eszközöket

Egy fadarabot a szájába véve tisztított meg egy területet egy Cebu szigeti disznó, hogy fészket építsen a születendő malacainak. Ez az első alkalom, hogy vaddisznókat eszközhasználat közben sikerült megfigyelni – írja a National Geographic. 

Évtizedek óta nem volt ilyen meleg a szeptember a Földön

Európai klímakutatók adatai szerint az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy a Copernicus Climate Change Service (C3S) 1981-ben elkezdte rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.

Harmincegy év után újrakezdték a gyilkolást, 223 bálnát ejtettek el a japánok

168 Óra Online
-
  19.10.04 16:54 Tudomány

Kétszázhuszonhárom bálna elejtése után hazatért Japánba a halászflotta, amely az elmúlt három hónapban 31 éves szünet után először vett részt kereskedelmi célú halászatban. Főhajója, a Niszsin Maru pénteken futott be Simonoszeki kikötőjébe, a két támogató hajó, a Jusin Maru és a No. 3 Jusin Maru szintén hazatért.

Halálos vérmérgezést okozó baktériumot terjeszthetnek a mosógépek

168 Óra Online
-
  19.10.02 10:53 Tudomány

Gyógyszereknek ellenálló kórokozókat terjeszthetnek a mosógépek – állapították meg a Bonni Egyetem kutatói egy gyerekkórházban végzett kutatás után. Az intézményben a Klebsiella oxytoca nevű baktérium terjedt az újszülöttek között. A forrás egy szokványos mosógép volt, amelyben az újszülöttek ruhadarabjait mosták.

Zöldfolyosót építenek a kihalás fenyegette pumáknak Dél-Kaliforniában 87 millió dollárból

168 Óra Online
-
  19.09.29 09:11 Tudomány

2023-ra készülhet el az a Highway 101 dél-kaliforniai szakaszán átívelő híd, amely segíthet, hogy a Santa Monica-hegység pumáinak vándorlás közben ne kelljen átrohanniuk a tízsávos autópályán – írja a Positive News. Egy 2019-es felmérés szerint a pumák 50 éven belül kihalhatnak Dél-Kaliforniában, ha nem nő a genetikai…

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egyik hatalmas gleccserét

Összeomlás fenyegeti a Mont Blanc egy hatalmas gleccserét a hegy olasz oldalán, ezért az oda vezető két utat le kellett zárni - közölte a helyi hatóság kedd este.

Körülbelül hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta az észak-amerikai kontinensről

Az észak-amerikai kontinensről mintegy hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta, a teljes állomány mintegy 30 százaléka, az olyan mindennapos madaraknak, mint a veréb és a feketerigó is csökken a populációja - írták amerikai és kanadai kutatók a Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmányukban. – Megdöbbentő – közölte…