Találatok: 30 hír

Tényleg az érettségivel kezdődik a felnőtt élet? Tények és tévhitek!

A felnőtté válás rögös útján egyszer az életben mindenki végigmegy. Ez az út néhol sima, néhol göröngyös, tartogat buktatókat, miközben olyan élményekben lehet részünk, amikben soha többé az életünk során, mint első csók, első szerelem, első csalódás, első munkahely, első kereset és még sorolhatnánk. Bár sokan úgy gondolják, hogy a…

Rugalmasan kell kezelni az érettségit

A koronavírus-járvány immár harmadik hullámában számtalan kérdés merül fel az oktatással kapcsolatban. A műsorban szó esik többek között arról, hogy a diákok és pedagógusok hogyan viselik az újabb kihívásokat, és természetesen téma a talán legnehezebb helyzetben lévő tanulók, az idén érettségiző diákok helyzete is.

Nehezített pályán küzdhetnek az emelt szinten érettségizők

Népszava
-
 Tegnap 07:30Belföld

Változik a természettudományos tantárgyak követelményrendszere is, fizikából, kémiából, biológiából projektmunkára is lehetőség lesz.

A 2023/2024-es tanévben már állami érettségi

Magyar Szó
-
 Tegnap 07:03Határtalan

Branko Ružić oktatásügyi miniszter a közelmúltban létrehozott egy bizottságot, amelynek feladata az állami érettségi bevezetésével kapcsolatos tevékenységek felügyelete. 

Változnak az érettségik: kreativitás, problémamegoldás, projektmunkák

Veol
-
 Tegnap 07:00Kultúra

Két év múlva, 2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei, nagyobb szerepet kap a tanulói kreativitás, problémamegoldó készség.

Túlságosan felértékelné a lexikális tudást az új érettségi a Történelemtanárok Egylete szerint

Korábban a Magyartanárok Egyesülete is hasonló kritikákat fogalmazott meg a 2023/24-es tanévtől bevezetendő érettségivel kapcsolatban.

Érettségi: elfogadhatatlannak tartja a tervezett változtatásokat a Történelemtanárok Egyesülete

Elvárják, hogy munkaanyag szinten történjen meg a koncepció szakmai vitája, majd azt követően a szakma széles köre által elfogadható, korszerű anyag kidolgozása.

Olyat is kérhetnek a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben állítja a Történelemtanárok Egylete

Sőt, a módosításról sem egyeztettek a Történelemtanárok Egyletével. Az érettségi vizsga tematikája nagyobb hangsúlyt helyez a lexikális tudásra, emiatt gondolkodtató és forrásokat elemző oktatás háttérbe kerül. 

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Elfogadhatatlannak tartja a Történelemtanárok Egylete az érettségi vizsga tervezett változtatását. A módosításról velük nem is egyeztettek. Egy vasárnap kiadott közleményben vették sorra a kifogásaikat.

50 ponttal kevesebb: nem mindig jár pluszpont az emelt szintű érettségiért

Fontos, hogy nem mindenkinek jelent automatikusan plusz pontot az emelt szintű érettségi. Ezeknek a feltételeknek kell megfelelnetek, hogy megkaphassátok az 50 pontot.

Történelem érettségi: azt is számon kérik majd, ami a kerettantervben és a történelemkönyvekben sincs benne?

Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke szerint az új, 2024-től érvényes történelem érettségi vizsgakövetelmény nagyon sok plusz fogalmat, évszámot, adatot kér számon az emelt szinten érettségizőktől. Ez az egész négy éves gimnáziumi oktatás folyamatát befolyásolja. Ráadásul az emelt szintű érettségin plusz olyan adatok…

Előre elkészített projektmunkáját is megvédheti majd az érettségiző

Magyar Nemzet
-
 21.02.27 06:55Belföld

Az önállóság és kreativitás jegyében a diákok néhány tárgyból saját kutatás alapján összeállított projektmunkát is választhatnak, amit meg kell védeni.

Tudtok annyit biológiából, mint egy érettségiző? Teszteljétek magatokat

Eduline
-
 21.02.27 06:39Színes

Mennyit tudtok biológiából? Tegyétek próbára tudásotok ezzel a kvízzel.