Alkotmánysértő az Orbán-kormány törvénytervezete az MTA feldarabolásáról

168 Óra Online
-
  19.05.29 10:43 Belföld

Sérti az Alaptörvényt az a törvénytervezet, amely napvilágra került a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról. A tervezet ugyanis kártalanítás és szerződés nélkül határozatlan időre vagyonának ingyenes használatba adására kötelezi az MTA-t – derül ki az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa állásfoglalásából.

5 kapcsolódó hír

MTA a kormánynak: nem erről volt szó

24.hu
-
  19.05.29 11:30 Tudomány

A kormány által javasolt törvénymódosítások nem felelnek meg az akadémia és a minisztérium közt létrejött megállapodásoknak.

Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa: Veszélyeztetik a kutatás és a tudomány szabadságát

Mandiner
-
  19.05.29 12:45 Vélemény

A javasolt törvénymódosítások nem biztosítják a kutatóhálózat jövőbeli alapfinanszírozását, alapfinanszírozás nélkül pedig a kutatóintézetek tudományos működése ellehetetlenül.

Csaknem egyhangúlag tiltakoznak az akadémiai kutatóhelyek vezetői a kormány javaslata ellen

444.hu
-
  19.05.29 08:48 Külföld

A javasolt törvénycsomag, mint írják, "nem felel meg" az MTA és a Minisztérium közti tárgyalásokon elfogadott megállapodásnak, de még a sokszor hivatkozott német modellnek sem.

Alkotmányt sértene az Akadémia államosítása

Propeller
-
  19.05.29 10:34 Belföld

A kormány MTA-s kutatóintézeti államosításról szóló előterjesztése sérti az Alaptörvényt több helyen is, mondja ki a Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa állásfoglalása, és eltér a tárgyalásokon kidolgozott kompromisszumos javaslattól. Kedden napvilágra került a kormány jogszabálytervezete az MTA kutatóintézeti átalakításáról. Ebből az…

Teljes politikai irányítástól tartanak a kutatók

Index
-
  19.05.29 09:10 Tudomány

Palkovics terve alkotmányellenes, sérti a tulajdonhoz való jogot, semmi köze a német modellhez - írják a kutatóintézetek vezetői.