Alkotmánybíróság hírek

Közélet › Alkotmánybíróság

Előzetes letartóztatásba helyezhetik az Állami Tartalékalap volt elnökét

20.04.22 13:21

Az SZK Alkotmánybírósága szerdán jóváhagyta, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék Kajetán K.-t, az Állami Tartalékalap volt elnökét. A taláros testülethez a főügyész fordult ebben az ügyben – tájékoztatott Ivan Fiačan, az alkotmánybíróság elnöke. A…

Lengyel alkotmánybíróság: A legfelsőbb bíróság nem vizsgálhatja felül a bírói kinevezéseket

20.04.21 21:07

A lengyel alkotmány felette áll az Európai Bíróság ítéleteinek, mely utóbbiak – ellentétben az Európai Unió alapszerződésével – nem részei az uniós jognak.

EUB: Fel kell függeszteni a lengyel bírák fegyelmezését

20.04.08 17:21

Lengyelországnak haladéktalanul fel kell függesztenie a legfelsőbb bíróság bírókkal szembeni fegyelmi eljárásra vonatkozó jogkörét, mivel az nem tekinthető függetlennek, ez pedig sérti az uniós jogot.

Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a 13. nyugdíj kapcsán

20.04.03 19:10

Zuzana Čaputová államfő pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult a szociális biztosításról szóló törvénymódosítás miatt, amely elrendeli a 13. nyugdíj bevezetését. Ezt a lépését már március 11-én, a törvény aláírásakor bejelentette. „Az államfő a…

Harabin panaszbeadványa „elbukott” az alkotmánybíróságon

20.04.02 18:49

Az Szk Alkotmánybírósága csütörtökön „nyilvánvalóan alaptalannak” titulálta Štefan Harabin korábbi államfő-jelölt panaszbeadványát, amellyel a 2019. márciusi elnökválasztás eredményét támadta meg. A taláros testület elutasította a beadványt,…

Varga Judit: Demokratikus a védekezésről szóló törvény

20.03.31 09:41

Az igazságügyi miniszter az ARD országos közszolgálati televíziónak arról beszélt: a parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, ami "egyedülálló Európában".

A(z) "Alkotmánybíróság" oldalunk a könnyebb áttekinthetőség érdekében nem tartalmaz minden hírt csak azokat, melyekről több forrás is írt. A részletes keresésért kattints ide:
Keresés

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó témák

Közélet

A főváros visszaépíti a saját intézményeiben a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogait

Kedden a parlament fideszes többsége elvette a könyvtárosok és közgyűjteményi dolgozók közalkalmazotti státuszát, a szakszervezet alkotmánybírósághoz fordult.

Közélet

A főügyészt nyilvános szavazáson választhatják

A főügyész pozícióra nemcsak ügyészek jelentkezhetnek, más intézményekből is javasolhatnak jelölteket az egyes képviselők, akiknek nyilvános meghallgatáson kell részt venniük a szlovák parlament alkotmányjogi bizottsága előtt - ezt…

Közélet

Elutasította a román legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea felülvizsgálati kérelmét

Börtönben marad Liviu Dragnea, a bukaresti parlament volt házelnöke, a Szociáldemokrata Párt (Psd) korábbi elnöke, miután a román legfelsőbb bíróság hétfőn jogerősen elutasította újabb felülvizsgálati kérelmét.

Közélet

Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzékiek a gépjárműadó elvonása miatt

Alaptörvénybe ütközőnek tartják a beadvány aláírói, hogy a kormány jelentős források elvonásával lehetetlenné teszi az önkormányzatok munkáját, éppen a járványveszély idején.

 

Kategória ajánló