Tudományos hírek

Guruló hordó a járdán – a jövő csomagszállítója?

Bár már dolgoznak az Amazonnál és a Google-nél a repülő drónos csomagszállításon, egy újabb komoly támadásra készülnek a robotok – átvennék az uralmat a járdákon – írta a the Economist.

Kutatható családi tragédiák

Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével „Elhurcolva, távol a hazától” címmel jelentetett meg adatbázist a Katonák a…

Rákot és meddőséget okozhatnak a hamis növényvédő szerek

A hamisított növényvédő szereknek súlyos egészségkárosító hatásuk lehet az emberi szervezetre, olyan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket is tartalmazhatnak, amelyek rákkeltő vagy ivarsejt-károsító…

Átlátszó fa helyettesítheti az ablakokat

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.

Hazánkban mintegy 700 ezren küzdenek ritka betegséggel

Nehéz felismerni őket, általában súlyosak, és többségük genetikai rendellenességből származik.

Sokkal többet tehetsz a klímaváltozás ellen, mint gondolnád

Player 08:20

Kevesen tudnak egy ilyen fontos témáról ilyen szórakoztatóan beszélni, de az USA volt alelnöke ilyen.

Kétfunkciós vírus

Génállományunkba seregnyi retrovírus épült be az idők során; ezek némelyike még ma is képes fehérjék képződését beindítani.

Az ipar befékezésével védekezik a szmog ellen Kína

Visszafognák az acél- és alumíniumgyárak üvegházgáz-kibocsátását, betiltanák a szénszállítást a legnagyobb kikötőben, továbbá bezárnának számos műtrágya- és gyógyszergyárat Kínában, hogy csökkentsék az elviselhetetlen szmogot.

A sárkánygyíkok vérében lehet a baktériumok elleni szuperfegyver

A komodói varánuszok vérében olyan anyagokat találtak, melyekkel leküzdhetnénk az antibiotikum-ellenállást.

Környezetvédelmi matricarendszert vezetnének be a romániai autókra

Németországi mintára a román kormány is környezetvédelmi matrica-rendszert vezetne be a nagyvárosokban, ezzel helyettesítve a gépjárművek után eddig fizetett, február elsejével eltörölt környezetszennyezési díjat - közölte a Profit.ro portál…

Tudja, mi a XXI. század legnagyobb kihívása?

Agroinform 13:59

A természetvédelmi szakemberek körében közismert, hogy a biológiai sokféleség vagy biodiverzitás megőrzése, a fajok kipusztulásának megelőzése, az élőhelyek megtartása a XXI. század egyik legnagyobb globális kihívása.

Atomkatasztrófa lehetett Európában?

888 12:28

Az elmúlt időszak legtitokzatosabb atomkatasztrófájáról szinte semmilyen hír nem érkezett.

Valódi vagy megrendezett a londoni biciklis lány videója?

A felvételen azt láthatjuk, egy biciklis lány nem hagyja annyiban, hogy beszólnak neki egy furgonból. A videó villámgyorsan terjedt a sajtóban, anélkül, hogy a lapok ellenőrizték volna.

Csalók küldenek értesítéseket a NAV nevében

Illetéktelenek küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket abban a reményben, hogy bizalmas ügyféladatokat szerezzenek meg - figyelmeztet az adóhatóság.

Orbán Gyárfás Tamás társaságában fogadta a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezetőjét

Fotó:  Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTIIgaz, a Miniszterelnöki Sajtóiroda fotóján Gyárfás pont nem felismerhető (háttal), csak Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési…

Toplista