Találatok: 79 hír

Vidéki turnéra indul Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra

Prae  Ma 14:00 Film 

Öt vidéki városban, Mosonmagyaróváron, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron és Nagykanizsán ad koncertet Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra áprilisban.

Humorba oltott irodalom

Prae  Ma 13:46 Kultúra 

Mind látogatottság, mind programok tekintetében a 24. Nemzetközi Könyvfesztivál csúcspontja a szombat volt. Nem csak azért, mert a Fesztivál díszvendége, Orhan Pamuk dedikált a B épületben, illetve több neves szerző is tiszteletét tette, hanem azért is, mert az irodalom szerelmesei számára az írók tolmácsolták a legújabb kiadások egy-egy…

Megtalálni a hidat múlt és jelen között

Prae  Ma 13:14 Kultúra 

Tisza Kata tíz év hallgatás után most új kötettel törte meg a csendet, mely Akik nem sírnak rendesen címmel jelent meg a Scolar Kiadónál. Az anno nagyon fiatalon rendkívüli sikereket elért írónőre teltház várt a Nemzetközi Könyvfesztiválon, méghozzá olyan, hogy a nézőtéren már egy tűt se lehetett volna leejteni. A szerzőt Babiczky Tibor költő, szer

Megsebezni a könyvet

Prae  Ma 12:47 Kultúra 

Az idén útjára indult Líracsúcs nevű költészeti stand színes programjain számos fiatal, kortárs költővel találkozhatott a nagyérdemű. Szombat este Valuska László beszélgetett a 15 évi hallgatásból visszatért Peer Krisztiánnal, akinek 42 című kötete két hete jelent meg a Jelenkor Kiadónál.

Kísérlet egy életmű megragadására

Prae  Ma 10:58 Kultúra 

Nagyszabású volt A túlélő árnyéka című kiállítás 2015 végén a Nemzeti Galériában, amely El Kazovszkij művészete előtt tisztelgett. A kiállításhoz mostanra elkészült a katalógus is, amely nemcsak tanulmányokat és reprodukciókat, hanem enteriőrfotókat is tartalmaz.

Generációs vagy alkati kérdés a közéleti szerepvállalás?

Prae  Ma 10:33 Kultúra 

Jóízű generációzás a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – Babiczky Tibor három elsőkötetes költővel, Ferencz Mónikával, Zilahi Annával és Láng Orsolyával beszélget, a fesztiválon belüli fesztivál, a Líracsúcs szombat délutáni programján, nekem meg fogalmam sincs, melyik generációhoz tartozom.

Minden gyerek olvasónak születik

Prae  Ma 10:16 Kultúra 

A 24. Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján a Pagony Kiadó kerekasztalbeszélgetést tartott, melynek fő témája az volt, hogy kiből és hogyan is válik olvasó, mit kell adni egy gyerek kezébe ahhoz, hogy felnőtt korában is rendszeresen forgassa a könyveket.

Könyvfesztivál - A Virágok című regényét mutatta be Afonso Cruz portugál író

Prae  Tegnap 20:47 Film 

Először jelent meg magyarul Afonso Cruz Virágok című regénye a Typotex Kiadó gondozásában, a kötetet a portugál szerző jelenlétében mutatták be szombaton a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Könyvfesztivál - Boualem Sansal: az arab tavasz nem a demokráciáról szólt

Prae  Tegnap 20:33 Film  9 hír a témában

Egy teokratikus rezsim által irányított világot fest le 2084 - A világ vége című könyvében Boualem Sansal; az algériai író számos díjjal kitüntetett, legfrissebb regényét a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó.

Könyvfesztivál - Bemutatták Jussi Valtonen Finlandia-díjas regényét

Prae  Tegnap 20:27 Film 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg Jussi Valtonen finn író és pszichológus Finlandia-díjas Nem tudják, mit cselekszenek című, súlyos társadalomkritikát megfogalmazó regénye.

Könyvfesztivál - Brenzovics László: Kisszelmenc története a kárpátaljai magyarság múltjának fontos része

Prae  Tegnap 20:21 Film 

A kárpátaljai magyarság 20. századi történetének egyik legfontosabb összefoglalójaként beszélt Zelei Miklós A kettézárt falu című munkájáról a mű harmadik, javított, bővített kiadásának szombati bemutatóján Brenzovics László.

Könyvfesztivál - Man Booker-díjra jelölt regényét mutatta be David Szalay

Prae  Tegnap 20:17 Film 

Minden, ami férfi című, 2016-ban Man Booker-díjra jelölt regényét mutatta be a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton David Szalay magyar származású kanadai-brit író.

Kárpát-medencei középiskolás diákírókat, diákköltőket díjaztak Sárváron

Prae  Tegnap 20:13 Film  Vas Pályázatok

Átadták 40. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat díjait Sárváron - tájékoztatta az MTI-t szombaton Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, író, az Írók Szakszervezetének és az Írók Alapítványának vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Könyvfesztivál - Pawel Lisicki: öngyilkosságot követ el a Nyugat az iszlám térnyerése kapcsán

Prae  Tegnap 20:11 Film  9 hír a témában

Pawel Lisicki lengyel újságíró, szerkesztő szerint öngyilkosságot követ el a Nyugat, ha nem változtat az iszlámmal kapcsolatos magatartásán; a szerző erről szombaton beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, magyarul most, A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című megjelent kötetének bemutatóján.

Nemcsak marhacsontból készült édes sütemény

Prae  Tegnap 18:08 Kultúra 

A rendkívül szórakoztatónak ígérkező, igen vegyes műfajú (misztikus-gasztro-pornográf thriller) regény, a Múmiamalom nemcsak az, aminek látszik. A testi élvezeteket szellemi kalandozások egészítik ki. Annak ellenére jelenkori, hogy 1866-ban játszódik.