Találatok: 46 hír

Fábri Zoltán első sikerfilmjét többször is „politikailag helyesebbre” íratták át

Múlt-kor
-
  Tegnap 17:48 Kultúra 

Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező 23 éve, 1994. augusztus 23-án hunyt el Budapesten. A modern magyar filmet a Körhinta révén ő ismertette meg a világgal.

Titkos záradékban osztotta fel fél Európát Hitler és Sztálin

Múlt-kor
-
  Tegnap 15:21 Kultúra 

78 éve, 1939. augusztus 23-án írta alá Moszkvában Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter a szovjet-német megnemtámadási szerződést, melynek titkos záradéka évtizedekre meghatározta Kelet-Európa sorsát.

Magyar reformátorokra emlékeznek Wittenbergben

Múlt-kor
-
  Tegnap 15:09 Kultúra  Balog Zoltán

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett négynapos németországi programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke nyitja meg csütörtökön.

Egy alkalommal halálra is ítélték a magyar nyelvet megújító Kazinczy Ferencet

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:57 Kultúra 

186 éve, 1831. augusztus 23-án hunyt el Kazinczy Ferenc költő, író, műfordító, irodalomszervező, a magyar nyelvújítási mozgalom vezéralakja. Fő törekvése továbbra is a magyar nyelv megújítása, gazdagítása, a költői stílus fejlesztése volt.

„Patkányháború a romok között” – mindkét félnek kulcsfontosságú volt a sztálingrádi csata

Múlt-kor
-
  Tegnap 12:46 Kultúra 

Stratégiai hibát követetett el a német hadvezetés azzal, hogy éppen 75 éve a Luftwaffe, vagyis a német légierő elkezdte bombázni Sztálingrádot, mert romokat könnyebb védeni, mint egy ép várost - jelentette ki a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Más történelmi szereplők képében „születnek újjá” az Ukrajnában eltávolított Lenin-szobrok

Múlt-kor
-
  Tegnap 11:54 Kultúra  Ukrajna

Miközben a kommunista múlttal való szakítás jegyében szűk két év alatt Ukrajna-szerte elbontották a közterületeken gyakorlatilag az összes Lenin-szobrot, addig fel-feltűnnek az ország különböző pontjain olyan új képzőművészeti alkotások, amelyek más történelmi személyiségeket ábrázolnak, ám mégis kísértetiesen hasonlítanak a kommunista…

Térképészekről, idegenlégiósokról és '48-as honvédtábornokról is hallhatunk idén Érden

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:45 Kultúra 

2017. szeptember 7-én Terra Incognita – Fehér foltok a tudománytörténet műhelyéből címmel immár 10. alkalommal tartja meg idén hagyományos konferenciáját a Földrajzi Múzeum Érden. A konferencia programja alább olvasható.

A totalitárius diktatúrák áldozataira emlékeznek ma Budapesten

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:44 Kultúra  Emmi Rétvári Bence

Az 1939. évi Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulója alkalmából ma tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. A fővárosban emlékmenetet rendeznek, amely a Kossuth tértől indul, első állomása a Cipők a Duna-parton emlékmű, majd a résztvevők a Terror Háza Múzeumhoz mennek.

Színezett képek a sztálingrádi csatáról

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:39 Kultúra 

Hetvenöt évvel ezelőtt zajlott a történelem valaha volt egyik legvéresebb, a második világháború menetét nagymértékben befolyásoló sztálingrádi csata. Színezett fotók segítségével idézzük fel a hónapokon át tartó ütközetet.

„Az angol beteg” egy magyar származású törzset is felfedezett afrikai útjai során

Múlt-kor
-
  17.08.22 18:32 Kultúra 

122 éve, 1895. augusztus 22-én született Almásy László Ede felfedező, Afrika-kutató. Kalandos élete ihlette Michael Ondaatje 1992-ben megjelent Az angol beteg című regényét, amelyből 1996-ban minden idők egyik legsikeresebb, kilenc Oscar-díjjal jutalmazott brit filmje készült.

Horthy nagy hibát követett el Sztójay Döme miniszterelnöki kinevezésével

Múlt-kor
-
  17.08.22 15:36 Kultúra 

71 éve, 1946. augusztus 22-én végezték ki Sztójay Dömét, aki Magyarország 1944. március 19-i megszállása után lett miniszterelnök. Sztójay, aki 1944. március 22-től állt a kormány élén, s a külügyminisztériumot is vezette, a megszállókat szolgálta ki.

A Tudor-dinasztiában egyesült végül a Yorkok fehér és a Lancasterek vörös rózsája

Múlt-kor
-
  17.08.22 15:15 Kultúra 

532 éve, 1485. augusztus 22-én zajlott le Angliában a Rózsák Háborújának véget vető bosworthi csata. A csatában életét vesztette III. Richárd is, ő volt az utolsó angol király, aki ütközetben esett el. A trónra legyőzője, a Tudor dinasztiát megalapító VII. Henrik lépett, az ő utódai 116 évig uralkodtak Anglia és Wales felett.

II. József fontos szöget ütött a jobbágyság intézményének koporsójába

Múlt-kor
-
  17.08.22 13:39 Kultúra 

232 éve, 1785. augusztus 22-én írta alá II. József rendeletét az örökös jobbágyság megszüntetéséről. Ez megszüntette a jobbágy elnevezést, a jobbágyok ezután földesuruk engedélye nélkül költözhettek, házasodhattak, szabadon tanulhattak mesterséget és járhattak iskolába.

Ki ette meg a Napot? – így magyarázták az ősi kultúrák a napfogyatkozást

Múlt-kor
-
  17.08.22 12:52 Kultúra  USA Napfogyatkozás

Azon csillagászati jelenség, amely során égi kísérőnk teljesen eltakarja előlünk a Napot az egész történelem folyamán lenyűgöző, ám annál ijesztőbb esemény volt. A tegnapi, az USA középső államaiban látható napfogyatkozás apropóján öt ősi magyarázatot mutatunk be a különleges égi tüneményre.

„A nap, amikor sírt a bohóc” – bemutathatják Jerry Lewis elveszett holokausztdrámáját

Múlt-kor
-
  17.08.22 12:08 Kultúra  Elhunyt Holokauszt

A legendás amerikai komikus, Jerry Lewis hétvégén bekövetkezett halála után máris sokan találgatják, hogy vajon előkerül-e “elveszett” filmje, egy soha be nem mutatott holokausztdráma.