Találatok: 41 hír

A legendás szórakozóhely, ahol bármi megtörténhetett

Múlt-kor
-
  Ma 17:45 Kultúra 

A Studio 54 neve eggyé vált a csillogással és a féktelen szórakozással a hetvenes évek végén. A legendás New York-i helyen az 54. utca 254-es száma alatt Manhattanben a kiválasztottak együtt mulathattak a legnagyobb hírességekkel. A Studio 54 az AIDS előtti világ utolsó ragyogó pillanatait testesítette meg.

Einsteinnek fogalma sem volt róla, hogy szeretője a szovjeteknek kémkedhetett

Múlt-kor
-
  Ma 17:03 Kultúra 

Albert Einstein vitathatatlanul zseni volt, ám amikor a kapcsolatokról volt szó, ugyanolyan problémákkal találta szembe magát, mint bármelyikünk. Egy nem sokkal halála előtt legközelebbi barátja, Michele Besso családjához küldött levélben a fizikus szívbemarkoló sorokban ecsetelte házasságai kudarcát, valamint kifejtette, mennyire ritka az „éles…

A romániai falvak felét felszámolta volna Nicolae Ceausescu

Huszonkilenc éve, 1988. június 27-én zajlott Budapesten a román falurombolás elleni tiltakozásul tartott tüntetés. 1988. április 29-én Nicolae Ceausescu államfő, a Román Kommunista Párt (RKP) főtitkára az RKP KP Politikai Végrehajtó Bizottságának ülésén bejelentette, hogy az országban 2000-ig végrehajtják az ún. településszisztematizálási…

Hátborzongató „tömegsírt” tártak fel Hódmezővásárhelynél

Különleges „tömegsír” nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén - a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek.

Mini Pompejire bukkantak Rómában

Múlt-kor
-
  Ma 10:24 Kultúra  Metró Cica

Mini Pompejit fedeztek fel Róma harmadik metróvonalának ásatásakor: egy római korból származó, tűzeset miatt részben elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő bútorokkal és háziállatok csontvázaival együtt.

Saját társai gyilkolták meg az Inka Birodalmat meghódító Pizarrót

Múlt-kor
-
  Ma 08:51 Kultúra 

Négyszázhetvenhat éve, 1541. június 26-án gyilkolták meg limai palotájában Francisco Pizarrót, az Inka Birodalom meghódítóját. Pizarro 1535-ben alapította meg Limát, később ezt nevezte élete legnagyobb tettének.

Sztálint tartják a világtörténelem legkiemelkedőbb személyiségének az oroszok

Múlt-kor
-
  Tegnap 18:06 Kultúra  Vlagyimir Putyin

Joszif Sztálint nevezték meg a világtörténelem legjelentősebb személyiségeként az oroszok, akit megítélésük szerint holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követ a fontossági sorrendben - derült ki Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.

Elrendelték Salvador Dalí exhumálását egy apasági vizsgálathoz

Múlt-kor
-
  Tegnap 17:54 Kultúra  Bíróság Madrid

Elrendelte Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz hétfőn egy madridi bíróság. Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő állítja, hogy az apja.

Valójában két kelet-európai követte el a Hasfelmetsző-gyilkosságokat?

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:48 Kultúra 

Aligha lehet bárkinek is szemrehányást tenni azért, ha minimum kétkedve fogadja a sokadik olyan elméletet, amely a Hasfelmetsző-sztori megoldásának ígéretével kecsegtet. Bizonyára sokan vannak, akik úgy vélik, közel 130 évvel a merényletek után már csak igen csekély esély van az igazság kiderítésére. Ha azonban valakit érdekel a történelem…

Az 1930-as években „gyalogosfogóval” próbálták meg csökkenteni a halálos baleseteket

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:08 Kultúra 

Amióta Bridget Driscoll londoni gyalogos 1896-ban elsőként szenvedett halálos közlekedési balesetet egy automobillal történő ütközés következtében, a különféle autóipari és egyéb vállalatok szakemberei azon kezdtek el gondolkodni, miként lehetne csökkenteni a halálos balesetek kockázatát. Számos, forradalminak végül távolról sem nevezhető…

Bocskai jogara után újabb aranykincsek érkeznek Debrecenbe

Bocskai István fejedelmi botja után további értékes arany- és ezüstkincsek érkeznek a debreceni Déri Múzeumba a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumból – jelentette be a cívisváros polgármestere pénteken a Déri Múzeumban, amikor a Magyar Református Egyház ünnepi zsinatára érkezett egyházi személyiségeknek bemutatta az ereklyét.

Zalka Máté ajánlásával lépett be a kommunista pártba a világhírű magyar-francia fotós

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:38 Kultúra 

Tíz éve, 2007. június 26-án halt meg Lucien Hervé magyar-francia fotóművész, a modern építészet, elsősorban Le Corbusier épületeinek fotósa. Fotóin újraértelmezte, szinte újraalkotta az építészeti alkotásokat, a fényt és árnyékot önálló elemként alkalmazta, sokszor keltett ezzel absztrakt, geometrikus hatást. 

Fáradhatatlanul kutatta a csend világának titkait Cousteau kapitány

1997. június 25-én halt meg a francia Jacques-Yves Cousteau, aki egész életét a tengerek titkai felderítésének, az óceánok védelmének szentelte, filmjein és könyvein nemzedékek nőttek fel. A csapások és kudarcok nem törték meg, pedig utódjának tekintett kisebbik fia, Philippe repülőszerencsétlenségben halt meg, párizsi…

Két férjes asszonyt is elszeretett Karinthy Frigyes

Százharminc éve, 1887. június 25-én született a múlt századi magyar irodalom egyik legeredetibb alakja, Karinthy Frigyes író, költő, humorista. Születésnapját a magyar humor napjaként ünnepeljük, ekkor ítélik oda a humoros műfaj terén nyújtott kimagasló teljesítményért a Karinthy-gyűrűt.

Cukorbaj következtében levágott nagylábujj miatt készítették a 3 ezer éves protézist

Múlt-kor
-
  17.06.23 14:06 Kultúra 

A Bázeli Egyetem egyiptológusai más szakértők segítségével újra megvizsgálták a világ legrégebbi ismert, közel 3 ezer éves protézisét, egy fából készült nagylábujjat. A protézisre a thébai nekropolisztól nem messze található Sejh Abd el-Kurna-i rejtekhely egyik női sírjában bukkantak rá még 2000-ben. A területet jelenleg a legmodernebb…