Találatok: 35 hír

A „magyar Gestapo” későbbi vezetője „vette kezelésbe” a 30-as években Robert Capát

Múlt-kor
-
  Ma 15:21 Kultúra 

Vérbeli pesti vagányként kezdte, Trockij tette ismertté, nevéhez fűződik a történelem egyik legvitatottabb fényképe, és még Ingrid Bergmant is a szeretői között tudhatta. Ötvennhárom éve, 1954. május 25-én halt meg Robert Capa, a történelem talán legismertebb fotósa.

Összekötözött végtagú, „táncoló” csontvázra bukkantak az orosz Távol-Keleten

Múlt-kor
-
  Ma 13:07 Kultúra 

VII-IX. században élt, 30 év alatti férfi különleges csontvázára leltek egy kelet-oroszországi középkori temetőben. A szakértőket meglepte, hogy a csontmaradványok úgy néztek ki, mintha – az általuk Mihailnak elnevezett – elhunyt éppen táncot járna.

Az utolsó pillanatban vonták vissza a 20 évesen málenkij robotra hurcolt fiatal halálbüntetését

Múlt-kor
-
  Ma 12:10 Kultúra  Debrecen

Hat és fél év a Gulágon címmel jelent meg Barna Attila debreceni újságíró könyve Rizák István egykori elhurcolt visszaemlékezéseiből; a könyvet a 86 éves Rizák István jelenlétében mutatták be szerdán a debreceni Svetits Katolikus Intézetben.

Elhunyt Sztálin egyik unokája, Alekszandr Burdonszkij orosz színházigazgató

Élete 76. évében rákbetegségben elhunyt Alekszandr Burdonszkij orosz színházigazgató, Sztálin egyik unokája. Az 1941-ben született Burdonszkij korábban úgy nyilatkozott, kevés köze volt Sztálinhoz annak 1953-ban bekövetkezett halála előtt. Mint mondta, senkinek nem kíván olyan gyermekkort, mint amilyen neki volt és meg kellett változtatnia a…

Európa-hírű mérnök volt, de a politikában nem érhetett apja nyomdokaiba Kossuth Ferenc

Múlt-kor
-
  Ma 08:54 Kultúra 

Százhárom éve, 1914. május 25-én halt meg Kossuth Ferenc mérnök, miniszter, a szabadságharcot vezető Kossuth Lajos fia. A magyar közvélemény nagy reményeket fűzött hozzá, amikor a 19. század végén, Európa-szerte elismert mérnökként hazaköltözött, de csalódnia kellett: a politikában nem bizonyult apja méltó utódának, csak egy nagy név…

A vikingek akár a szemükben rejlő polarizációs iránytűvel is navigálhattak

Múlt-kor
-
  Tegnap 16:02 Kultúra  NAV

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratórium kutatói a Royal Society Open Science-ben közölték eredményüket, miszerint a viking hajósok Atlanti-óceáni útjaik során akár a szemükben rejlő polarizációs iránytűvel is navigálhattak.

Chicago gengsztereinek búvóhelyeit jelölő, 1927-es térkép egy magyar negyedet is mutat

Múlt-kor
-
  Tegnap 14:09 Kultúra 

Az 1920-as években a Michigan-tóparti nagyváros számos gengszter, tolvaj, erőszakos zsaroló rejtekhelyének, titkos klubhelyiségének adott otthont. Egy korabeli bátor helyi szociológus összegezte és egy kézzel rajzolt térképen ábrázolta az 1923 és 1926 közötti gyűjtéséből származó több mint 1300 búvóhelyet.

Miért terjedt el a keresztény középkori Európában a buddhizmus számos eleme?

Múlt-kor
-
  Tegnap 13:06 Kultúra 

A középkori világirodalom egyik legtöbbet fordított műve, a Barlaam és Joszaphát-legenda (Barlám és Jozafát-legenda) vallások közti vándorlásának és átalakulásának történetét dolgozza fel új kötetében Simon Róbert orientalista, vallástörténész.

„Ugyanúgy felkészültünk a halálra, mint a férfiak” – a Közel-Kelet amazonjai

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:47 Kultúra 

„Úgy gyakorlatozunk, mint a férfiak, úgy harcolunk, mint a férfiak, és ugyanúgy felkészültünk a halálra, mint a férfiak” – jelentette ki egy alkalommal Nahida Ahmad Rashid, az iraki kurd hadsereg női ezredének vezetője. Az Iszlám Állam ellen harcoló, a nyugati sajtó rokonszenvét maradéktalanul élvező női alakulatok jelentős szerepet játszanak a dzs

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket Veszprémben

Múlt-kor
-
  Tegnap 10:03 Kultúra  Veszprém

Több mint hatezer éves település maradványait őrző ásatás területén idézik meg az elődök életét, emellett múltba tekintő gasztronómiai bemutató és gyermekprogramok is várják a látogatókat pénteken, a régészet napján Veszprémben - közölte a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Náci koncentrációs táborban ért véget az olasz királyi hercegnő élete

Múlt-kor
-
  Tegnap 08:36 Kultúra 

A második világháború alatt a királyi származás nem jelentette automatikusan azt, hogy ennek révén el lehet kerülni a letartóztatást, deportálást, munka- vagy megsemmisítő táborba történő elhurcolást. Mafalda olasz hercegnőt előkelő származása ellenére deportálták Buchenwaldba, ahonnan már nem is tért vissza. 

Az öt legrövidebb ideig hivatalban lévő amerikai elnök

Múlt-kor
-
  17.05.23 17:17 Kultúra 

A fogadóirodák egyre valószínűbbnek tartják, hogy a januárban beiktatott Donald Trump amerikai elnök nem tölti ki négyéves mandátumát. Az egyik, politikai eseményekkel kapcsolatos fogadási oldalon 24-26%-ra árazták annak az esélyét, hogy Trump ellen még az idén felelősségre vonási eljárás (impeachment) kezdődik. A talán nem teljesen…

Formailag szinte mindvégig parlamenti kisebbségben kormányzott az Antall-kabinet

Múlt-kor
-
  17.05.23 15:23 Kultúra 

Huszonhét éve, 1990. május 23-án választotta meg miniszterelnökké az első szabad, többpárti választások nyomán összeült Országgyűlés Antall Józsefet, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökét, és alakult meg a hárompárti koalíciós kormány az MDF, a Független Kisgazdapárt (FKGP) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) részvételével.

Mégsem Afrikában, hanem Európában lehetett az „emberiség bölcsője”

Múlt-kor
-
  17.05.23 14:00 Kultúra 

A tudományos közvélemény mindeddig egységesen Afrikát tekintette az emberiség kialakulásának helyszínének. Egy új felfedezés szerint azonban a mai ember legkorábbi ismert ősei a Balkán területén élhettek több mint 7 millió évvel ezelőtt. Perdöntő bizonyítékot azonban csak újabb leletek előkerülése szolgáltathat majd.

A honmentésre egyedül magát tartotta alkalmasnak az igen nehéz természetű Perczel Mór

Múlt-kor
-
  17.05.23 12:32 Kultúra 

118 éve, 1899. május 23-án halt meg Bonyhádon Perczel Mór honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc egyik katonai vezetője. A honmentésre egyedül magát tartotta alkalmasnak: „Jaj, ezerszer jaj a magyar fajnak, mert vélem és bennem az igazság temettetik el” – írta magáról.