Találatok: 30 hír

Túl vagyunk a fagyveszélyes időszakon

MetHu  Ma 13:38 Időjárás 

A következő napokban erőteljes felmelegedés, a hét második felében többfelé kiadós csapadék várható. A hét végére valószínű újabb 2-3 napos lehűlés, helyenként ismét előfordulhatnak majd gyenge fagyok, de egyelőre úgy tűnik, hogy a már mögöttünk lévő időszak sokkal veszélyesebb volt.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés

Kedden egy Északnyugat-Európa feletti ciklon áramlási rendszerébe kerül térségünk. Délnyugati áranlással enyhe levegő érkezik, tovább erősödik a nappali felmelegedés.

OMSZ Facebook: 50.000

MetHu  Ma 09:22 Időjárás 

Az OMSZ Facebook oldal kedvelőinek száma elérte a 50.000-et. Köszönjük, hogy ilyen sokan nyomon követik tevékenységünket, olvassák az időjárással kapcsolatos elemzéseinket, előrejelzéseinket, és nap mint nap felkeresik sokoldalú honlapunkat és annak mobil változatát, illetve használják a Meteora alkalmazást!

Haragos záporok a Balatonnál

MetHu  Tegnap 12:09 Időjárás 

Az országon éjjel átvonult hidegfront mögötti hideg levegő a mai napon kedvező táptalajt nyújt alacsony felhőtetős záporok kialakulásához. Az első konvektív képződmények már délelőtt megjelentek a Kisalföldön, és célba vették a Balatont. Bár nem túl intenzívek, ezek a záporok igen komoly szélerősödéssel járnak, amit leginkább az alacsony rétegek…

A hideg hajnalt követően melegedés kezdődik

A hideg hajnalt követően délnyugat felől melegebb levegő áramlik térségünk fölé, erősödik a nappali felmelegedés mértéke.

Vasárnap felhőátvonulások

MetHu  17.04.22 11:06 Időjárás  2 hír a témában

Vasárnapra virradóan hidegfront vonul át felettünk, mögötte néhány fokkal hűvösebb és szárazabb levegő érkezik fölénk. 

Figyelje meg Ön is a növények fejlődési fázisait!

MetHu  17.04.21 18:00 Időjárás 

A feladat nagyon egyszerű, figyelni kell, hogy egy-egy növény pl. mikor kezd virágozni, mikor lombosodik, mikor kezd ősszel hullani a levele, és azt a MET-ÉSZ rendszerben a Fórum, Növényfenológia témakörében megírni.

Nemzetközi tanfolyam a műholdas megfigyelések agrometeorológiai alkalmazásairól

MetHu  17.04.21 14:31 Időjárás 

Április 24., hétfőtől egyhetes nemzetközi képzés kezdődik Budapesten a műholdas eszközök alkalmazásáról az aszálymegfigyelésben és az agrometeorológiában. A programban külföldi szakértők mellett nemzeti meteorológiai intézetek képviselői vesznek részt Közép- és Kelet-Európából.

Szombaton nedvesebb léghullámok érkeznek

MetHu  17.04.21 11:09 Időjárás  4 hír a témában

Az elmúlt napok csapadékos időjárást okozó ciklon elhagyta térségünket. Helyét eleinte egy északnyugat felől benyúló anticiklon veszi át, amelynek peremén szombaton nedvesebb léghullámok érkeznek. Sok felhőre, délutántól többfelé gyenge esőre, záporra számíthatunk.

Havazás után hidegrekordok (IV. 21.)

MetHu  17.04.21 09:08 Időjárás 

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól kezdődően egyre nagyobb területen kiderült az ég, és a szél jelentősen mérséklődött. Emiatt - az egyébként is hideg nappalt követően - hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos

Megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet (IV. 20.)

MetHu  17.04.20 17:11 Időjárás  Hidegrekord

Ezen a napon ilyen alacsony maximumhőmérsékletet még nem mértek. Eddig Kékestetőn 0,2 fokot regisztráltak 1969-ben. Ma a Kékestetőn mindössze -2,7 fok volt a legmelegebb délutáni órákban. Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: a János-hegy állomáson csak 0,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda…

Behavazott Sopron és környéke

MetHu  17.04.20 14:53 Időjárás 

Egy kis képes beszámolót készítettek kollégáink bejárva Sopron környékét. Természetesen a hóvastagság mérése sem maradt el, amit a MET-ÉSZ oldalon bárki megtekinthet.

Fagyveszély főként északon

MetHu  17.04.20 13:50 Időjárás  6 hír a témában

Az elvonuló ciklon mögött péntekre virradó éjszaka északnyugat felől csökken a felhőzet, valamint a szél is mérséklődik, így ennek következtében a szélvédettebb északi és középső tájakon jelentősen lehűlhet a levegő. A felhős déli, délkeleti tájakon a sok felhő megakadályozza a fagy kialakulását. A legalacsonyabb hőmérséklet várhatóan az…

Hétvégén átlagos áprilisi idő várható

MetHu  17.04.20 12:54 Időjárás  6 hír a témában

Az elmúlt napok télies, csapadékos időjárása után a hétvégén átlagos áprilisi időre számíthatunk. Bár szombaton északnyugat felől hidegfront érkezik, de a front mögött nem annyira hideg a levegő, mint ami szerdán, csütörtökön volt felettünk. Változó felhőzetre, szórványosan záporokra, erős északnyugati szélre számíthatunk, de a hőmérséklet a…

Visszatér a tavasz

MetHu  17.04.20 11:03 Időjárás  2 hír a témában

A felettünk lévő ciklon fokozatosan elhagyja térségünket, és egyre inkább a nyugat-európai anticiklon peremén északnyugat felől érkező szárazabb, kissé melegebb léghullámok alakítják időjárásunkat.