Találatok: 28 hír

Kétszer gondolja meg, ha szennyvízzel öntözné termőföldjét

Magro
-
  Ma 15:30 Gazdaság 

Kórokozók, baktériumok, vegyszerek és nehézfémek. Csak néhány összetevő azok közül, amik meglapulhatnak a kezeletlen szennyvizekben, amit sok gazdálkodó előszeretettel locsol a szántóföldjére.

Most aztán tényleg érdemes termőföldbe fektetni

Magro
-
  Ma 12:54 Gazdaság 

Felpezsdült a magyar termőföldpiac a Földet a gazdáknak elnevezésű program hatására, ahol is árverések keretében lehetett kisebb-nagyobb méretű állami földekre licitálniuk a gazdálkodóknak. A program annyira felverte az árakat, hogy ma már csak öt olyan megye van hazánkban, ahol 1 millió forint alatt van egy hektár termőföld ára.

Takarmány minőségű búza lesz az idei kenyér alapja

Magro
-
  Ma 10:03 Gazdaság 

A kalászosokat már hetekkel ezelőtt betakarították a gazdálkodók, a piacon azonban nem nyugodott le az élet, sőt. Az árak alakulásával sokan nincsenek megelégedve, idén ugyanis a takarmány- és az étkezési búza ára között szinte semmi különbség nincsen.

Rossz idők érkeznek a Darjeeling teát kedvelőkre

Magro
-
  Tegnap 12:00 Gazdaság 

A tea világpiacát nagy figyelem övezi és még a különlegesebb teafüvek is jelentős súllyal bírnak egy-egy ország gazdaságában és kultúrájában. Ezen belül a Darjeeling tea is igen népszerűnek számít. A termesztése körül, valamint a kereskedelmében azonban most komoly zavarok támadtak és akár jelentős áremelkedése is elképzelhető.

Az Ázsiából induló mindenevő poloska már Európát is elérte

Magro
-
  Tegnap 10:03 Belföld 

A tengeri, légi és szárazföldi gyümölcs- és zöldségszállítás miatt már nem akadály a kártevőknek, hogy kontinenseken átívelően is terjeszkedni tudjanak. A márványos poloska is valamilyen szállítmány útján került Európába és azóta egyre nagyobb ütemben terjed a kontinensen.

Minden kár dokumentálható, minden kártérítés bezsebelhető

Magro
-
  Tegnap 08:03 Gazdaság 

Sok mindenre használhatóak a drónok: figyelemmel követhetjük az elvetett magvak kelését, az esetleges viharkárok mértékét, sőt, egy német találmány segítségével már a vadkárokról is pontosabb képet kaphatunk. A rendszer alapja minden esetben a drón.

Duplájára emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete

Magro
-
  17.08.19 12:03 Gazdaság 

Idáig 50 millió forint hitelt vehettek fel a gazdálkodók az Agrár Széchenyi Kártya segítségével, most azonban a keretösszeg megduplázódott. Most a kamatmentes hitel újra elérhető a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdálkodók számára.

Párzási időszakban kiemelt kockázatot jelentenek az őzek

Magro
-
  17.08.19 10:00 Állatvilág 

Augusztusban még tart az őzek párzási időszaka és ilyenkor az állatok szinte megőrülnek. Az utakon komoly veszélyhelyzetet teremtenek, de a munkagépekben ülők sem nyugodhatnak meg teljesen a határban.

Évszázados magyar hagyomány révén egy német gazdagodott meg

Magro
-
  17.08.19 08:03 Állatvilág 

A magyar kanászok (disznópásztorok) már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták azt a módszert a sertéstartásban, amivel egy német vállalkozó az elmúlt években komoly haszonra tett szert. A módszer nem bonyolult, bárki használhatja, de a sertés húsával csodákat tesz.

Komoly segítség a termelőknek az MKB-től

Magro
-
  17.08.18 15:06 Gazdaság  6 hír a témában

Az MKB Széchenyi Kártya Program keretében elérhető Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció maximálisan elérhető hitelkerete 100 millió forintra emelkedik a korábbi 50 millió forintról. Az agrárhitelt érintő változás az alacsony összegű támogatási kerettel rendelkező mikro-, kis- és középméretű élelmiszeripari vállalkozásoknak, Termelő Értékesítő…

A fogyasztókon csattan a búza drágulása

Magro
-
  17.08.18 12:03 Gazdaság 

Nem tétlenkedtek sokáig a malmok. A legfrissebb információk szerint ugyanis az idei drágább búzából adódó költségnövekedést a sütőiparra és a fogyasztókra hárítják.

Még mindig vethet salátát – augusztusi teendők a kertekben

Magro
-
  17.08.18 10:03 Gazdaság 

Augusztus sem egy unalmas hónap a kertészetek szempontjából. A veteményesben betakarítási és vetési munkálatok váltják egymást, míg a gyümölcsösben gőzerővel megkezdődik a szüret.

A megelőzés az egyetlen biztos eszköz a tűzelhalás ellen

Magro
-
  17.08.18 08:03 Belföld 

Az almafélék legnagyobb károkat okozó betegsége a tűzelhalás, amivel igen nehéz felvenni a kesztyűt. A betegség kialakulása után szinte semmit nem lehet tenni, a hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni.

A gyümölcs és az állati termékek – köztük a tej – sokat drágultak

Magro
-
  17.08.17 15:03 Gazdaság  Bruttó hazai termék

2017 júniusában a mezőgazdasági termelői árak 2,5%-kal haladták meg az előző év azonos időszakában tapasztaltakat. Az össznövekedés a növényi termékek 3,1%-os drágulásából, valamint az élő állatok és állati termékek árának 13%-os növekedéséből áll össze.

Gyengült a magyar GDP, de van mit hibáztatni érte

Magro
-
  17.08.17 13:09 Gazdaság 

Az optimista várakozások ellenére gyengült a hazai GDP-növekedés üteme a második negyedévben, amiért a mezőgazdasági kibocsátás és a naptárhatás okolható.