Találatok: 30 hír

Önellátó lett az Európai Unió tojásból

Magro
-
  Ma 16:12 Gazdaság 

Az USA-ban idén némiképp csökkent az étkezési tojás kibocsátása, a héjastojás export viszont jelentősen növekedett. Közben az unióban 24 százalékkal csökkent a tojástermék-import, így egyre inkább kezdik az önellátásra helyezni a hangsúlyt a tagállamok tojástermékek szempontjából.

Nagyot bukott idén a cseresznyeágazat

Magro
-
  Ma 15:15 Gazdaság 

Eddig is tisztában voltak vele a gazdasági elemzők és maguk a gyümölcstermesztők is, hogy a cseresznyeágazat súlyos veszteségeket szenvedett el idén, de erre most már bizonyíték is van. A legfrissebb jelentés szerint a külföldi beszállítók sem tudják megmenteni a helyzetet.

Trükköznek a telektulajdonosok, háborognak a szőlészek és borászok

Magro
-
  Ma 11:36 Gazdaság 

A Balaton északi részén lévő szőlők komoly veszélyben vannak – mondják a szakemberek. Sokan ugyanis a külterületeken nyaralókat építenek, holott a jogszabályok szerint maximum gazdasági épületeket lehetne ott felhúzni, valamint az érintett területek 80 százalékán kizárólag szőlőműveléssel lehetne foglalkozni.

Jövő héten jön a magyar dinnye, de mennyi lesz az ára

Magro
-
  Ma 10:45 Gazdaság 

Amennyiben az időjárás is úgy akarja, már július első napjaiban megkezdődhet a magyar görögdinnye szüretelése a szántóföldeken. A szezon így korábban kezdődhet a tavalyinál, az árak alakulásáról azonban még nem sokat tudni.

Bizonyították, tényleg károsak a GMO szervezetek

Magro
-
  Tegnap 15:57 Gazdaság  USA Pollen

Első alkalommal találtak a szélesebb közvélemény által is elfogadott bizonyítékot a génmódosított növények káros hatására. A veszélyes toxint termelő Bt-kukoricák pollenje okozhatja ugyanis a pompás királylepkék lárváinak tömeges pusztulását Amerikában. Az eredmény azonban - ahogy az lenni szokott - most sem teljesen egyértelmű. Az…

Nem kapta meg az ígért traktort, elhagyhatja a Juventust a válogatott focista

Magro
-
  Tegnap 13:03 Színes 

Nem mindennapi történet kerekedett ki az olasz labdarúgás egyik élcsapatánál, a Juventusnál. A csapat egyik legnagyobb tehetségének tartott 17 éves játékosa, pontosabban az apja szerint a csapat nem tartotta be az ígéretét, fia ezért el is hagyhatja a Juventust. Az ígéret pedig nem más volt, mint hogy a tehetség édesapja kap néhány új traktort…

Békés a következő áldozat, nincs okuk az aratóknak az örömre

Magro
-
  Tegnap 10:36 Gazdaság 

Békés megyében igen jól haladnak a termelők az őszi árpa betakarításával, de túl sok okuk nincs az örömre. Az aszály igencsak negatívan hatott a termésre, jóval gyengébb szezont zárhatnak, mint tavaly.

Nagyot bukhat a Monsanto, aláírást gyűjtenek a glifozát betiltása érdekében

Magro
-
  Tegnap 09:21 Gazdaság 

Még januárban regisztráltak be az Európai Bizottságnál egy polgári kezdeményezést, amely a glifozát hatóanyag végleges betiltását követeli. A szabályok szerint egy év alatt kell összegyűjteni 1 millió aláírást az unió 7 tagállamából, hogy a kezdeményezést meg is tárgyalják a döntéshozók.

Lengyelek viszik a minőségi magyar meggyet

Magro
-
  17.06.26 16:21 Gazdaság  Lengyelország Érd

A korábban előrejelzett mennyiséggel hamarosan befejeződik az ország nyugati és középső vidékein a korai érésű Érdi bőtermő meggyfajta szürete. A minőség sajnos elmarad a várttól, az árak azonban kedvezően alakulnak.

Az aszály miatt nem teltek a szemek, gyengébb lesz az idei termés a vártnál

Magro
-
  17.06.26 14:21 Gazdaság 

Somogy megye után már Fejér megyéből is aratásról szóló hírek érkeztek. A gépek jól haladnak a betakarítással, a szárazság miatt azonban a várható termés gyengébb lesz, mint tavaly volt.

Ha ez kihirdetésre kerül, olcsóbb lesz az öntözés

Magro
-
  17.06.26 11:06 Gazdaság 

Vízhiányos időszakban – törvényileg kimondott vízhiányos időszakban persze – nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. A NAK most egy lépést tett annak érdekében, hogy a belügyminiszter kihirdesse ezt az időszakot, így sok növénytermesztő jól járhat.

Betör a XXI. század a szőlő- és borágazatba

Magro
-
  17.06.26 09:39 Gazdaság 

A magyar szőlő- és borágazat az ügyintézés terén nem igazán haladt idáig a korral. A gazdálkodóknak szinte minden esetben papír alapon kellett intézni ügyeiket, de egy uniós forrás most változtatni fog ezen.

Újabb támogatást igényelhetnek sertés törzstenyészetek után

Magro
-
  17.06.25 12:03 Gazdaság 

A sertéstenyésztők az utóbbi időben igencsak el vannak látva támogatásokkal. A héten egy újabb támogatási forma jelent meg részükre. Ezúttal a sertés törzstenyészetek fejlesztése van célpontban.

Új szupergyümölcs terem Magyarországon

Magro
-
  17.06.25 10:03 Belföld  3 hír a témában

Különösen egészséges meggyfajtát nemesítettek ki hazánkban. Különlegessége C-vitamin tartalmában rejlik, amely képes fedezni a szervezet teljes szükségletét. A csodameggyet a napokban kezdik szüretelni.

A mezőgazdasági képzés oldja meg a bevándorlás okozta problémát

Magro
-
  17.06.25 08:03 Gazdaság  Menekült Oktatás

Szíria és Irak az utóbbi években a fegyveres konfliktusoktól hangos. A menekültek Európa felé veszik az irányt. Sokan azonban ezt nem nézik jó szemmel és inkább a helyszínen segítenének a nehéz helyzetben lévő embereken. Úgy tűnik a FAO is ezen az állásponton van, mezőgazdasági segítséget nyújt most az Irak nyugati részén élőknek.