Találatok: 26 hír

Ez ám a dilemma: GMO megoldás semlegesíti az erős mérget

Magro  Ma 12:00 Gazdaság 

Az aflatoxin már évtizedek óta okoz fejtörést az élelmiszeriparnak. A betakarított kukoricát rendszeresen megvizsgálják és ha aflatoxint tartalmaz, azonnal megsemmisítik. De ez csak a fejlett országokra igaz, a fejlődő országokban akár az asztalra is kerülhet az akár rákot is okozó vegyület.

Bajban lehetnek az ökogazdálkodók

Magro  Ma 10:00 Gazdaság 

A biogazdálkodás egyik feltétele, hogy keretében kizárólag ökotanúsítással rendelkező vetőmag használható. Idén ezzel lehet egy pici probléma, ugyani hiány alakult ki a hazai szaporítású ökovetőmagokból.

Csendre intik a türelmetlenkedő gazdákat

Magro  Ma 08:00 Belföld 

Lassan, de biztosan halad a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt pályázatok elbírálása. Sok gazdálkodó azonban türelmetlen, mivel a várt pályázati pénzből kezdené meg gazdasága felvirágoztatását. A türelmetlenkedőket azonban most csendre intették a pályázatok elbírálását végzők.

A szilícium lehet a növényvédelem új adu ásza

Magro  Tegnap 12:00 Gazdaság 

Egy ausztrál egyetem kutatói érdekes felfedezésről adtak hírt. Eszerint azokat a növények, amelyekben magas a szilícium-tartalom, kevésbé károsítják a kártevők, mint egyéb fajtársaikat.

Már kártyáznak is a gazdák az állataikkal

Magro  Tegnap 10:00 Gazdaság 

Sokszor okoz gondot a gazdálkodóknak egy-egy betegség esetén, hogy észleljék a testi tüneteket állataikon. Egy Nyugat-Európában elterjedni látszó módszer segítségével azonban ez a probléma egy csapásra megoldódhat. Semmi más nem kell hozzá, csak egy pakli kártya.

3 millió gépkocsi kibocsátását kötik meg a magyar erdők

Magro  Tegnap 08:00 Gazdaság  Klímaváltozás

A fák és az erdőterületek sok esetben egy ország legfontosabb természeti erőforrásai. A legutóbbi hírek szerint pedig mi magyarok egész jól sáfárkodunk vele. Mára az ország területének 20 százalékát erdők borítják, ami a klímaváltozás elleni harcban kimondottan örömteli hír.

Újabb egymilliárd a madárinfluenza okozta károk enyhítésére

Magro  17.03.24 15:00 Gazdaság 

Egymilliárd forintos támogatásban részesülnek a baromfiipari vágó- és feldolgozóüzemeknek a madárinfluenza miatt. A forrásokkal a foglalkoztatási problémákat kezelnék.

Egy hetük maradt a fiatal gazdáknak

Magro  17.03.24 12:00 Belföld 

A Fiatal gazda pályázat évről-évre rendkívül népszerű, idén azonban az új szabályok miatt a beadás kacifántosabb a szokásosnál. Akinek nincsen működő gazdasága, az mostantól nem részesülhet a támogatásból!

Most támogatásból alapítható meg 100 termelői csoport

Magro  17.03.24 10:00 Gazdaság 

Fontos kérdés a hazai mezőgazdaságban egy termelői csoport létrehozása és gazdaságos működtetése. Sem az alapítás, sem pedig a működtetés nem minden esetben megy zökkenőmentesen, ennek segítésére most komoly támogatásban részesülhetnek az alakulófélben lévő csoportosulások.

Robotra bízzák az eperszedést az angolok

Magro  17.03.24 08:00 Gazdaság 

Az eperszedés egy erősen élőmunka-igényes feladat volt, egészen eddig. Angol tudósok ugyanis létrehoztak egy robotot, amely teljesen önállóan képes leszedni az érett eperszemeket. A precíziós gazdálkodás új példája nyomán további munkahelyek lehetnek veszélyben a mezőgazdaságban!

Összefogtak az egyetemek a halállomány bővítéséért

Magro  17.03.23 16:00 Gazdaság  Oktatás Európai Unió

A ponty-, a süllő- és a harcsa genetikai tartalékainak megőrzésére és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát négy agrár egyetem és kutató-intézmény. Összesen 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével indul meg a munka, melyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP)…

Félmilliárd forint jut évente a halgazdaság fejlesztésére

Magro  17.03.23 10:00 Gazdaság 

2014-ben vezették be az új halgazdálkodási törvényt, onnantól kezdve éves szinten fél milliárd forint segíti a hazai halgazdálkodás helyzetének javítását. A pénzt számtalan dologra fel lehet használni, például a halállományokat veszélyeztető nagy kárókatona gyérítésére is.

Eddig tartott a GMO-mentesség Magyarországon?

Magro  17.03.23 08:00 Gazdaság 

Módosulhat a közeljövőben a GMO-takarmányokra vonatkozó szabályzat hazánkban. Sőt, nem elég, hogy módosul, az eddigi szemlélettel ellentétben még megengedőbb is lesz. Eddig tartott a GMO-mentesség Magyarországon?

Napelemek tölthetik a jövő traktorait

Magro  17.03.22 15:00 Gazdaság 

A február 26. és március 2. megrendezett párizsi SIMA Agribusiness show egyik innovációs különdíját kapta a John Deere elektromos traktorja, a SESAM. A gép ugyan négy óra alatt lemerül, de három óra alatt feltölthető.

Se repce, se akác – megint nyögvenyelős lesz a mézszezon

Magro  17.03.22 12:00 Gazdaság 

Ahogyan azt megírtuk, komoly méhpusztulás rázta meg hazánkat a tél folyamán. A probléma – mint kiderül – akkora, hogy sem akác, sem pedig repcemézre nem számíthatunk, talán a napraforgó virágzására jöhetnek helyre a méhcsaládok. Addig azonban keserves időszak jön a méhészeknek.