Találatok: 30 hír

Banánt termesztenének a fagyos Izlandon

Magro  Ma 14:00 Gazdaság 

A földhőt már régen hasznosító vulkanikus Izland arra készül, hogy a hőforrások vizével fűtött, úgynevezett biodómokat épít. Ezek a tervek szerint részben városi zöldségfarmok lesznek, részben pedig arra szolgálnak, hogy a helyiek ott töltsék a szabad idejüket a sötét téli hónapokban.

Hamarosan érkezik a támogatás, de sok az előfeltétel

Magro  Ma 12:00 Életmód 

Hétfőtől már benyújthatják kifizetési kérelmeiket a fiatal gazdák. Persze nem az idei támogatásokat kezdik el kifizetni, hanem egy régebbi, még 2012-es pályázati időszak nyertesei igényelhetik a fennmaradó összeg kifizetését. A kifizetési kérelem benyújtásának azonban több kritériuma is van.

5 éve versengenek egymással a legszebb konyhakertek

Immár ötödik éve rendezik meg Magyarországon „A legszebb konyhakertek” nevű programot. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítsék a konyhakerti növénytermesztést, amely az utóbbi évtizedekben indokolatlanul kezdett a háttérbe szorulni. A versenyre 2017. április 30-ig lehet nevezni.

Újra divat lett traktort venni

Magro  Ma 08:00 Gazdaság 

Még csak a januári adatokról vannak értékelhető információk, de ezek szerint 88 százalékkal több traktor talált gazdára 2017 első hónapjában, mint egy évvel korábban. A traktorok mellett a nehéz pótkocsik is népszerűek voltak a vizsgált időszakban.

Gyengébb éve lesz a gabonatermesztőknek 2017-ben

Magro  Tegnap 15:50 Gazdaság 

Neves szakértői csoportok elkészítették az idei jelentésüket a búza- és a kukoricaterméssel kapcsolatban. A vélemények nagyjából egyöntetűek, idén kevesebb termés várható, mint egy évvel korábban, az árakban azonban lehet némi változás.

10 dolog, amit mindenképpen tudnia kell a takarónövényekről

Magro  Tegnap 12:00 Gazdaság 

A talaj megfelelő tápanyag-tartalmának biztosításához nélkülözhetetlen, hogy jól összeállított vetésforgót alkalmazzon, a talajt csak akkor bolygassa meg, ha nagyon muszáj, valamint szükség van még a megfelelő tápanyag-utánpótlásra és zöld növénytakarók alkalmazására is. A takarónövények használata azonban itthon még nem általános, sok…

Elveszítheti trónját a kukorica

Magro  Tegnap 10:00 Gazdaság 

Bárki, aki a kukoricáról kezd beszélni, rövid időn belül az Amerikai Egyesült Államokra is gondolhat, ott ugyanis komoly kultúrája és hosszú évszázados múltja van a haszonnövény termesztésének. Az elmúlt évtizedekben egyeduralkodóként ült a trónon a tengeri, a gazdálkodók szinte kizárólag ezt termesztették szántóföldjeiken. Most…

Műholdas továbbképzést tartanak Budapesten

Magro  Tegnap 08:00 Gazdaság 

A műholdas megfigyelés, a földfelszín letapogatása ma már nem áll távol a mezőgazdaságtól, sőt! Sokat segítenek a műholdfelvételek akár egy kárfelmérésnél, vagy épp egy tervezési folyamat során is. Most egy egy hetes továbbképzést kapnak Budapesten meteorológiai szakemberek és törvényhozók a Föld-megfigyeléssel kapcsolatban.

Felhőkarcoló farm Afrikában

Magro  17.04.26 15:29 Gazdaság 

Egymás után mutatkoznak be az eVolo Skyscraper Competition 2017 pályázatra érkezett felhőkarcoló tervek. Az egyik legérdekesebb a Pawel Lipiński és Mateusz Frankowski által megálmodott Mashambas Skyscraper, amit Afrika szub-szaharai régiói számára szánnak. A mashambas a több országban is beszélt szuahéli nyelven, Afrika…

Egy lárva mentheti meg a világot a műanyag-katasztrófától

Magro  17.04.26 12:00 Gazdaság  2 hír a témában

A műanyagok mindenhol jelen vannak az életünkben. Csomagolóanyag készül belőlük vagy éppen használati tárgyak, de a mezőgazdaságban is számtalan felhasználási formájuk ismert. A probléma csupán annyi, hogy nem képesek lebomlani, ezért nagy terhet jelentek a környezet számára. Most azonban úgy tűnik, közel a megoldás. Van…

Komplett tápanyag-utánpótlási technológia

Magro  17.04.26 10:00 Belföld 

A Borealis L.A.T, mint a linzi műtrágyák forgalmazója, elsősorban kiváló minőségű nitrogén-, és a különböző összetételű és tápelemarányú NP- és NPK műtrágyáiról ismert. Granulált műtrágyáinkat a megfelelő kémiai összetétel, egyenletes szemcseméret, ezáltal pontos és egyenletes szóráskép jellemzi még nagyobb munkaszélesség mellett is.…

Idén is kiosztják az ingyen vetőmagot

Magro  17.04.26 08:48 Gazdaság 

Az utóbbi időben jelentősen lelassult a vetőmagok minősítése és a már minősített magok okmányainak kiadása. Ezzel szakértők szerint veszélybe került legalább évi 40 milliárd forintnyi vetőmagexport.

Megmondjuk, hol kellene lennie május 4-től

Magro  17.04.25 15:00 Gazdaság 

Az idén májusban megrendezésre kerülő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a szokásokhoz megfelelően számos érdekességet tartogat a kilátogatóknak. A rendezvény lényegében már kezdetét is vette a Termékdíj pályázat eredményhirdetésével, ahol idén az Axiálnak sikerült tarolnia.

Mandulapánik jelei mutatkoznak

Magro  17.04.25 13:00 Gazdaság 

Nagy pénz van a mandulában, ami elsősorban Amerikában hódít a farmerek között. Az egyre fogyatkozó vízkészlet miatt azonban sokan aggódni kezdtek, ugyanis a mandulatermesztés rendkívül vízigényes feladat.

Meristo Extra – Használjuk ki az “extra” előnyöket

Magro  17.04.25 10:03 Belföld 

A 2007-2008. évi országos gyom felvételezési adatokból tudjuk, hogy az első 10-15 legfontosabb gyomnövény között találunk magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. A gyomnövények szabályozása az egyik legfontosabb eleme a kukorica termesztéstechnológiának, hiszen a gyomnövények akár a teljes…