Találatok: 67 hír

Cicák a klasszikus zenében

Fidelio
-
  Ma 09:00 Zene 

Ezek a négylábúak az internet uraivá váltak az új évezredben, de a cicák már jóval a web előtt megpróbálták uralmuk alá vonni az emberi élet másik szeletét: a zenét. Hallgassa meg, hogyan!

A hagyomány folytatódik – Kocsis Zoltán emlékére

Fidelio
-
  Tegnap 16:00 Zene 

Kocsis Zoltán 1991 óta minden évben koncertet adott, amelynek bevételével a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot támogatta. Mindig május 30-án, saját születésnapján adott hangversenyt a Szolgálat javára.

Végre kiderülhet ki volt Leonardo da Vinci anyja

Fidelio
-
  Tegnap 14:47 Kultúra 

A turisták által előszeretettel látogatott szülőházat is tévesen határozták meg, de Mona Lisa modelljéről is új részleteket hozott nyilvánosságra Martin Kemp, az Oxfordi Egyetem professzora.

Szexbotrány törte ketté a nagykőrösi sikolykirálynő hollyoodi karrierjét

Fidelio
-
  Tegnap 12:39 Film 

Hajmássy Ilona operaénekesnőből vált hollywoodi üdvöskévé, majd az olcsó B-filmek kelléknőjévé.

"Én három évig írtam, Bulgakov egy évtizeden át"

Fidelio
-
  Tegnap 10:34 Zene 

Gyöngyösi Levente élete fő művének tartja új, A Mester és Margarita című operáját. Az adaptáció nehézségéről, a mágikus realizmusról beszélgettünk a zeneszerzővel, aki azt is elmondta, miért került szerinte válságba a műfaj az évezred elejére.

Elképesztő trend a múlt századból: sztepptánc spicc-cipőben!

Fidelio
-
  17.05.27 15:52 Kultúra 

Azt gondolta, hogy miután Josephine Baker félmeztelenül táncolt a színpadon, a húszas évek nem tud meglepetést okozni Önnek? Akkor nézze meg a következő videókat!

10 film, ami után operát fog dúdolni!

Fidelio
-
  17.05.27 14:09 Zene 

Nem is sejtenéd, de ez a négyszáz éves műfaj körülvesz minket, a leghíresebb operarészleteket pedig még azok is ismerhetik, akik egyébként nem járnak operába. Olyan érzelemgazdag, szuggesztív erejű művekről van szó, melyeknek a filmkészítők sem tudnak ellenállni. Íme néhány példa!

Hollywood pszichopatái imádják a klasszikus zenét

Fidelio
-
  17.05.27 12:19 Zene 

Mechanikus narancs, Leon, a profi, A bárányok hallgatnak és a Sherlock Holmes csak néhány azok közül a filmek közül, melyben a gonosztevő teljes átéléssel hallgat vagy játszik komolyzenét. De miért?

A tanárok láthatatlan hősök a Virtuózok tehetségei mögött

Fidelio
-
  17.05.27 11:16 Zene 

Megvannak a tehetségkutató három korcsoportjának győztesei. Az ünnepi pillanatban azonban nem feledkezhetünk meg a tanárokról sem. Megyimóreczné Schmidt Ildikóval, a döntős Remenyik Balázs, illetve az azóta már világhírű Boros Misi zongoratanárnőjével beszélgettünk.

Mozart hallgatása semmit sem segít a babáknak

Fidelio
-
  17.05.26 16:05 Zene 

Népszerű elképzelés, hogy Mozart zenéje növeli a kisbabák intelligenciaszintjét. Az elmélethez egy majdnem 25 éves kutatás nyújt alapot, és a lemezkiadók terjesztették el. De mi igaz belőle?

Kicsit jobb hely lett a világ, most már italozhat az operában!

Fidelio
-
  17.05.26 15:48 Zene 

De nem mindenhol, csak San Franciscóban. A helyi operaház ugyanis úgy döntött, hogy a nyáron engedélyezi a helyben vásárolt italok fogyasztását a nézőtéren. Persze a XIX. századi Itáliához képest ez semmi!

Városi falunap az V. kerületben

Fidelio
-
  17.05.26 15:46 Színes 

Tizenegyedik alkalommal indítja a nyarat Belváros-Lipótváros Önkormányzata a belváros kellős közepében, az Erzsébet téren, a Szabadság téren és a Szervita téren a május 26-tól 28-ig.

Isabella Boylston alaposan megizzasztotta a férfiakat

Fidelio
-
  17.05.26 15:05 Kultúra 

Az American Ballet Theater első magántáncosa, a világ egyik legsikeresebb balerinája cross fit bajnokokat hívott el egy balettórára.

Fidelio Klasszik: Csonka, Kővári, Lieber, Vincze

Fidelio
-
  17.05.26 13:34 Zene 

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 28-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

Előjáték a jazz darabokra szakadásához - A jazz rövid története

Fidelio
-
  17.05.26 12:17 Zene 

Jazz-történeti sorozatunk a műfaj fejlődésének meghatározó korszakai mellett az ezekre hatással bíró történelmi, társadalmi környezetre is kitekintést ad, ezzel is rávilágítva a jazz műfajának mindenkori érvényességére.