Találatok: 80 hír

Szürettől új szabályok a 10 tonna feletti szőlőeladásban

Agrotrend
-
  Ma 18:40 Otthon 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – az agrártárcával való együttműködésben – az idei szüretre új értékesítési szabályokat vezetett be, de azoknak, akik érvényes szerződéssel rendelkeznek, nem kell újat kötniük. A cél, hogy a termelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön, és az árak kiszámíthatók legyenek.

Hiába nyereséges a burgonyatermesztés, ha nem biztosított az értékesíthetőség

Agrotrend
-
  Ma 16:31 Gazdaság 

A burgonyatermesztés bár nagyobb tőkebefektetést igényel mint a gabona, de a megtérülése is jelentősen magasabb. A nehézséget a stabil szerződéseken alapuló termesztés hiánya jelenti – mondta Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Agrártudományi Kutatóközpont igazgatója. Az idei termést sem az időjárás, sem a kártevők nem kímélték, a hazai…

A tűzesetek mellett a jég is nagy kárt okozott Békésben

Befejeződtek a nyári aratási munkák Békésben. A gazdák várhatóan nem tudnak nagy nyereséget realizálni az idén. A héten a szalma betakarítását és a tarlóhántást is elvégzik.

A repce állománykezelése

Agrotrend
-
  Ma 14:04 Gazdaság 

A modern hibridekkel szembeni elvárások már túlmutatnak a nagy termőképességen. Az erőteljes kezdeti fejlődés, a betegség-ellenállóság, a stressztolerancia és az alkalmazkodóképesség egyre meghatározóbb tulajdonságokká válnak a jövőben. Hiszen az időjárási körülmények is egyre szélsőségesebbek, azaz a repcetermesztőknek is…

Számvetés az ökológiai gazdálkodás helyzetével

Agrotrend
-
  Ma 12:48 Gazdaság 

A magyar ökológiai gazdálkodás még mindig nem használja ki potenciális lehetőségeit. Lehetőségek és korlátok a biotermékek piacán.

Hullámzó piaci kereslet a paradicsom iránt

Agrotrend
-
  Ma 11:24 Gazdaság 

2017 júniusában rendezték meg az első Európai Paradicsom Fórumot Düsseldorfban.

Elkészült az új balatoni nádminősítési térkép

A napokban elkészült a Balaton-parti beruházások hatósági engedélyezéséhez alapdokumentumnak számító új balatoni nádminősítési térkép, amely várhatóan ősztől válik hatályossá, év végéig pedig megszületik az első balatoni nádgazdálkodási terv.

Nem vetették vissza a halászati vállalkozásokat a korlátozások

A 2016-os pénzügyi beszámolók alapján nincs okuk panaszra a hazai halászattal és halgazdálkodással foglalkozó cégeknek – derült ki az OPTEN céginformációs szolgálat elemzéséből. A közelmúltban több olyan jogszabályi változás is történt, ami alapvetően befolyásolja a piaci szereplők jövőbeni kilátásait.

Átlagos lesz az almatermés, a fogyasztói árak nem emelkednek

Agrotrend
-
  Ma 08:38 Gazdaság  Gasztro

Idén az átlaghoz közeli, 550-600 ezer tonna almatermést vár a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a tényleges termés a következő két hónap időjárásának is függvénye. A terméktanács szerint nem várható a fogyasztói árak nagyobb emelkedése.

Elszórtan kialakulhatnak záporok, itt-ott zivatarok

Ma még folytatódik a változékony, hűvösebb idő. Felhős és hosszabb-rövidebb napos időszakokra, szórványosan kialakuló záporokra egyaránt számítani kell. Európa nagy részén az ilyenkor szokásosnál hűvösebb az idő.

Zárult a Bor roadshow

Agrotrend
-
  Tegnap 16:48 Gazdaság  Bor

Pécsen zárult szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a bortermelőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által július elején indított Bor roadshow programsorozat. A két szervezet szakemberei hat magyar borrégióban folytattak párbeszédet a szőlő- és borágazat képviselőivel, illetve az ügynökség turisztikai márkára és…

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park állattartó telepeinek megújítása

Agrotrend
-
  Tegnap 16:19 Állatvilág  Barcs

Megkezdődik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) három állattartó telepének megújítása, a 446 millió forintos fejlesztésbe tartozó barcs-drávaszentesi telepmodernizáció alapkőletételét szerdán tartották a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

Ebben a hat pontban változott a VP-AKG-2015 pályázati felhívás

Agrotrend
-
  Tegnap 14:58 Gazdaság  Mezőgazdaság

2017. július 17-én a Szechenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-15 kódszámú) felhívás és annak dokumentációja. Az alábbiakban összefoglaljuk a módosítás tartalmi részleteit.

A hét témája: Fel is számolhatják, ha nem foglalkozik az ültetvényével

Agrotrend
-
  Tegnap 14:32 Otthon  Nébih

Közérdekű védekezésre csak azokon a területeken kerül sor, ahol a művelésre irányuló felszólítás nem hozta meg a várt eredményt.

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése

A száraz, csapadékmentes időjárás miatt egy gombaölő szeres permetezést ki is hagyhattak a termelők, a műtrágyáknál pedig szintén az időjárás következtében egyedül az érési folyamatokat serkentő hatóanyagok forgalma élénkült.