Találatok: 49 hír

Nincs itt semmi botrány! - Brüsszel szerint nem létezik a kettős mérce

Kettős mérce nincs, eltérő receptúrák léteznek. Így összegezhető az Európai Bizottságnak (EB) a gyártókkal és fogyasztói csoportokkal folytatott megbeszélése, amelyen a Kelet-Európába eljuttatott, a magyar kormányzat által „silánynak” minősített nyugati élelmiszertermékek ügyét is megtárgyalták.

Nincs itt semmi botrány! - Brüsszel szerint nem lézetik a kettős mérce

Kettős mérce nincs, eltérő receptúrák léteznek. Így összegezhető az Európai Bizottságnak (EB) a gyártókkal és fogyasztói csoportokkal folytatott megbeszélése, amelyen a Kelet-Európába eljuttatott, a magyar kormányzat által „silánynak” minősített nyugati élelmiszertermékek ügyét is megtárgyalták.

Súlyos milliárdok folynak be a felügyeleti díjakból

11,5 milliárd forintot meghaladó összeg folyik be jövő januárig az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakból. A bevételt a megyei kormányhivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megosztva használhatják fel. A díjbevallással elkéső vagy azt elmulasztó vállalkozók és vállalkozások bírságra számíthatnak,…

Luxusnyaralók végzik ki a balatoni borokat

Építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein a borászok. A cél a szőlők megóvása, ezek helyén ugyanis tömegével húzzák fel a medencés nyaralókat.

Első alkalommal találtak bizonyítékot arra, hogy a GMO káros!

Agrárszektor
-
  Ma 07:00 Gazdaság 

Első alkalommal találtak a szélesebb közvélemény által is elfogadott bizonyítékot a génmódosított növények káros hatására. A veszélyes toxint termelő Bt-kukoricák pollenje okozhatja ugyanis a pompás királylepkék lárváinak tömeges pusztulását Amerikában. Az eredmény azonban - ahogy az lenni szokott - most sem teljesen egyértelmű. Az…

Idén korábban ehetünk magyar dinnyét

Ha marad a jó idő, már július elején megkezdődhet a görögdinnye tömeges szedése, így idén egy héttel korábban kerülhet majd a magyar dinnye a boltokba. A rossz hír viszont, hogy 2016-hoz képest közel 10 százalékkal csökkent a dinnye termőterülete Magyarországon.

Keserű szájízzel aratják az árpát

Az őszi árpa negyedét már betakarították Békés megyében, de sem a termés mennyisége, sem a felvásárlási árak nem alakulnak kedvezően a gazdák számára. Legalább 20 százalékkal kevesebb gabona kerül a raktárakba, amelynek tonnájáért jelenleg 32 ezer forintot fizetnek.

Kéthavi mélypontján ragadt a forint

A három napig tartó mozdulatlanság után péntek este minimális mértékben gyengült a forint, és innen folytatja ezt a hetet. Az euróval szembeni jegyzések a 310-es szintet közelítik, amire május közepe óta nem volt példa - írja a Portfolio.

Elektromos korszakba lép az amerikai motorgyártó

Agrárszektor
-
  Tegnap 14:06 Gazdaság 

Elektromos korszakba lép a dízel- és gázüzemű motorok, illetve ehhez kapcsolódó technológiák gyártásával foglalkozó amerikai Cummins. Két éven belül megjelenik a traktorokba, kombájnokba szerelhető hibrid erőforrása.

6 millió hektoliter sört vedelünk évente

Agrárszektor
-
  Tegnap 11:42 Gazdaság  Kánikula

A kánikulának köszönhetően nőtt a hazai sörfogyasztás. Ha kitart a hőség, akkor a tavalyinál milliókkal több korsó sör fogyhat ebben a negyedévben.

Rengeteg idén a meggy - Kár, hogy gyenge a minőség

Napokon belül befejeződik az Érdi bőtermő betakarítása az országban. A termésmennyiség megfelelő, de a minőség elmarad a korábbiaktól, ennek a fő oka a sok csapadék, ami a fő termőterületeken hullott az utóbbi időben.

Repcebetakarítás - nyugodt döntéssel a nagyobb hozamért

Agrárszektor
-
  Tegnap 05:00 Gazdaság 

A betakarítás mindig megmutatja az addig befektetett munka valódi értékét. Nem is csoda, hogy az aratás előtt növekvő feszültség tölti el a repcetermesztőket, különösen, ha az időjárás-előrejelzések a reméltnél kedvezőtlenebb körülményeket mutatnak. De ne feledjük, az egyes állományok nem ugyanabban az időpontban érik el az optimális…

Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?

Agrárszektor
-
  17.06.25 08:00 Gazdaság 

Mi a különbség a zsír, az olaj, a margarin és a vaj között? Hogyan viselkednek hő hatására? Valóban tartósítják az ételt? Miért kell rendszeresen cserélni a sütőolajat? A felhasználásnál több szempontot érdemes figyelembe venni.

Dúl a vegyszerháború: már egymillió aláírást gyűjtöttek össze

Agrárszektor
-
  17.06.24 08:00 Gazdaság 

Öt hónap alatt összegyűlt a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag végleges betiltását követelő egymillió aláírás. Az Európai Bizottságnak (EB) három hónapon belül döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt. A betiltás az amerikai Monsantó számára lenne a legkedvezőtlenebb.

Sokat bukott eddig a font a Brexiten

Ma egy éve szavaztak a britek arra, hogy az országuk lépjen ki az Európai Unióból, azóta 15 százalékkal gyengült a font a dollárral szemben. Péntek reggel egyébként alig látni mozgást a devizapiacon, a forint is ugyanott jár az euróval szemben, ahol tegnap este - írja a Portfolio.