Találatok: 40 hír

A petefészekrák kockázatát növelő új génvariációkat azonosítottak

Origo  Tegnap 16:43 Tudomány  5 hír a témában

A petefészekrák kialakulásának kockázatát növelő 12 új génvariációt azonosítottak a kutatók, akik a Nature Genetics című folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Mégis hologram lehetett az univerzum

Origo  Tegnap 15:19 Tudomány 

A kutatók (és a laikusok is) már évtizedek óta játszadoznak a gondolattal, hogy az univerzumunk valójában egy óriási hologram – vagy legalábbis az volt valamikor. Ebben a fizika törvényeihez csupán csak két dimenzióra van szükség, de számunkra minden három dimenzióban jelenik meg.

Gondolataival mozgatja végtagjait egy lebénult férfi

Origo  Tegnap 15:12 Tudomány  3 hír a témában

Nyolc év után először evett önállóan, karizmait a gondolataival mozgatva egy évek óta mozgásképtelen clevelandi férfi, akinek agyába elektromos érzékelőket ültettek, hogy ingereket közvetítsenek az izmaiba. 

Minden ötödik magyar videojátékos veszélyeztetett

Origo  Tegnap 14:41 Tudomány 

A videojátékok kedvelőinek ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei – mutatta ki egy ELTE-n készült kutatás, amelyben 3400 fiatal vett részt.

175 kilót fogyott a világ legkövérebb embere

Origo  Tegnap 13:33 Tudomány  Mexikó

A világ legkövérebb embere lefogyott 175 kilót és így alkalmas lett arra, hogy sebészi úton kezeljék kóros elhízását - jelentette a Notimex mexikói hírügynökség a páciens, Juan Pedro Franco orvosaira hivatkozva.

Rekordot döntött a Föld körül keringő titokzatos űrhajó

Origo  Tegnap 11:57 Tudomány 

Már 679 napja Föld körüli pályán kering a titokzatos X-37B néven ismert űrhajó, ezzel pedig rekordot döntött. Az amerikai kormányzat továbbra is hallgat arról, mi az űreszköz pontos célja, és azt sem tudni, mikor hozzák vissza a Földre.

Ökológiailag intenzívebb mezőgazdasággal védenék a méheket

Origo  Tegnap 10:20 Tudomány  Mezőgazdaság MTA

A méhektől és más beporzóktól függ az emberiség élelmének 30-35 százaléka. Az ökoszisztémák átalakítása és kihasználása az intenzív mezőgazdálkodás érdekében azonban világszerte károsan hat a beporzókra. Erre válaszolnak a szakemberek abban a tanulmányban, amelynek egyik szerzője Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai…

Letölthetővé tenné a gondolatokat Elon Musk

Origo  17.03.28 15:38 Tudomány  NATO

Az emberi agy és a számítógép közvetlen összekapcsolásának lehetőségét tanulmányozza Elon Musk amerikai feltaláló és üzletember - értesült a Wall Street Journal (WSJ) című üzleti lap.

Alaszka hektáronként öt centért cserélt gazdát 150 éve

Origo  17.03.28 15:19 Tudomány 

Az Egyesült Államok kormánya százötven éve, 1867. március 30-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát Oroszországtól.

Kígyók a Marson

Origo  17.03.28 15:04 Tudomány 

Homokban kúszó kígyóknak látszanak a dűnék a Marsról készült legújabb műholdképen.

Egyre többen vélik látni a 80 éve kihalt csúcsragadozót

Origo  17.03.28 12:29 Tudomány 

Egyre több szemtanú állítja azt, hogy erszényes farkast látott az ausztrál Queensland állam északi részén. Ha sikerül hitelt érdemlően alátámasztani ezeket a beszámolókat, az azt jelentené, hogy a 80 éve kihaltnak hitt állatfaj mégsem tűnt el az élet színpadáról, és a mai napig rejtőzködve éli életét.

Egerek és emberek: már 15 ezer éve is együtt éltünk

Origo  17.03.28 11:47 Tudomány  Eger

Az eddig véltnél jóval korábban, már 15 ezer éve megjelent az emberi közösségekben a házi egér.

Pokoli lángtengerré változott a felszállópálya

Origo  17.03.27 22:05 Tudomány 

Negyven éve, 1977. március 27-én a Kanári-szigetekhez tartozó tenerifei Los Rodeos repülőtér szörnyű eseménynek, a repüléstörténet mindmáig legtöbb halálos áldozatot követelő katasztrófájának vált a helyszínévé. A holland KLM és az amerikai Pan American légitársaság két Boeing 747-es óriásgépe a felszállópályára borult sűrű ködben…

Megtalálták az eddigi legmasszívabb barna törpét

Origo  17.03.27 21:32 Tudomány  Világűr

Rekorder barna törpét talált egy nemzetközi kutatócsoport: az égitest az eddig ismert legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpe.

Rekordmennyiségű dinónyomot találtak Ausztráliában

Origo  17.03.27 16:58 Tudomány  Ausztrália

"Ausztrál Jurassic Parkra" bukkantak Nyugat-Ausztrália partvidékén: legalább 21 különböző dinoszauruszfaj lábnyomát fedezték fel a mintegy 140 millió éves kőzetekben.